Τα χρώματα αποτελούν βασικό κομμάτι του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, διότι επηρεάζουν το αισθητικό αποτέλεσμα ενός κτιρίου, αλλά και σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία των χρηστών του.

Το χρώμα είναι αναπόσπαστο στοιχείο ενός κτιρίου, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ταυτότητά του. Δεν αποτελεί μόνο έναν παράγοντα που διαμορφώνει το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη ψυχολογία των χρηστών και τη λειτουργικότητα των χώρων. Από τα αρχαία χρόνια, οι αρχιτέκτονες έδιναν πάντοτε μεγάλη βαρύτητα στην επιλογή των αποχρώσεων, θέλοντας να δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο και ευχάριστο περιβάλλον εντός και εκτός του κτιρίου. Σήμερα, που ο σχεδιασμός θέτει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του, τόσο κατά την παραμονή του στην εργασία όσο και στην ιδιωτική του κατοικία, το χρώμα κατέχει καθοριστικό ρόλο στο design οποιασδήποτε κατασκευής.

H επίδραση των χρωμάτων στον σχεδιασμό
Πιο αναλυτικά, στο εξωτερικό κέλυφος οι αποχρώσεις μπορούν να αναδείξουν τις αρχιτεκτονικές γραμμές και να επηρεάσουν το ύφος ενός κτιρίου. Έτσι, ένα έργο που βασίζεται στο λευκό προβάλλει καθαρότητα και κομψότητα, ενώ ένα άλλο που έχει εντονότερα χρώματα φαίνεται πιο ζωηρό και καθίσταται σαφώς πιο ευδιάκριτο μέσα στον αστικό ιστό. Ανάλογα με το συναίσθημα που θέλει να πετύχει ο αρχιτέκτονας, συνυπολογίζοντας τη χρήση του οικοδομήματος και το γούστο του πελάτη του, επιλέγει τις κατάλληλες αποχρώσεις. Κτίρια τα οποία προορίζονται για καταστήματα ή ξενοδοχεία είναι εύλογο να έχουν πιο έντονους χρωματισμούς που τραβούν το βλέμμα των περαστικών, ενώ οι κατοικίες να έχουν πιο ήπιες αποχρώσεις που προκαλούν χαλάρωση και ηρεμία.

Αντίστοιχα, η επιλογή των χρωμάτων επηρεάζει την ατμόσφαιρα και σε μεγάλο βαθμό τη χρήση των εσωτερικών χώρων. Οι αποχρώσεις ασκούν σημαντική επίδραση στην ψυχολογία των ανθρώπων και μπορούν να επιφέρουν χαλάρωση, ευεξία και ενέργεια, αν συνδυαστούν σωστά. Συνεπώς, είναι απαραίτητο στο εργασιακό περιβάλλον και στους χώρους έντονης δραστηριότητας να χρησιμοποιούνται ζωηρά χρώματα που αυξάνουν την παραγωγικότητα των ατόμων, ενώ σε χώρους όπως είναι η κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι, να προτιμώνται ήπια χρώματα που προκαλούν ηρεμία και ξεκούραση. Επιπλέον, η εναλλαγή των αποχρώσεων μέσα σε έναν ενιαίο χώρο μπορεί να προσδιορίσει πιο αποτελεσματικά τις επιμέρους ζώνες από τις οποίες αποτελείται, κάνοντας πιο κατανοητό και οργανωμένο το εσωτερικό περιβάλλον.
Το χρώμα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ένα αντικείμενο, στοιχείο το οποίο το εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι αρχιτέκτονες και οι designers, προκειμένου να υλοποιήσουν καλαίσθητα έργα. Ο φωτισμός και η ένταση των αποχρώσεων μπορούν να επηρεάσουν τη γεωμετρία και τον όγκο ενός χώρου, κάνοντας τον να φαίνεται μεγαλύτερος από ότι είναι στην πραγματικότητα. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται και στις προσόψεις, ώστε αυτές να φαίνονται πιο επιβλητικές και μεγαλοπρεπείς.

