Ένας από τους κυριότερους λόγους που κάποιος ιδιοκτήτης αποφασίζει να προχωρήσει σε ανακαίνιση του χώρου του είναι για να δώσει μια νέα, σύγχρονη εικόνα στην κουζίνα και το μπάνιο του. Οι Χριστίνα Μάλαμα, Μιχάλης Τροκούδης, Αριστείδης Ντάλας, Θεόδωρος Αθανασιάδης μιλούν στο Architect.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που κάποιος ιδιοκτήτης αποφασίζει να προχωρήσει σε ανακαίνιση του χώρου του είναι για να δώσει μια νέα, σύγχρονη εικόνα στην κουζίνα και το μπάνιο του. Οι Χριστίνα Μάλαμα, Μιχάλης Τροκούδης, Αριστείδης Ντάλας, Θεόδωρος Αθανασιάδης μιλούν στο Architect.

 

Η αξία της επιλογής των σωστών υλικών
Τα βασικά στοιχεία στα οποία αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή των νέων επιφανειών της κουζίνας και του μπάνιου, είναι αρχικά η ανθεκτικότητα των υλικών, τόσο στον χρόνο όσο και στη χρήση. Το στοιχείο αυτό καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του υλικού κατασκευής, γι’ αυτό και είναι σημαντική η επιλογή υλικών αντοχής και υψηλής κατασκευαστικής ποιότητας. Επίσης, σημείο προσοχής είναι η ευκολία στο καθάρισμα, καθώς για παράδειγμα ο πάγκος της κουζίνας είναι ένα μέρος που χρησιμοποιείται καθημερινά και επανειλημμένα. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό και απαραίτητο οι επιφάνειες αυτές να μη συγκεντρώνουν μικρόβια και να μπορούν να καθαριστούν χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κούραση, εύκολα και αποδοτικά.

Όπως μας αναφέρει σχετικά η Χριστίνα Μάλαμα, Αρχιτέκτονας στο Αρχιτεκτονικό Γραφείο Gonzalez-Malama Architects, «η κουζίνα και το μπάνιο αποτελούν τα πιο σύνθετα τμήματα μιας κατοικίας εφόσον οφείλουν να προσφέρουν υψηλή λειτουργικότητα, πρακτικότητα και αντοχή στον χρόνο. Ταυτόχρονα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αισθητική μιας κατοικίας, ιδιαίτερα η κουζίνα που τις περισσότερες φορές λαμβάνει κεντρικό ρόλο στο Interior Design. Τα υλικά των πάγκων και των επενδύσεων, τοίχων και δαπέδων, οφείλουν να βρίσκονται σε αρμονία -ακόμα και όταν δημιουργούν αντιθέσεις- και να υπηρετούν την κεντρική ιδέα του συνολικού σχεδιασμού». Επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία κατά την επιλογή των εν λόγω επιφανειών είναι να ταιριάζουν αισθητικά με τον υπόλοιπο χώρο και με το στυλ που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί για την κουζίνα και το μπάνιο του. Η εναρμόνιση του χώρου και η τήρηση ενός αισθητικά άρτιου αποτελέσματος παίζουν καθοριστικό ρόλο για ένα επιτυχημένο τελικό αποτέλεσμα. Οι σωστές επιλογές θα εξασφαλίσουν ένα μοναδικό και καλαίσθητο αποτέλεσμα που θα κάνει την κουζίνα και το μπάνιο να μοιάζουν βγαλμένα από διάσημα περιοδικά διακόσμησης σπιτιού.
«Η κουζίνα και το μπάνιο αποτελούν χώρους καθημερινής και συχνής χρήσης σε κάθε σπίτι, ξενοδοχείο ή επαγγελματικό χώρο. Οι ιδιαίτερες συνθήκες χρήσης καθιστούν απαραίτητο τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των επίπλων να είναι υψηλής αντοχής. Αντοχή στην υγρασία, τριβή, κρούση και τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται στα έπιπλα που θα χρησιμοποιηθούν σε μπάνιο και κουζίνα», σημειώνει από την πλευρά του ο Θεόδωρος Αθανασιάδης, Sales Manager της Xylokat.

