Ο σχεδιασμός των ξενοδοχειακών δωματίων είναι πολυδιάστατος και εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως τα χρώματα, την επίπλωση και τη μελέτη φωτισμού.

Η επιλογή των αποχρώσεων μπορεί να αλλάξει εντελώς το ύφος ενός δωματίου, κάνοντάς το πιο φωτεινό ή μυστηριώδες, μουντό ή πιο ζωηρό. Τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν την οπτική με την οποία αντιλαμβανόμαστε τον χώρο, τονίζοντας ή «αποκρύπτοντας» κάποια στοιχεία του. Μπορεί ένα δωμάτιο να φαίνεται πιο ευρύχωρο ή πιο γεμάτο ανάλογα με τους συνδυασμούς που έχουν επιλεγεί. Παράλληλα, οι αποχρώσεις στους τοίχους και στα δάπεδα μπορούν να διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογική κατάσταση των ενοίκων. Τα πιο ανοικτά χρώματα μπορούν να επιφέρουν ενέργεια και ζωντάνια, ενώ οι πιο σκούρες αποχρώσεις να προκαλέσουν ηρεμία και χαλάρωση. Ανάλογα με τον λειτουργικό ρόλο κάθε χώρου, ο designer πρέπει να επιλέγει τα κατάλληλα χρώματα, ώστε να αναδεικνύεται ο σχεδιασμός και ταυτόχρονα να μην δυσφορούν οι χρήστες. Στα δωμάτια των ξενοδοχειακών μονάδων που η άνεση είναι ο βασικός στόχος, είναι ευκόλως εννοούμενο ότι οι αποχρώσεις αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο.

Εναρμόνιση με το γενικότερο concept
Η επιλογή των αποχρώσεων στα δωμάτια των σύγχρονων ξενοδοχείων βασίζεται σε διάφορα κριτήρια που σχετίζονται με τον σχεδιασμό, τον στόχο του ξενοδοχείου και την επιθυμητή εμπειρία των επισκεπτών. Ειδικότερα, οι αποχρώσεις επιλέγονται με βάση το συνολικό στυλ του ξενοδοχείου και τον αισθητικό σχεδιασμό. Μπορεί να επιλεγούν μοντέρνες, κλασικές, μίνιμαλ ή άλλες αισθητικές, ανάλογα με τη θεματολογία και την επιθυμητή ατμόσφαιρα. Επιπλέον, ορισμένα χρώματα έχουν ψυχολογική επίδραση στους ανθρώπους. Για παράδειγμα, ήρεμα χρώματα όπως το γαλάζιο και το πράσινο μπορεί να χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν αίσθηση χαλάρωσης και ευημερίας» αναφέρει ο Παναγιώτης Ανδρώνης, Interior Designer του γραφείου Andronis Interiors και προσθέτει πως «οι αποχρώσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον φωτισμό του χώρου. Τα φωτεινά χρώματα μπορεί να χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν τους χώρους και να δημιουργήσουν μια αίσθηση φωτεινότητας. Ακόμη, οι αποχρώσεις ενδέχεται να επηρεαστούν από το τοπικό περιβάλλον, τοπικά χρώματα ή παραδόσεις που επιθυμεί να αναδείξει το ξενοδοχείο. Συνολικά, η επιλογή των αποχρώσεων στα δωμάτια είναι ένα σύνθετο θέμα που συνδυάζει διάφορους παράγοντες για να δημιουργήσει μια ευχάριστη, αισθητικά εναρμονισμένη και λειτουργική εμπειρία για τους επισκέπτες».

Στη συνέχεια, η Έλια Σηφοδασκαλάκη, Interior – Architectural Designer του γραφείου Elia Sifodaskalaki αναφέρει ότι «με βάση έναν συνδυασμό αισθητικής, λειτουργικότητας και ψυχολογικής επίδρασης, επιλέγουμε προσεκτικά τις αποχρώσεις των δωματίων ενός ξενοδοχείου. Οι ουδέτεροι τόνοι, όπως το απαλό γκρι και το μπεζ, δημιουργούν μια ήρεμη και φιλόξενη ατμόσφαιρα, προάγοντας τη χαλάρωση. Υπάρχουν όμως και τα χρώματα έμφασης, που επιλέγονται για να συμπληρώσουν τη συνολική σχεδίαση, αντανακλώντας συχνά τη ταυτότητα του ξενοδοχείου ή τις τοπικές επιρροές. Το φυσικό φως παίζει καθοριστικό ρόλο, με κουρτίνες και περσίδες σχεδιασμένες να ελέγχουν τη φωτεινότητα. Τελικά, οι επιλεγμένες αποχρώσεις στοχεύουν να ενισχύσουν την άνεση των επισκεπτών, δημιουργώντας ένα αρμονικό και οπτικά ευχάριστο περιβάλλον».
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το design ενός δωματίου θα πρέπει να συνάδει με το ύφος του υπόλοιπου καταλύματος. Θα πρέπει να υπάρχει μία ομαλή μετάβαση μεταξύ κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων, που δεν θα προκαλεί σύγχυση στους επισκέπτες. Επί του θέματος η Ιωάννα Τοσονίδη, Co-founder του γραφείου Roi Design Studio, δηλώνει πως «οι αποχρώσεις αποτελούν μέρος του concept που έχει επιλεχθεί για ένα project. Σε ένα ξενοδοχειακό δωμάτιο σκοπός της χρωματικής παλέτας είναι να συνάδει αφενός με την συνολική εικόνα του καταλύματος, αλλά και να εξυπηρετεί τον σκοπό και την εμπειρία που θέλουμε να έχει ο χρήστης στο εκάστοτε κατάλυμα».

