Επτά αρχιτεκτονικά γραφεία και design studio της ελληνικής αγοράς μιλούν για το Ξύλο στο Έργο τους, παρουσιάζοντας τις τάσεις, τη φιλοσοφία και τις επιλογές που ακολούθησαν για να πετύχουν το τελικό αποτέλεσμα.

Το ξύλο, αν και δεν έφυγε ποτέ από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό, επιστρέφει για να διεκδικήσει τη θέση του απέναντι στα πιο συμβατικά κατασκευαστικά υλικά. Έρχεται λοιπόν να αποδείξει πως δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τον χάλυβα ή το τσιμέντο, αλλά πολλές φορές συνεργασίας για να επιτευχθεί ισορροπία λειτουργίας και βιωσιμότητας στην κατασκευή.
Το Architect συνομίλησε με την αρχιτεκτονική αγορά για τη μοντέρνα χρήση του ξύλου και παρουσιάζει τις εφαρμογές του δομικού υλικού σε πρόσφατα έργα που διακρίνονται για τη σχεδιαστική μοναδικότητα και τον χαρακτήρα τους.

Montblanc, από τους lowfat architectures + interiors
Πρόκειται για την επανάχρηση του ισογείου ενός διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, διαμορφωμένο με σκοπό να φιλοξενήσει το εμπορικό κατάστημα της εταιρείας πολυτελών αξεσουάρ και προϊόντων γραφικής ύλης, Montblanc. Σχεδιαστικά πρόκειται για έναν χώρο που συνδυάζει άρτια οργανικές φόρμες υλοποιημένες από ξύλο στα έπιπλα και τις βιτρίνες, έχοντας ωστόσο,μία ξεκάθαρη μινιμαλιστική προσέγγιση. Κυριαρχεί μία ήπια αντίθεση μεταξύ σκουρόχρωμων στοιχείων από ξύλο σε φυσική μορφή και ανοιχτόχρωμων ξύλινων πάνελ με βαφή λάκας. Τα σκουρόχρωμα οριζόντια και κάθετα ξύλινα στοιχεία ορίζουν τις θέσεις των κλειστών προθηκών και δίνουν κλίμακα και μέτρο στον χώρο. Μπρούντζινα στοιχεία, γυάλινες προθήκες για τα προϊόντα και καθρέφτες προσθέτουν γυαλάδα συμπληρωματικά των ματ ξύλινων επιφανειών ενώ η όλη σύνθεση εδράζεται σε δάπεδο από τσιμεντοκονία και επιφάνειες ξύλινης υφής που συναρμόζουν με το ξύλο
των επίπλων.

VIC, από το Fluo architecture & design studio
Το έργο αφορά τη μετατροπή ενός βιομηχανικού χώρου σε ένα loft «ανοιχτής κάτοψης» που θα στεγάσει μια εξαμελή οικογένεια. Σε συμφωνία με τον αρχικό χαρακτήρα του κτιρίου, συναντώνται πρωταρχικά υλικά, όπως το μέταλλο, το γυαλί, το ακατέργαστο τσιμέντο και η πατητή τσιμεντοκονία στο δάπεδο. Το ξύλο, ως θερμότερο υλικό, έρχεται να εξισορροπήσει την αδρότητα των βιομηχανικών υλικών και να εξασφαλίσει την αρμονία στον χώρο και την απαραίτητη αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς μιας κατοικίας. Επενδύοντας μεγάλο μήκος των κάθετων επιφανειών, το ξύλο «αγκαλιάζει» τον κεντρικό χώρο συγκέντρωσης του κοινόχρηστου χώρου και δημιουργεί μια ενιαία περιμετρική όψη, πίσω από την οποία βρίσκονται οι ιδιωτικοί χώροι της κατοικίας.

Ξύλινες παρεμβάσεις σε παραδοσιακό ξενώνα από του ETSI Architects
Στο έργο “Ρούγα της Βαμβακούς”, με υποτήριξη από το ΙΣΝ, αναδείξαμε την ομορφιά του ξύλου, αποκαθιστώντας τα παραδοσιακά κτίρια του ξενώνα. Στο πρώτο δωμάτιο έχουμε καστανιά Αγίου Όρους στην στέγη, παλαιωμένη δρυ στο δάπεδο και ξύλινα μεράντι παράθυρα. Στο δεύτερο δωμάτιο επιλέξαμε βαμμένη στέγη από απλάνιστο πεύκο. Η χρήση του ξύλου τιμά την παράδοση και αποτελεί βιώσιμη επιλογή. Το ξύλο είναι ανανεώσιμος πόρος που προάγει την οικολογική ισορροπία και μειώνει το οικολογικό αποτύπωμα, συμβαδίζοντας με τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.