Σύμφωνα με τον Αριστείδη Ντάλα, Founder – Lead Architect της εταιρείας Aristides Dallas Architects, «ο χώρος του μπάνιου και της κουζίνας αποτελούν χώρους σημαντικούς για το τελετουργικό της καθημερινής ζωής. Η κουζίνα αποτελεί χώρο προετοιμασίας, φαγητού και συγκέντρωσης. Ιδιαίτερα στην ελληνική νοοτροπία κατοίκησης συνηθίζεται να κατακτά κεντρική θέση, μετατρέπεται δηλαδή σε μία σύγχρονη ‘‘εστία’’. Το μπάνιο, από την άλλη, αποτελεί έναν χώρο απαραίτητο για κάθε κτιριολογικό που προσφέρει με τον κατάλληλο σχεδιασμό χαλάρωση και αναζωογόνηση μέσα στην μέρα. Το πρωταρχικό στην επιλογή υλικών είναι η επίτευξη της βέλτιστης λειτουργικότητας του χώρου ώστε να προσφέρουν σαν αποτέλεσμα μία ολοκληρωμένη εμπειρία στον χρήστη. Ένας παράγοντας που καθοδηγεί την σύνταξη της αρχικής παλέτας των υλικών είναι η αισθητική συνοχή τους με την συνολική εικόνα και έκφραση του εσωτερικού χώρου του κτίσματος. Αυτό όμως θα πρέπει να συμβαίνει παράλληλα με την μελέτη των ιδιοτήτων και των χαρακτηριστικών τους καθότι είναι σημαντική η αντοχή τους σε συνθήκες του μικροκλίματος που αναπτύσσεται σε τέτοιες ζώνες όπως η υγρασία και η φθορά που προκύπτει από την καθημερινή χρήση».

Όσον αφορά τη συντήρηση των επιφανειών, ο Μιχάλης Τροκούδης, General Manager της εταιρείας ELTOP, υπογραμμίζει ότι «μιλώντας για στροφή προς το φυσικό, τις επιφάνειες από αληθινό ξύλο που έχουν διαχρονική αξία και τα μάρμαρα και γρανίτες, τόσο ως οριζόντιο όσο και ως κάθετο στοιχείο στο σχεδιασμό, η συντήρηση με μια σειρά από ειδικά βερνίκια, κερί κ.λπ., που θα εντείνουν τις φυσικές αντοχές, θα θρέψουν και θα προστατέψουν τους πόρους από την εισχώρηση μικροβίων αναφορικά με το ξύλο, κρίνεται απαραίτητη. Συχνά, οι επιφάνειες ξύλου, τις οποίες γνωρίζουμε καλά ως μέλος του ομίλου της Interwood Ξυλεμπορίας, επιζητούν και ανανεώσεις μέσω τριβής και νέα επάλειψη. Επιφάνειες πάλι όπως το hpl και το compact hpl δεν απαιτούν καμία συντήρηση, καθαρίζονται με ισχυρά καθαριστικά και ατμό και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής με άριστη σχέση ποιότητας τιμής».

Δημοφιλή υλικά επιφανειών κουζίνας & μπάνιου
Όσον αφορά την κουζίνα, πριν από οποιαδήποτε επιλογή υλικών επιφάνειας, αξίζει να προηγηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη, προκειμένου να διευκρινιστούν πραγματικά οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του ιδιοκτήτη σε καθημερινή βάση. Μία πρώτη και κλασσική επιλογή είναι αυτή των ξύλινων επιφανειών. Το ξύλο ως υλικό προσφέρει στον χώρο ζεστασιά, κλασική ομορφιά και αρμονία. Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές είναι το μασίφ. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του ξύλου, είναι η κομψότητα που προσδίδει στον χώρο ενώ οι φθορές μικρού μεγέθους, όπως γρατζουνιές, μπορούν να απομακρυνθούν άμεσα με μια απλή λείανση. Ο βακελίτης, γνωστός και ως high pressure laminate, συνιστά μια από τις καλύτερες και πιο αποδοτικές επιλογές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς στην κουζίνα. Πρόκειται για το πιο οικονομικό υλικό, διαθέσιμο σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Ως υλικό αποτελείται από 2-5 στρώσεις συνθετικού χαρτιού επικολλημένο σε MDF. Ο βακελίτης ξεχωρίζει επίσης για τη μεγάλη αντοχή τόσο στον χρόνο όσο και στη χρήση, καθώς και για το ότι διατίθεται σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