Εναρμόνιση με την κουλτούρα του τόπου
Η κουλτούρα και η παράδοση που επικρατεί σε ένα μέρος μπορεί να επηρεάσει το στυλ ενός δωματίου, στοιχείο που το συναντάμε πολύ συχνά στα μεγάλα τουριστικά νησιά της χώρας μας. Πολλές φορές οι ξενοδοχειακές μονάδες επιδιώκουν να εναρμονίζονται με την αισθητική του τόπου στον οποίο δραστηριοποιούνται, σαν να αποτελούν φυσική συνέχειά του. «Μια από τις τελευταίες τάσεις στη φιλοξενία είναι η προσαρμογή στο τοπικό – γεωγραφικό περιβάλλον. Οι επισκέπτες τις περισσότερες φορές, θέλουν να αισθανθούν πώς είναι η περιοχή και βέβαια χωρίς υπερβολές και “γραφικοτητες”. Τα παραπάνω μας οδηγούν τις περισσότερες φορές στις επιλογές των χρωματισμών. Όπου είναι απαραίτητο το λευκό χρώμα, εάν είναι “σπασμένο” λευκό δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο Ιόνιο, όπως για παράδειγμα στην Κέρκυρα, τα πιο γήινα και θερμά, έντονα, ζεστά χρώματα είναι προτιμότερα, λόγω του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής» επισημαίνει ο Θωμάς Γραβάνης, Architect-Lighting Designer του γραφείου L+DG Lighting Architects.

Έπειτα, η Χαρά Ορφανουδάκη, ιδρύτρια του γραφείου Labarch, υπογραμμίζει ότι «οι συνήθεις επιλογές χρωμάτων στα δωμάτια των ξενοδοχείων κινούνται στους γήινους ή ουδέτερους τόνους (μπεζ, καφέ, γκρι κ.ο.κ.) που επιδρούν χαλαρωτικά στη ψυχολογία του επισκέπτη και δίνουν μια αίσθηση πολυτέλειας στο χώρο. Επίσης, μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με σημειακές επιλογές έντονων και ζωηρών χρωμάτων που θα ολοκληρώσουν την αισθητική του χώρου. Αυτή η πρακτική, βέβαια, δε βρίσκει εφαρμογή στα νησιά, όπου κυριαρχεί το λευκό σε εσωτερικούς και εξωτερικού χώρους, σε συνδυασμό αρκετές φορές με την τοπική πέτρα του μέρους. Σε γενικές γραμμές, ο αρχιτέκτονας πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τον τόπο όπου σχεδιάζει, το ύφος του ξενοδοχείου και το ρόλο που θέλουν οι ιδιοκτήτες να παίξει το ξενοδοχείο τους και ,φυσικά, την ψυχολογία των χρωμάτων ώστε να καταλήξει στις βέλτιστες επιλογές».

Τα επιχρίσματα ενισχύουν την ανθεκτικότητα των χώρων
Βέβαια, τα επιχρίσματα δεν επηρεάζουν μόνο τον αισθητικό χαρακτήρα των εσωτερικών χώρων, αλλά συμβάλλουν και στην προστασία των επιφανειών. Με τη χρήση των σωστών προϊόντων οι τοίχοι μπορούν να θωρακιστούν έναντι της υγρασίας και της μούχλας, παρέχοντας ένας υγιεινό περιβάλλον. Επιπλέον, στην αγορά κυκλοφορούν αντιμικροβιακές επιστρώσεις, ικανές να εμποδίσουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών στα τοιχώματα των δωματίων. Η καθαριότητα είναι ένα βασικό ζητούμενο για όλους τους χώρους στους οποίους υπάρχει συχνή διέλευση κόσμου, όπως είναι τα ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα τέτοιου είδους υλικά να είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Ειδικά επιχρίσματα, όπως βερνίκια, μπορούν να μειώσουν τις φθορές που δέχονται τα έπιπλα και οι ξύλινες επενδύσεις που υπάρχουν στο δωμάτιο, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης από τους πελάτες. Με τον τρόπο αυτό, μειώνονται σημαντικά οι δαπάνες συντήρησης που καλείται να επωμιστεί ο ιδιοκτήτης μίας ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ ενισχύεται και η εικόνα της δομής προς τους ενοίκους. Ένας χώρος, ο οποίος έχει μικροζημιές και ατέλειες, αναμφίβολα, χαλάει την γενικότερη αισθητική του design.