Αρχιτέκτονες και designers μιλούν για τον φωτισμό σε επιλεγμένες δημιουργίες τους, ανάλογα με τα σχεδιαστικά μοτίβα και τις απαιτήσεις κάθε έργου. 

Ο φωτισμός δεν είναι απλή υπόθεση. Για όλους τους αρχιτέκτονες, παρά τις επιμέρους διαφορές στα έργα τους, ο φωτισμός αποτελεί το μέσο να τονιστούν οι εσωτερικές και εξωτερικές γραμμές ή οι διακοσμητικές και εικαστικές ιδιαιτερότητες που αποτελούν μοναδικότητες κάθε κτιρίου.

Devotion Twins Showroom
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ADD Architecture Studio
Η εμπειρία της εισόδου στον χώρο του showroom της εταιρείας Devotion Twins σηματοδοτείται από ένα φωτεινό κατώφλι που περιβάλλεται από διάτρητη λαμαρίνα. Το custom-made φωτιστικό πλαίσιο αποτελείται από μεταλλική HEB διατομή που ενσωματώνει φωτισμό LED με καπάκι γαλακτερού plexiglass, που δημιουργεί την επιθυμητή ομοιόμορφη διάχυση του φωτισμού στην επιφάνειά του.

Εντός του χώρου του showroom, ο φωτισμός έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τον τονισμό της γραμμικότητας του χώρου, ακολουθώντας παράλληλα το concept του διαχωρισμού μεταξύ ενός «σκοτεινού» και ενός «φωτεινού» μέρους. Ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο μερών επιτυγχάνεται μέσω ενός μεταλλικού πλαισίου που ενσωματώνει κρυφό φωτισμό LED.
Ένα διάμηκες custom-made φωτιστικό με τη μορφή ενός χρυσού κυλίνδρου που κρέμεται από την οροφή απαλύνει το χάσμα μεταξύ λευκού-μαύρου ενδυναμώνοντας και αναδιαμορφώνοντας την αίσθηση της προοπτικής του χώρου.

Στον «λευκό» χώρο, δύο αιωρούμενες κρεμάστρες αγκαλιάζουν τον κύλινδρο, «σεβόμενες» τον ρόλο του ως βασικό σχεδιαστικό πρωταγωνιστή. Οι κρεμάστρες και τα χαλύβδινα δοκάρια που στηρίζουν τα φωτιστικά σποτ δημιουργούν ένα πλέγμα τριών διαστάσεων όπου το φως γίνεται μεταλλικές γραμμές, οι μεταλλικές γραμμές γίνονται επίπεδα και τα επίπεδα μεταμορφώνονται πάλι σε γραμμές φωτός.

Την ίδια στιγμή, δύο επιδαπέδιες κρεμάστρες λειτουργούν τόσο σαν χρηστικά αντικείμενα όσο και σαν πηγή φωτισμού, καθώς έχουν τη δυνατότητα να περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους δημιουργώντας ένα «χορευτικό» θέαμα γεμάτο φως και χρωματιστά υφάσματα.
Φωτογραφίες: ADD Architecture Studio, Άγγελος Απέργης

Vin Dimora Suites
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Aegean Design
Ο φωτισμός ενός κτιρίου αποτελεί βασική προτεραιότητα καθώς μπορεί να αναδείξει και να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την αρχιτεκτονική σύνθεση και ογκοπλασία του κτιρίου.
Στο συγκεκριμένο έργο, το Vin Dimora Suites στις Άνω Αρχάνες Ηρακλείου, έχουν χρησιμοποιηθεί πληθώρα υλικών όπως πέτρα, ξύλο, μέταλλο, έτσι ο φωτισμός όλων αυτών έρχεται να τα παντρέψει και να δημιουργήσει μια ενοποιημένη εικόνα.
Έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα στον φωτισμό του κτιρίου εσωτερικά και εξωτερικά. Υπάρχει σαφή κλίση στον έμμεσο φωτισμό, καθώς ο φωτισμός πάνω στα διάφορα υλικά του κτιρίου όπως πέτρα, ξύλο, μέταλλο προσδίδει μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα στον χώρο και στον χρηστή του κτιρίου. Ο έμμεσος φωτισμός συμβάλλει στο να αναδειχθεί ένα υλικό ακόμα περισσότερο, όπως επίσης και η ανάκλαση του φωτός παράλληλα δημιούργει μια πιο απαλή ισχύ φωτισμού στο ανθρώπινο μάτι. Σε όλο το έργο έχει χρησιμοποιηθεί ζεστό χρώμα φωτός (2.700 – 3.000 Κ) καθώς αποτελεί οικία, όπως και η ισχύς όλων των λαμπτήρων και ταινιών τύπου LED, είναι σε ίδια περίπου ισχύ lumen.
Μόνο σε δύο σημεία του κτιρίου (χώροι σαλονιού) έχει χρησιμοποιηθεί άμεσος φωτισμός, και συγκεκριμένα κρεμαστό φωτιστικό, για να ξεχωρίσει σημειακά ένας χώρος με μεγάλο ενιαίο εσωτερικό ύψος.
Το κτίριο συνολικά, εσωτερικά και εξωτερικά, έχει σε όλο το μήκος και πλάτος μια ενιαία απόδοση του φωτός. Έχουν χρησιμοποιηθεί φωτιστικά τύπου σποτ (απαίτηση ανάδειξης σημειακών αρχιτεκτονικών λεπτομερειών του κτιρίου) και ταινίες LED στους κρυφούς φωτισμούς.