Airbnb διαμέρισμα στη Ζωγράφου/Decork Design Studio
Ένα διαμέρισμα στο κέντρο της περιοχής του Ζωγράφου, διαμορφώθηκε σε κατοικία βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η μελέτη βασίστηκε στη διατήρηση και την αξιοποίηση κάποιον επίπλων και μουσικών οργάνων που προϋπήρχαν στην κατοικία, αλλά με πιο σύγχρονη ματιά. Στόχος αυτής της μελέτης δεν ήταν να κατασκευαστεί απλά ένας ακόμα bnb χώρος, αλλά ο χρήστης που θα το επιλέξει, να νιώσει μια συνολική εμπειρία στη διαμονή του. Κατά την άφιξή του να βρει έναν φιλικό και οικείο χώρο φιλοξενίας, με πληθώρα χρωμάτων και αντιθέσεων και όχι έναν ψυχρό και ουδέτερο χώρο.
Για να επιτευχθεί αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει το χρώμα. Τα διαφορετικά χρώματα στους τοίχους οριοθέτησαν τις διαφορετικές λειτουργίες στον χώρο, αλλά ταυτόχρονα δίνουν ερεθίσματα ως προς τη διάθεση του χρήστη για το κάθε δωμάτιο. Ουσιαστικά κάθε χώρος έχει διαφορετικό χρώμα, με κριτήριο τη διάθεση που θέλουμε να βγάλει στον επισκέπτη. Συγκεκριμένα, έχει χρησιμοποιηθεί το μπλε στα υπνοδωμάτια για να αποπνέει γαλήνη, το πράσινο στο καθιστικό για ηρεμία και επαφή με τη φύση, και τέλος η τερακότα στην τραπεζαρία, η οποία προσδίδει ενέργεια και να ανοίγει την όρεξη. Όλοι οι υπόλοιποι τοίχοι έχουν ουδέτερους τόνους. Οι συνδυασμοί ψυχρών και θερμών χρωμάτων στο σύνολο της κατοικίας, στην τοιχοποιία και στη επίπλωση, δίνουν μια αρμονία
στον χώρο.

Villa Ines/Mutiny Architecture & Design
Στη βόρεια Κέρκυρα, στην ανατολική πλευρά του νησιού, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός του Αγίου Στεφάνου. Εκεί, σε αυτό το ήσυχο κομμάτι του κοσμοπολίτικου νησιού του Ιονίου, δημιουργήθηκε από τη Mutiny architecture & design η Villa Ines, ένα κτιριακό συγκρότημα που σκοπό είχε την αρμονική ένταξη στο κερκυραϊκό τοπίο, τη χρήση παραδοσιακών υλικών και την ανάδειξη των εκλεκτικών συγγενειών και επιρροών με άλλα ρεύματα της Μεσογειακής αρχιτεκτονικής. Η μελέτη στόχο είχε την αποκατάσταση ενός παλαιού διώροφου κτιρίου με περιμετρική τοιχοποιία από λιθοδομή, μαζί με την ταυτόχρονη επέκτασή του, και επιπλέον την κατασκευή ενός νέου ανεξάρτητου ισόγειου ξενώνα. Μεταξύ τους παρεμβάλλεται το στοιχείο της ξύλινης πέργκολας, που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος των δύο κτιριακών όγκων, στηρίζεται εν μέρη στο σώμα των δύο κτιρίων και συνθετικά αναπτύσσεται σε ορθοκανονικό κάναβο, που ορίζει το ρυθμό των κινήσεων στους υπαίθριους χώρους. Για την αισθητική ολοκλήρωση των όψεων, η χρήση της φυσικής βαφής με Κουρασάνι LavaPaint της ΠΡΟΛΑΤ προκρίθηκε ως μια εξαιρετική επιλογή για την πλαισίωσή των φυσικών τοπικών υλικών, του ξύλου και της Κερκυραϊκής πέτρας. Η χρήση της αφενός αποτελεί βιοκλιματική λύση, καθώς πρόκειται για ανόργανη βαφή, βασισμένη στο κεραμάλευρο, το κουρασάνι και τη θηραϊκή γη, αφετέρου έδωσε ιδιαίτερο χαρακτήρα και αισθητική στις όψεις με την υφή της, τους γήινους τόνους και τα «νερά» που διαμορφώθηκαν κατά την εφαρμογή της με τη χρήση σπάτουλας.

Boutique Hotel/DNE Architects
Το Boutique Hotel βρίσκεται στην καρδιά της Μάνης στην Πελοπόννησο και μεταμορφώνεται, αποκαλύπτοντας τα πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτιά του, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από τους DNE Architects. Τοποθετημένο στο Νέο Οίτυλο, το ξενοδοχείο καταλαμβάνει μια εξαιρετική τοποθεσία, προσφέροντας απαράμιλλη θέα στο βουνό και τη θάλασσα της Μάνης. Η ολοκληρωμένη ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων των δωματίων επιδιώκει μια αρμονική ανάμειξη γήινων αποχρώσεων από φυσικά υλικά τοπικής προέλευσης, αυθεντικά υλικά και ξεχωριστά παραδοσιακά μοτίβα της περιοχής. Χρησιμοποιήθηκαν ασβεστόχρωματα, τα οποία είναι φυσικά χρώματα με βάση τον ασβέστη, τα ορυκτά και το νερό, κατάλληλα για εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες. Το χρώμα στους τοίχους, αποκτά μια ιδιαίτερη υφή που προσδίδει βάθος και χαρακτήρα στον χώρο, αναδεικνύοντας την αυθεντικότητά του και προσφέροντας μία αισθητική και μία ποιότητα, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο.

