Με ορμητήριο την Κρήτη, εδώ και δύο χρόνια έχουν επεκταθεί στην πρωτεύουσα, σχεδιάζοντας, κατασκευάζοντας και υλοποιώντας ποικιλία αρχιτεκτονικών έργων. Ο λόγος για τη Next Design, που κάνει το πιο απλό αλλά συνάμα και πιο ουσιαστικό: ακούει τον πελάτη και προσαρμόζει το έργο στις επιθυμίες του, δημιουργώντας εξατομικευμένα βιώματα. Ο λόγος στην ομάδα της Next Design στην Αθήνα.

Ποια στοιχεία του σχεδιασμού αποτελούν βασικό κομμάτι της αρχιτεκτονικής ταυτότητας της Next Design;

Η φιλοσοφία μας επικεντρώνεται στην ανάδειξη της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από την αρχιτεκτονική, αναζητώντας την ισορροπία μεταξύ λειτουργικότητας, αισθητικής και βιωσιμότητας. Η επιδίωξή μας για την παραγωγή ιδιαίτερων έργων μέσω μοναδικών και εξατομικευμένων concept αποτελεί τον πυρήνα της δημιουργικής μας διαδικασίας. Αναγνωρίζουμε την αξία της προσαρμοστικότητας σε κάθε έργο, εργαζόμενοι στενά με τους πελάτες μας για να κατανοήσουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους, μετουσιώνοντάς τες σε αρχιτεκτονική που συνδέει, εμπνέει και προσφέρει νέες προοπτικές στον χώρο και τον χρόνο.

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση εστιάζει στη διαλογή μεταξύ τοπίου και κτιριακού όγκου, αποσκοπώντας στην παροχή πολυεπίπεδων εμπειριών στον χρήστη και ανακαλύπτοντας διάφορες διαστάσεις της αρχιτεκτονικής και του design. Η αρχιτεκτονική επικεντρώνεται στη λεπτομέρεια, στη χρήση υλικών υψηλής ποιότητας και εφαρμογή μοναδικών λύσεων στην εσωτερική διαμόρφωση, προκειμένου να δημιουργηθούν ατμόσφαιρες που απηχούν την αποκλειστικότητα και την ιδιαιτερότητα του εκάστοτε χώρου.

Σε ποιες τυπολογίες έργων έχετε επικεντρωθεί;

Χώροι διαμονής, μεγάλης και μικρής κλίμακας, αποτελούν τα πεδία στα οποία επικεντρωνόμαστε ως αρχιτεκτονική ομάδα. Ξενοδοχειακά έργα και πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών καλύπτουν μεγάλο ποσοστό της καθημερινής μας πρακτικής ως ομάδα. Στην περίπτωση των ξενοδοχείων, γίνεται προσπάθεια μέσω της αρχιτεκτονικής μορφολογίας και των χώρων/λειτουργιών που μελετώνται να αποδίδεται μια εξατομικευμένη εμπειρία διαμονής.
Ο σχεδιασμός ξενοδοχείων είναι ένας δυναμικός τομέας που υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές και εξελίξεις, καθοδηγούμενος από τις αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Η βιωσιμότητα έχει καταστεί κεντρικό θέμα στον σχεδιασμό ξενοδοχείων, καθώς οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι. Ξενοδοχεία που ενσωματώνουν πράσινες τεχνολογίες, όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συστήματα ανάκτησης θερμότητας και η χρήση βιώσιμων υλικών κατασκευής, αποκτούν έναν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ακόμη, η δημιουργία μοναδικών εμπειριών για τους επισκέπτες είναι μια κύρια τάση στον σύγχρονο σχεδιασμό ξενοδοχείων. Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση τοπικής τέχνης και πολιτισμού, την προσφορά μοναδικών γαστρονομικών εμπειριών, καθώς και τη δημιουργία χώρων που προωθούν την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συνδεσιμότητα. Ο στόχος είναι να κάνουν τη διαμονή πιο προσωπική και αξέχαστη.
Τέλος, η ανάγκη για πολυλειτουργικούς χώρους περιλαμβάνει τον σχεδιασμό δωματίων και κοινόχρηστων χώρων που μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλαπλούς σκοπούς, όπως εργασία, ψυχαγωγία και χαλάρωση, ανταποκρινόμενοι στην αυξανόμενη ζήτηση για ευελιξία από τους επισκέπτες.

Το ξύλο αποτελεί ένα ιδιαίτερο υλικό. Πώς το ενσωματώνετε στις δημιουργίες σας και ποια η σημασία του ιδιόκτητου εργοστασίου ξυλείας;

Η ιδιοκτησία ενός εργοστασίου ξυλείας, που λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, επιτρέπει την άμεση παραγωγή προσαρμοσμένων ξυλουργικών κατασκευών, εξασφαλίζοντας ποιότητα, ακρίβεια και προσαρμοστικότητα στις ανάγκες της εκάστοτε μελέτης και των αναγκών του πελάτη. Μέσω του εργοστασίου ξυλείας προσφέρεται η δυνατότητα μελέτης και παραγωγής πλήρως εξατομικευμένων και custom κατασκευών, που δεν μπορούν να επιτευχθούν αποτελεσματικά μέσω μαζικά παραγόμενων λύσεων. Στοιχεία όπως η βιωσιμότητα και η ευελιξία αναδεικνύουν τη σημασία της εν λόγω σχέσης σε high-end έργα, μέσω ελέγχου της πρώτης ύλης στην παραγωγή αλλά και της άμεσης προσαρμογής σε αλλαγές και απαιτήσεις κατά την εφαρμογή.

Ξεκινήσατε από την Κρήτη, έναν τόπο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική παράδοση. Για ποιον λόγο αποφασίσατε να επεκταθείτε στην Αθήνα και πώς καταφέρνετε να διατηρείτε σε υψηλά επίπεδα τη συνεργασία και την ομαδικότητα με τους συνεργάτες σας στο Ρέθυμνο;

Η παρουσία μας στην Κρήτη χαρακτηρίζεται από μια μακρά και πλούσια εμπειρία. Έχουμε συνάψει σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ιδιωτικές κατοικίες και εμπορικά καταστήματα, αναλαμβάνοντας έργα σχεδίασης και κατασκευής. Η απόφαση να ανοίξουμε ένα επιπλέον γραφείο στην Αθήνα προέκυψε από μια επιτακτική ανάγκη, καθώς το πελατολόγιό μας στην πρωτεύουσα σημείωσε σημαντική αύξηση.
Μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας, το γραφείο μας στην Αθήνα έχει υποδεχθεί 12 εργαζομένους, με τον αριθμό τους να αυξάνεται σταθερά. Η επιλογή μας να επεκταθούμε στην Αθήνα αποδείχθηκε επωφελής, καθώς και η άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες του πελατολογίου μας επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασής μας. Χάρη στη διεπιστημονικότητα και τον επαγγελματισμό που χαρακτηρίζει τα μέλη των γραφείων σε Ρέθυμνο και Αθήνα, ενισχύονται η συνοχή και η αποδοτικότητα των ομάδων μας. Οι τακτικές συναντήσεις μέσω διαδικτύου και η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων διασφαλίζουν την άριστη επικοινωνία, επιτρέποντας την ανταλλαγή ιδεών και τη διεξαγωγή συσκέψεων ανά πάσα στιγμή.