PATH
Αρχιτεκτονικό γραφείο: HOW Architects
Το φως πέρα από τη δημιουργία της επιθυμητής ατμόσφαιρας λειτούργησε ως συνθετικό και εννοιολογικό στοιχείο στη μετατροπή ενός ισόγειου χώρου στο αρχιτεκτονικό στούντιο των HOW Architects στη Θεσσαλονίκη.

Μια φωτεινή διαδρομή, που συμβολίζει τη διαδικασία σχεδιασμού ενός έργου, σχηματίζεται στην οροφή, ενοποιεί όλους τους χώρους και τονίζει τον χαρακτήρα της ανοικτής κάτοψης. Για τον γενικό φωτισμό στους σταθμούς εργασίας και στην αίθουσα συναντήσεων επιλέχθηκαν συστοιχίες 5 SMD LED, που ενσωματώνονται με διακριτικό τρόπο στην οροφή. Η ανάδειξη συγκεκριμένων στοιχείων του χώρου επιτυγχάνεται με λευκά σποτ πάνω σε λευκές ράγες, τα οποία είναι στραμμένα στα σημεία ενδιαφέροντος. Δύο φωτιστικά μαύρου χρώματος, αναρτώμενα από την οροφή πάνω από τον κύριο σταθμό εργασίας, έχουν τη δυνατότητα να ισορροπούν σε διάφορες θέσεις και ύψη με τη λογική της τροχαλίας και του αντίβαρου, υπογραμμίζοντας πως η αρχιτεκτονική είναι μία διαρκής ισορροπία ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη. Ο ροή του τεχνητού φωτισμού στο στούντιο ρυθμίζεται από μία smart εγκατάσταση. Η αλληλεπίδραση με τις διαθλάσεις στα πολυκαρβονικά φύλλα και με το φυσικό φως που μπαίνει από τα μεγάλα ανοίγματα της πρόσοψης, διαφοροποιεί την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Veranzerou Office Building
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Deda & Architects
Η μελέτη φωτισμού είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, όπως αποδεικνύεται στο έργο Veranzerou Office Building, όπου αναδεικνύει το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό του κτιρίου. Ο εξωτερικός φωτισμός αναδεικνύει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της όψης και καθιστά το κτίριο τοπόσημο της περιοχής.
Ο τρόπος με τον οποίο έχει φωτιστεί δημιουργεί ευχάριστο και ασφαλή περιβάλλον για τον περιπατητή, αλλά και για τους οδηγούς. Μέλημα του γραφείου είναι να αναδειχθεί η καλαισθησία του κτιρίου μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος. Με τη χρήση LED, που έχει δημιουργήσει επανάσταση στον οικολογικό φωτισμό, γίνεται ένα μικρό βήμα για το περιβάλλον με στόχο να είναι η αρχή για ένα βιώσιμο μέλλον.
Παράλληλα, ο φωτισμός εσωτερικού χώρου και ιδιαίτερα εργασιακού, στο έργο Executives Offices (κάτω εικόνα), είναι αρκετά σημαντικός. Όταν είναι σωστά φωτισμένο εσωτερικά, συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία των εργαζομένων. Και, κατ’ επέκταση, γίνονται πιο αποδοτικοί δουλεύοντας σε έναν χώρο ελκυστικό για αυτούς.