Εμπνευσμένο από τον γαλήνιο τοπίο και την άγρια ομορφιά της περιβάλλουσας θάλασσας, τα ανακαινισμένα δωμάτια μετατρέπονται σε χώρους ανάπαυσης, επιτρέποντας στους επισκέπτες να χαλαρώσουν σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας. Η αφαιρετική προσέγγιση σε συνδυασμό με την προσεκτική επιλογή επίπλων και διακοσμητικών στοιχείων, δημιουργεί μια αίσθηση χωρικής πολυτέλειας, προσκαλώντας τους επισκέπτες να βιώσουν ένα περιβάλλον κομψής απλότητας. Κάθε στοιχείο των δωματίων έχει επιλεγεί με προσοχή για να εναρμονίζεται με την συνολική αισθητική του ξενοδοχείου και να βελτιώσει τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών. Από τα προσεκτικά κατασκευασμένα έπιπλα που ενσωματώνονται αρμονικά με τις οργανικές υφές του χώρου, μέχρι τα έργα τέχνης που διακοσμούν τους τοίχους, κάθε λεπτομέρεια δημιουργεί ένα συνολικό και φιλόξενο περιβάλλον.

10 Urban Rooftop/Styling: Stones And Walls
Τοποθετημένο στην καρδιάς της Αθήνας, το 10 Urban Rooftop είναι ένα πραγματικό αστικό καταφύγιο. Με θέα στην εμβληματική Ακρόπολη και τον μαγευτικό λόφο του Λυκαβηττού, αυτό το εντυπωσιακό έργο στον τελευταίο όροφο προσφέρει απαράμιλλη θέα 360 μοιρών στον ιστορικό ορίζοντα της πόλης. Στην καρδιά αυτού του όμορφου rooftop, βρίσκεται ένα εκπληκτικό χαρακτηριστικό, μια πισίνα που καλεί τους επισκέπτες να χαλαρώσουν με στυλ. Αυτή η όαση, συνδυάζει άψογα τους ρόλους ενός pool bar και ενός εστιατορίου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που αποτελεί την επιτομή της πολυτελούς αναψυχής. Καθώς οι επισκέπτες απολαμβάνουν την κομψή ατμόσφαιρα, θα βρεθούν περιτριγυρισμένοι από πλούσια τροπικά φυτά και πράσινες λεπτομέρειες που τους μεταφέρουν σε έναν μακρινό παράδεισο. Η αισθητική αλληλεπίδραση των υλικών είναι θαύμα: το μάρμαρο Pocahontas συνδυάζεται αρμονικά με το τηνιακό πράσινο μάρμαρο, ενώ το ξύλο συνδυάζεται με πλακάκια με υφή μπαμπού. Η πληθωρική χρήση πρασίνου ενισχύει την τροπική ατμόσφαιρα, με τις μπανανιές και την εντυπωσιακή Στρελίτζια να κάνουν γνωστή την παρουσία τους σε όλη την ταράτσα.
Στην καρδιά της Αθήνας, όπου η αρχαία ιστορία και η σύγχρονη ζωντάνια συγκλίνουν, το 10 Urban Rooftop στέκεται ως απόδειξη της ικανότητας της πόλης να συνδυάζει το παλιό με το νέο. Δεν είναι απλώς μια ταράτσα. Είναι ένας προορισμός που ορίζει τη σύγχρονη αθηναϊκή κομψότητα και στυλ, ένα μέρος όπου κάθε στιγμή μοιάζει με μια πολυτελή απόδραση σε έναν τροπικό παράδεισο.

Xanthi Polis City Center
Luxury Suites / MNK Design Studio
Το χρώμα αποτελεί βασικό συνθετικό εργαλείο στην αρχιτεκτονική δημιουργία, έχοντας τη δυναμική να επηρεάσει το αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό, τόσο στην αισθητική του χώρου όσο και στην διάθεση του χρήστη στον οποίο αναφέρεται. Στο συγκεκριμένο project στην Ξάνθη, σχετικά με τη διαμόρφωση των διαμερισμάτων του “Xanthi Polis City Center Luxury Suites”, επιλέχθηκαν διαφορετικά χρώματα σε κάθε διαμέρισμα, με κοινό γνώμονα τη δημιουργία της αίσθησης φιλοξενίας σε πρώτο επίπεδο και της ηρεμίας σε δεύτερο επίπεδο, που αρμόζει σε έναν επαγγελματικό χώρο διαμονής. Όπως έχει αποδειχθεί τα χρώματα δημιουργούν συναισθήματα. Έτσι και οι χώροι που διαμορφώθηκαν, στόχο έχουν να συντελέσουν στην αίσθηση της χαλάρωσης στο πλαίσιο της φιλοξενίας. Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκαν μπλε και πράσινες αποχρώσεις. Οι τόνοι του μπλε προκαλούν ηρεμία και του πράσινου ευεξία και χαλάρωση. Είναι και τα δύο αυτά χρώματα άμεσα συνδεδεμένα με τη φύση και στους συγκεκριμένους χώρους συμπληρώνουν άρτια την παρουσία του ξύλου, που κυριαρχεί μέσω των επίπλων και των ξύλινων επενδύσεων.