Τα κριτήρια επιλογής των κατάλληλων κουφωμάτων και οι τάσεις που επικρατούν στον σχεδιασμό τους. Σε τι διαφέρουν τα συμβατικά κουφώματα από τα ενεργειακά και κατά πόσο οι πιστοποιήσεις ενεργειακής απόδοσης λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για την αναβάθμιση των κουφωμάτων;

Η πρόοδος δεν είναι παρά επανάσταση που γίνεται με φιλικό τρόπο, είχε πει κάποτε ο Βίκτωρ Ουγκώ και, αδιαμφισβήτητα, τα κουφώματα αλουμινίου συνιστούν μια πραγματική καινοτομία στην εξέλιξη των κτιρίων, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στη θωράκιση του κελύφους τους, την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και την αισθητική τους αρτιότητα.
Επιτρέποντας την αύξηση του φυσικού φωτισμού και την άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, τα κουφώματα αλουμινίου ενισχύουν την αίσθηση ελευθερίας του χρήστη, επιδρώντας δραστικά στην ποιότητα της ζωής του, ενώ μειώνουν το ενεργειακό κόστος, βελτιώνουν τον εξαερισμό και αυξάνουν την ελκυστικότητά του χώρου, σε περίπτωση πώλησης ή ενοικίασής του
Διαχρονικά και δημοφιλή, όχι μόνο για το στυλ τους αλλά κυρίως για την αφθονία των επιλογών που προσφέρουν, εφαρμόζονται σε μπαλκονόπορτες, σήτες, ρολά, στόρια, παράθυρα, κουζινόπορτες, παντζούρια, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σπιτιών και εξωτερικών χώρων, συνιστώντας μια απολύτως αξιόπιστη επένδυση για τον χρήστη.

Τα σημεία υπεροχής των κουφωμάτων αλουμινίου
Εξαιτίας της αντοχής τους στο χαλάζι, τη βροχή, τη χιονόπτωση, τον δυνατό αέρα και την παρατεταμένη ζέστη, τα κουφώματα αλουμινίου ισοδυναμούν με μια ασπίδα προστασίας απέναντι σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες και οι μεταβολές τους, που απειλούν το εσωτερικό του χώρου του χρήστη.
Με 100% ανακυκλώσιμο υλικό, δεν φθείρονται, δεν γρατζουνίζονται και δεν καίγονται, ενώ λειτουργούν άριστα σε περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία και σε σημεία όπου το παράθυρο βρίσκεται εκτεθειμένο στα φυσικά φαινόμενα.
Επιπλέον, καθώς είναι ελαφριά, τα κουφώματα αλουμινίου έχουν άριστη εφαρμογή σε παλαιότερα κτίρια με στατικούς περιορισμούς, όπως, ασφαλώς, και σε μεγάλες επιφάνειες σύγχρονων κατασκευών.
Παρέχουν ασφάλεια από τυχόν κλοπές και παραβιάσεις του χώρου και, ανάλογα με τις ανάγκες που καλούνται να εξυπηρετήσουν, δύνανται να υποστούν ποικίλες επιφανειακές κατεργασιές.
Η ενεργειακή αποδοτικότητα των κουφωμάτων αλουμινίου δημιουργεί άριστες συνθήκες διαβίωσης, διευκολύνοντας, παράλληλα, και τη γρήγορη απόσβεση του αρχικού κόστους αγοράς τους.
Η διάρκεια ζωής τους εκτείνεται στα 30-40 χρόνια, ενώ, ακόμη και στις πιο ακραίες συνθήκες, δεν απαιτούνται τακτικές εργασίες για τη συντήρηση του χρώματός και των ιδιοτήτων τους.
Αξιοσημείωτο είναι πως τα κουφώματα αλουμινίου διατίθεται σε μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων και σχεδιάζονται σε διάφορα, εναρμονισμένα με τις αισθητικές απαιτήσεις της κάθε κατασκευής, στυλ.