Διαμέρισμα στο Φάληρο, από τους Plaini and Karahalios Architects
Το διαμέρισμα αρθρώνεται γύρω από μια κεντρική ραχοκοκαλιά σε σχήμα Γ, η οποία υλοποιείται ως τρισδιάστατη δρύινη κατασκευή που διατρέχει όλους τους κύριους και δευτερεύοντες χώρους.
Η γραμμικότητα της δαπεδόστρωσης γίνεται συνθετικό εργαλείο. Οι δρύινες σανίδες, στρωμένες παράλληλα με τις πτέρυγες του σχήματος Γ που δημιουργεί το διαμέρισμα, τέμνονται πάνω σε μία διαγώνιο. Αυτό είναι το σημείο μετάβασης από το νέο δάπεδο στο ψαροκόκαλο της αρχικής κατασκευής στον χώρο διημέρευσης που διατηρείται.
Οι δρύινες κατασκευές συνεχίζουν και στον ενοποιημένο χώρο της κουζίνας, ο οποίος πλαισιώνει το μαρμάρινο δάπεδο και την κεντρική νησίδα.

Villa on the Rocks, από τους Zeropixel Architects
Στο Villa on the Rocks επιλέξαμε σε όλα τα δάπεδα της κατοικίας, πλάκες από τον βράχο της περιοχής, δίνοντας την αίσθηση του εξωτερικού περιβάλλοντος εντός της οικίας, πετυχαίνοντας λιγότερες φθορές, καθότι το σπίτι προορίζεται για μισθώσεις. Θέλοντας όμως να παρέχουμε την πολυτέλεια και ζεστασιά του ξύλου, δημιουργήσαμε εξ αυτού όλες τις οροφές εντός και εκτός της οικίας και διάφορα χωρίσματα, εσωτερικές πόρτες και την κεντρική εξώπορτα. Για αυτές τις επιφάνειες, διαλέξαμε κέδρο Βραζιλίας, τροπικό ξύλο που ταιριάζει με το κλίμα της περιοχής, επηρεάζεται ελάχιστα από τις μεταβολές της υγρασίας και θερμοκρασίας, και έχει καλή ικανότητα επικόλλησης, διευκολύνοντας την εφαρμογή του σε επικολλητές επενδύσεις. Ξύλο επίσης έχουμε σε όλη τη σταθερή επίπλωση, που διαλέξαμε ως συνήθως τον δρυ, ένα σκληρό ξύλο με αρμονικά νερά που ταιριάζουν με τις απλές γραμμές του σχεδιασμού μας. Renders: Zeropixel Architects

Seeds, από τους ICD Designers
Το ξύλο σαν υλικό αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στις μελέτες του γραφείου μας λόγω των αισθητικών, θερμικών, λειτουργικών και ηχοαπορροφητικών ιδιοτήτων του. Στο εστιατόριο ‘’Seeds’’ επιλέξαμε να διατηρήσουμε το υπάρχον ξύλινο δάπεδο, και να το αναδείξουμε καθως αποτελεί κυρίαρχο αρχιτεκτονικό στοιχείο. Επιπλέον το χρησιμοποιήσαμε στις ειδικές κατασκευές λόγω της ευελιξίας του (μπαρ, επέκταση σκαλοπατιού, οπτικά διαχωριστικά), στα έπιπλα για την αισθητική του ιδιότητα (τραπέζια, καρέκλες) καθώς και στην επένδυση του τοίχου στο wc για καλύτερη ηχομόνωση. Για κάθε ξύλινο στοιχείο στον χώρο που επιλέξαμε δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στα τελικά λούστρα και τις ειδικές τεχνοτροπίες για να δημιουργήσουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα και να ταιριάζουν όλα αρμονικά στον χώρο.


Μια ιδιωτική κατοικία στη Βόρεια Ελλάδα, από το OFFICE4|Toumpelis Sotiris & Partners

Το αρχιτεκτονικό γραφείο OFFICE4| Toumpelis Sotiris & Partners επιμελήθηκε την αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά και την υλοποίηση της ανακαίνισης ιδιωτικής κατοικίας στη Βόρεια Ελλάδα. Το εσωτερικό του κτιρίου επανασχεδιάστηκε με σκοπό να δοθεί ένα ζεστό και σύγχρονο ύφος με τη χρήση φυσικών υλικών και έχοντας ως φόντο το φυσικό τοπίο. Η ξύλινη επένδυση στην πόρτα εισόδου, η επένδυση με τα ξύλινα πηχάκια στη σύνθεση της τηλεόρασης, σε συνδυασμό με το ξύλινο δρύινο πάτωμα σε μοτίβο chevron μεγάλης διάστασης στον χώρο του καθιστικού και της τραπεζαρίας, αλλά και το ξύλο που συνεχίζει στα πατήματα της εσωτερικής σκάλας δίνουν την απαραίτητη ζεστασιά και δημιουργούν σημεία ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με την πέτρα και την τσιμεντοκονία που είναι σε φυσικές αποχρώσεις.