Οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές της ATN Constructions «έπλεξαν» την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση, γεφυρώνοντας το σύγχρονο design με την καλλιτεχνική παράδοση της περιοχής του Κεραμεικού.

Ήδη από την κλασική αρχαιότητα το όνομα αυτής της αθηναϊκής περιοχής συνδέθηκε με την τέχνη της κεραμεικής και επιβίωσε έως και σήμερα. Φυσικά, ο λόγος για τον Κεραμεικό, τη συνοικία της πρωτεύουσας που μοιάζει να υπάρχει και να λειτουργεί μέσα στον δικό της μαγικό κόσμο. Πρόκειται για τη γειτονιά που βρίσκεται δέκα λεπτά από το πολύβουο κέντρο, όπου το παλιό και το νέο συνυπάρχουν, το ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας και το συχνά ταραχώδες παρόν μπερδεύονται, η παράδοση και η δημιουργικότητα του μέλλοντος αλληλοσυμπληρώνονται.
Μέσα σε αυτό το ιστορικό παρελθόν, γεννήθηκε ένας νέος χώρος φιλοξενίας, το ξενοδοχείο Loom Ahens, που -όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες που το σχεδίασαν- δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται σε άψογη επικοινωνία και διάδραση με την ιστορική περιοχή.

Σημείο αναφοράς στο πολιτιστικό κέντρο της Αθήνας
Το Loom Athens, όπως αναφέρει στο Architect η αρχιτέκτων και μέλος της ATN Constructions, Χαρά Μαντοπούλου, βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, στην ιστορική περιοχή του Κεραμεικού, στα σύνορα με την μποέμ συνοικία του Μεταξουργείου.
«Σε μια γειτονιά με πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα, με χώρους παραστατικών τεχνών, ατελιέ, γκαλερί όπου φιλοξενούνται έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, τοίχους με street art και νεοκλασικά κτίρια που στεγάζουν χώρους εστίασης και διασκέδασης, το Loom Athens δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν την Αθήνα των Τεχνών και της Χειροτεχνίας, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η κεραμεική τέχνη συναντά τον πολυτελή ξενοδοχειακό σχεδιασμό
Η αρχιτεκτονική-σχεδιαστική ομάδα της ATN Constructions, με στόχο την αρμονική συγχώνευση του σύγχρονου σχεδιασμού και της διαχρονικής κληρονομιάς, διαμόρφωσε ένα boutique ξενοδοχείο 440 τ.μ., με 11 δωμάτια και σουίτες τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 6 άτομα, απολαμβάνοντας παράλληλα τον εξωτερικό χώρο ενός εξώστη με θέα τον αστικό ιστό, ή έναν εσώκλειστο κήπο 20 τ.μ. που κατακλύζεται από φυτά που έχουν έντονο ελληνικό χαρακτήρα.
«Με σχεδιαστικό γνώμονα την αυθεντικότητα και την ανάδειξη της τέχνης της κεραμικής του ένδοξου παρελθόντος και του ελπιδοφόρου παρόντος, σχεδιάζεται το “Loom Ceramic Brick”, το οποίο περιβάλλει κάθε γωνιά του ξενοδοχείου και προσφέρει ιδιαίτερα παιχνίδια μέσω του φωτός. Ένα κεραμικό τούβλο με αναφορά στην αθηναϊκή κουλτούρα, τα διακοσμητικά κλωστρά – σήμα κατατεθέν των κτιρίων του ελληνικού μοντερνισμού της δεκαετίας του ’60, και την κεραμική τέχνη που άνθιζε στην περιοχή, αποτίει φόρο τιμής στους Αθηναίους τεχνίτες αγγειοπλάστες και αγγειογράφους της περιοχής του Κεραμεικού», διευκρινίζει η Χαρά Μαντοπούλου.
Οι αναλογίες του “Loom Ceramic Brick” αντλούν την έμπνευση και τις διαστάσεις τους από τον αργαλειό -μέσα από μια αφαιρετική απεικόνισή του- με σαφή αναφορά στην τέχνη της μεταξουργίας που άνθισε στην ομώνυμη περιοχή κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα. Όμοιες αναλογίες τηρήθηκαν και στη δημιουργία του logo, μιας και το όνομα του ίδιου του ξενοδοχείου προέκυψε από αυτή την παραδοσιακή χειροκίνητη μηχανή ύφανσης (αργαλειός = loom στα αγγλικά).

Το «πλέξιμο» των αρχιτεκτονικών στοιχείων
Με βασικό στοιχείο έμπνευσης τον αργαλειό, οι σχεδιαστές του Loom Athens πιστεύουν σε ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό, καλλιτεχνικό και χρωματικό «πλέξιμο» ενός αρχιτεκτονικού και διακοσμητικού «νήματος», το οποίο έρχεται να συνδέσει αρχέτυπα με σύγχρονα στοιχεία και αναφορές.
Κεραμικά διάτρητα στοιχεία υπογραμμίζονται από μεταλλικά δοκάρια. Σκάλα με βυζαντινό δάπεδο από ελληνικό πέτρωμα αντικαθίσταται από λεπτή μεταλλική κατασκευή σε γαλάζια απόχρωση. Οργανικές συμπαγείς κουπαστές εναλλάσσονται με μεταλλικά στηθαία που ακολουθούν ρυθμικά τις αναλογίες του “Loom Ceramic Brick” και των κλωστών του αργαλειού. Κεραμικά πλακάκια και έπιπλα με αναφορά στο ανάγλυφο των κιόνων του Παρθενώνα εναλλάσσονται με μονόχρωμες επιφάνειες χωρίς υφή. Εξωτερικές τοιχοποιίες και περιγράμματα αλουμινίων σε ερυθρές γήινες και σιδηρούχες αποχρώσεις με υφή άμμου συναντούν κρύσταλλα λακαριστά σε απόχρωση του «αιγυπτιακού μπλε» – απόχρωση που εντοπίστηκε μετά από αρχαιολογικές έρευνες σε ελληνικά αγάλματα. Έντονα χρώματα εμπνευσμένα από τον Μινωικό πολιτισμό και την «κρυφή» πολυχρωμία της Ζωφόρου του Παρθενώνα (ερυθρό, χρυσό, μπλε) συνδυάζονται με φρέσκες αποχρώσεις του ροζ, του γαλάζιου, του κίτρινου και του μωβ.
«Η βιομηχανική θεματική αποκτά μια pop διάθεση χωρίς να χάνει την τοπική και ιστορική της ταυτότητα και μια νέα σημειωτική γλώσσα από υλικά, σχήματα, μορφές και φως γεννιέται στο Loom Athens», καταλήγει η κυρία Μαντοπούλου.

Η ομάδα πίσω από το έργο
Αρχιτεκτονική μελέτη: ΑΤΝ Constructions (Χρυσούλα Βλάχου, Χαρά Μαντοπούλου, Μελίνα Χαραλαμπίδη)
Concept – Interior Design: ATN Constructions (Μαίρη Σφυράκη, Χαρά Μαντοπούλου)
Κατασκευή: ATN Constructions
Φωτογράφος: Βάνιας Ξυδάς
Logo Design: Σωτήρης Γρίτζαλης
Branding Design: Μαρία Όλγα Βλάχου