Ενεργειακή αναβάθμιση, ασφάλεια και υψηλή αισθητική
Η επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η αρχιτεκτονική σύνθεση, ο τύπος οικοδομής, οι κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και περιορισμοί των πολεοδομικών κανονισμών της περιοχής, δηλώνει στο Architect ο Θανάσης Πολυζωίδης, Αρχιτέκτονας-Αρχιτέκτονας Τοπίου, Συνιδρυτής της ομάδας topio7.
Πρόκειται για κρίσιμα βήματα που επηρεάζουν την άνεση, την ενεργειακή απόδοση και την αισθητική ενός χώρου, μας λέει η Γεωργία Πλάτσακου, Architect, Head of Construction στη GPS Design, που δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη σημαντικότητα της ενεργειακής απόδοσης.
Όπως περιγράφει ο Θανάσης Πολυζωίδης, στα κύρια κριτήρια επιλογής των νέων κουφωμάτων, που συνιστούν παράλληλα και σημαντικούς παράγοντες για την αλλαγή των παλιών, συμπεριλαμβάνονται πρωτίστως θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας (θερμομόνωση, υδατοστεγάνωση, αεροδιαπερατότητα, ανεμοπίεση), την ηχομόνωση, την ασφάλεια – αντιδιάρρηξη και τη λειτουργικότητα.
Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου αποτελεί μείζονος σημασίας κριτήριο, επιτυγχάνοντας τη μείωση της απαιτούμενης κτιριακής ενέργειας και τις υψηλές επιδόσεις σε αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες, παρατηρεί η Σοφία Τρούπη, Civil Engineer – Engineering Consultant στη EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε.
Τα κατάλληλα κουφώματα πρέπει να προσφέρουν αποτελεσματική μόνωση, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των ενεργειακών δαπανών, μας εξηγεί η Γεωργία Πλάτσακου, συμπληρώνοντας ως κύριο μέλημα και την ποιότητα των υλικών. Χρειάζεται να αντέχουν στις καιρικές συνθήκες και να διατηρούν την ανθεκτικότητά τους με τον χρόνο, τονίζει.
Η ασφάλεια που παρέχουν τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου, η ηχομείωση, η λειτουργικότητα, η διάχυση του φυσικού φωτισμού καθώς και η ευεξία που προσφέρεται στους χρήστες, εντάσσονται στα καθοριστικά κριτήρια επιλογής μας λέει η Σοφία Τρουπή
Κομβικό στοιχείο για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων είναι η ισορροπία μεταξύ ενεργειακής απόδοσης, αισθητικής, οικονομικής βιωσιμότητας και ασφάλειας κατά την επιλογή και την αντικατάσταση κουφωμάτων, διευκρινίζει η Γεωργία Πλάτσακου.
Μην παραλείπουμε να συνυπολογίσουμε και τον οικονομικό παράγοντα, αφού κάποιες φορές το υψηλό κόστος λειτουργεί ως τροχοπέδη, υπογραμμίζει ο Θανάσης Πολυζωίδης, προσθέτοντας, ωστόσο, πως πάντα θα πρέπει να συνυπολογίζονται τα μακροπρόθεσμα οφέλη που υπάρχουν στην οικονομία από την εξοικονόμηση ενέργειας.
Kαταλυτικής σημασίας ζητήματα για ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα είναι, επίσης, η αισθητική και ο σχεδιασμός, καθώς πρέπει να υπάρχει συμβατότητα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και η αισθητική των κουφωμάτων να ανταποκρίνεται στις αισθητικές προτιμήσεις του ιδιοκτήτη, περιγράφει η Γεωργία Πλάτσακου.

Έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και την αειφορία
Ο σχεδιασμός κουφωμάτων βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες ανάγκες και τις αυξημένες προκλήσεις του περιβάλλοντος, δηλώνει η Γεωργία Πλάτσακου.
«Παρατηρούνται σημαντικές τάσεις στον σχεδιασμό κουφωμάτων, με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και την αειφορία» αναφέρει. Όπως σημειώνει, η αειφορία κυριαρχεί στον εκσυγχρονισμένο σχεδιασμό κουφωμάτων, καθώς η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και ενεργειακών αποδοτικά υλικών ανταποκρίνεται στην ανάγκη για προϊόντα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
«Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός συνιστά κεντρικό πυλώνα των σύγχρονων τάσεων στον σχεδιασμό κουφωμάτων», σημειώνει υπογραμμίζοντας ως πρωτεύοντα σκοπό την αξιοποίηση των φυσικών κλιματολογικών συνθηκών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
«Αυτό συνεπάγεται τη χρήση κουφωμάτων που επιτρέπουν τη μέγιστη είσοδο φυσικού φωτός και αερισμού, ενώ παράλληλα προστατεύουν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες» διευκρινίζει.
Η ένταξη τεχνολογίας, η χρήση βιώσιμων υλικών και η εξατομίκευση αναδεικνύουν τον σχεδιασμό κουφωμάτων ως κρίσιμο παράγοντα για τη δημιουργία περιβαλλοντικά υπεύθυνων και ευφάνταστων χώρων, καταλήγει η Γεωργία Πλάτσακου.

Ξεχωρίζουν, σε σχέση με τα συμβατικά κουφώματα, τα ενεργειακά
Τα ενεργειακά ή αλλιώς θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, σε σχέση με τα συμβατικά κουφώματα, διαφέρουν στην ύπαρξη ενός ειδικού θερμομονωτικού υλικού – του πολυαμίδιου- το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και διαχωρίζει το εσωτερικό προφίλ του αλουμινίου από το εξωτερικό, προσφέροντας μέγιστη θερμομόνωση και ηχομόνωση, μας πληροφορεί ο Θανάσης Πολυζωίδης.
Τα ενεργειακά κουφώματα διαθέτουν σύγχρονες διατάξεις στεγάνωσης και προσφέρουν μεγαλύτερο βαθμό ηχομόνωσης, θερμομόνωσης και συνεπώς εξοικονόμησης χρημάτων, συμπληρώνει.
Επίσης, όπως αναφέρει, οι σύγχρονες κατασκευαστικές προδιαγραφές αποτελούν εγγύηση για τη μέγιστη αντιδιαρρηκτική προστασία, ενώ διακρίνονται από αντοχή και ανθεκτικότητα σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και έχουν ελάχιστες ανάγκες συντήρησης. Συνολικά, τα ενεργειακά κουφώματα σχεδιάζονται για να παρέχουν βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση και άνεση σε σύγκριση με τα συμβατικά κουφώματα, καταλήγει.
Τα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου διαφέρουν ως προς τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά (πλάτος πολυαμιδίων, πάχος υαλοπινάκων διπλών ή τριπλών, χρήση ελαστικών διπλής διέλασης κλπ), την καλύτερη ενεργειακή απόδοση που προσδίδουν στο κτίριο, έχοντας πολύ χαμηλότερο συντελεστή ¨θερμοπερατότητας¨ (Uf), τη μεγαλύτερη αντοχή τους σε ¨ανεμοπίεση¨, ¨αεροδιαπερατότητα¨ και ¨υδατοστεγανότητα, μας εξηγεί η Σοφία Τρούπη.
Ακόμα, όπως συμπληρώνει, τα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου έχουν αυξημένο δείκτη ηχομείωσης, προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της αντιδιαρρηκτικής ιδιότητας τους, σε σύγκριση με τα συμβατικά κουφώματα, αλλά και περισσότερες δυνατότητες και εφαρμογές σε σύνθετες κατασκευές (όπως: μεγάλα ανοίγματα, βαρύτερα κουφώματα, minimal κ.α).
«Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου αποτελεί στόχο Ευρωπαϊκό και Εθνικό εδώ και αρκετά χρόνια» μας λέει η Σοφία Τρούπη, υπογραμμίζοντας, όμως, πως «οι υπόλοιποι παράγοντες, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω (αισθητική, ασφάλεια, λειτουργικότητα, ηχομείωση κλπ), είναι και αυτοί με την σειρά τους, αρκετά σημαντικοί ώστε να οδηγήσουν κάποιον ιδιοκτήτη κτιρίου στην απόφαση της αλλαγής των παλαιών του κουφωμάτων».
Ο σχεδιασμός κουφωμάτων εξελίσσεται για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες προκλήσεις της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, σχολιάζει η Γεωργία Πλάτσακου, τονίζοντας πως τα ενεργειακά κουφώματα ξεχωρίζουν με την προηγμένη θερμομόνωση, τη χρήση ενεργειακών υλικών και τα σύγχρονα συστήματα στεγανοποίησης. « Σε αντίθεση, τα συμβατικά κουφώματα ενδέχεται να παρουσιάζουν ανεπαρκή θερμομόνωση και περιορισμένες ενεργειακές επιδόσεις» προσθέτει.

Οι νέες τάσεις στον σχεδιασμό των κουφωμάτων
«Τα τελευταία έτη ο σχεδιασμός των κουφωμάτων βασίζεται στη μινιμαλιστική προσέγγιση επιτρέποντας στο φυσικό φως να διαχέεται στους χώρους του κτιρίου, ενώ, παράλληλα, προσφέρει ανεμπόδιστη θέα» δηλώνει η Ελένη Δικαίου, Civil Engineer M.Sc.,PMP, Energy Efficiency Consultant στη EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε.
«Παρατηρούνται οι τάσεις της μινιμαλιστικής γραφής στο σχεδιασμό κουφωμάτων και της μέγιστης οπτικής σύνδεσης με το εξωτερικό περιβάλλον, στα πλαίσια και του βιοφιλικού σχεδιασμού που προωθεί την επανένωση με τη φύση» επιβεβαιώνει ο Θανάσης Πολυζωίδης, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως η ανάπτυξη των συστημάτων πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξοικονόμηση ενέργειας, στοιχείο που εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας στην κατασκευή, αφού τόσο η αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού όσο και η ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου αποτελούν βασικές παραμέτρους αξιολόγησης, οι οποίες προσδίδουν πρόσθετη αξία μέσω των συστημάτων πιστοποίησης αειφορίας κτιρίων (LEED, BREEAM, DGNB) διαμορφώνοντας τη βαθμολογία του κτιρίου, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέρει.
Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και η χρήση βιώσιμων υλικών συνιστούν βασικές τάσεις, ενώ η τεχνολογία ενεργειακών παραθύρων επισημαίνει τη σημασία της ενεργειακής απόδοσης στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, περιγράφει η Γεωργία Πλάτσακου.
«Στο σχεδιασμό κουφωμάτων, η τάση που επικρατεί είναι η μείωση των ενεργειακών απωλειών και η αύξηση της ενεργειακής εξοικονόμησης, που συνδέεται άμεσα με τον παράγοντα του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της αειφορίας» παρατηρεί ο Θανάσης Πολυζωίδης.
«Στην κατεύθυνση αυτή η επιλογή των ενεργειακών κουφωμάτων συνιστά μια ανερχόμενη τάση που την προτιμά όλο και περισσότερος κόσμος» περιγράφει, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι πιστοποιήσεις ενεργειακής απόδοσης, όπως το LEED.

Μοχλός πίεσης για την αναβάθμισητων κουφωμάτων οι πιστοποιήσεις ενεργειακής απόδοσης
Οι πιστοποιήσεις ενεργειακής απόδοσης εξελίσσονται σε σημαντικό μοχλό για την αναβάθμιση των κουφωμάτων σε ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα, μας λέει η Γεωργία Πλάτσακου. Η ενεργειακή απόδοση των κουφωμάτων αποδεικνύεται καταλυτική για την μείωση των ενεργειακών απωλειών, τη βελτίωση τη θερμομόνωσης, καθώς και τη μείωση των ενεργειακών δαπανών, αναφέρει.
Οι πιστοποιήσεις, όπως η ένδειξη ενεργειακής απόδοσης από αξιόλογους οργανισμούς, μπορούν να δώσουν στους καταναλωτές σαφή εικόνα της απόδοσης των κουφωμάτων, αποτελώντας ένα έμπρακτο κίνητρο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτηρίου, μας εξηγεί.

Όπως τονίζει, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι τοπικοί κανονισμοί απαιτούν την επίτευξη συγκεκριμένων επιπέδων ενεργειακής απόδοσης για τα κτίρια. Οι πιστοποιήσεις δύνανται να βοηθήσουν τους αρχιτέκτονες να επιλέξουν και να ενσωματώσουν κουφώματα που πληρούν αυτές τις απαιτήσεις, διευκρινίζει.
Οι πιστοποιήσεις ενεργειακής απόδοσης λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για την αναβάθμιση των κουφωμάτων, καθώς σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας, κάτι που πλέον καθίσταται υποχρεωτικό, με βάση και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιγράφει ο Θανάσης Πολυζωίδης.
Άμεσα συνυφασμένο με αυτό, είναι το γεγονός πως οι πιστοποιήσεις ενεργειακής απόδοσης συμβάλλουν καθοριστικά και στην αύξηση της αξίας ακινήτου, αφού τα νέα ενεργειακά κουφώματα αυξάνουν την τιμή μεταπώλησης ή ενοικίασης ενός διαμερίσματος, συμπληρώνει.

Η ύπαρξη Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης αποτελεί συνήθη προϋπόθεση στην πλειοψηφία των κτιρίων, με σκοπό την πληροφόρηση κατά μήκος της αλυσίδας αξίας (επενδυτής, αρχιτέκτονας, κατασκευαστής, τελικός χρήστης) αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση της κατασκευής, μας ενημερώνει η Ελένη Δικαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξοικονόμηση ενέργειας διασυνδέεται όλο και συχνότερα με τη χρηματοδότηση του κτιρίου (Προγράμματα Εξοικονομώ), εμπλέκεται ήδη με τα πιστοποιημένα αειφόρα κτίρια (LEED), ενώ αναμένεται να αυξηθεί δραματικά η συσχέτιση της με τη βιώσιμη χρηματοδότηση μέσω των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance), προσθέτει.
Υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, τα παραπάνω νομοτελειακά οδηγούν στην επιτάχυνση αναβάθμισης των κουφωμάτων, με απώτερο στόχο την επίτευξη υψηλής ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου για την εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης, καταλήγει.