Στη συνέχεια, αξίζει να αναφέρουμε το Corian καθώς αποτελεί μια ακόμη όμορφη πρόταση για τις επιφάνειες της κουζίνας. Το Corian αποτελείται από 75% φυσικά ορυκτά υλικά, με κύρια παρουσία τον υδρίτη του αλουμινίου, που προέρχεται από τον βωξίτη και 25% ακρυλικές ρητίνες, είναι επομένως απόλυτα οικολογικό. Τέλος, στα μειονεκτήματά του ανήκει ο σχολαστικός καθαρισμός που απαιτεί καθώς και το υψηλό κόστος του. Ένα ακόμη υλικό που αξίζει να αναφερθεί είναι ο χαλαζίας ο οποίος τα τελευταία χρόνια επιλέγεται πολύ συχνά. Χαρακτηρίζεται για την αντοχή και ανθεκτικότητα του ενώ ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο στυλ του. Η επιφάνειά του αποτελείται από τεχνητές πλάκες, και πιο συγκεκριμένα από θραύσματα χαλαζιακού πετρώματος με ρητίνες. Είναι αναμφίβολα η νέα τάση στους πάγκους της κουζίνας με τα βασικά πλεονεκτήματα του να είναι η σκληρότητα και η υψηλή αντιμικροβιακή προστασία που παρέχει.

Όσον αφορά το μπάνιο, ένα άψογο υλικό για την κατασκευή του αποτελεί η πατητή τσιμεντοκονία. Πρόκειται για ένα υλικό που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή των μπάνιων στα νησιά. Είναι ανθεκτικό στην υγρασία, δεν μουχλιάζει και μπορεί να προσφέρει ένα μπάνιο υψηλής αισθητικής. Θεωρείται από τις πιο μοντέρνες επιλογές και είναι η απάντηση στην ερώτηση ποιο είναι το ιδανικό εναλλακτικό υλικό αντί για πλακάκια. Επίσης, ένα ξύλινο μπάνιο αποτελεί μία πρωτότυπη πρόταση και συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας το ανθεκτικό ξύλο teak. Το ξύλο teak είναι το κατάλληλο ξύλο για μπάνιο, χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή σκαφών και είναι πλήρως ανθεκτικό στην μούχλα και στην υγρασία. Προσφέρει καλαισθησία και αποτελεί το κατάλληλο υλικό για ένα μπάνιο σίγουρα όχι συνηθισμένο. Η φυσική πέτρα αποτελεί στη συνέχεια, ένα πιο συνηθισμένο υλικό για την κατασκευή του μπάνιου και επένδυση τοίχου. Η πέτρα δίνει στο μπάνιο μια αίσθηση πολυτέλειας και ομορφιάς. Ταιριάζει απίστευτα με το ξύλο και δίνει μία πιο μίνιμαλ νότα σε ολόκληρο το δωμάτιο. Ειδικά η πέτρα στο πάτωμα, αποτελεί μια συνηθισμένη επιλογή για την κατασκευή μπάνιου στην περιοχή της μεσογείου. Το πιο ουσιαστικό βέβαια είναι το γεγονός ότι το πάτωμα από πέτρα αντέχει στην φθορά του χρόνου και είναι αντιολισθητικό.

Επιπροσθέτως, ένα άλλο υλικό ειδικά κατάλληλο για μπάνιο είναι η ταπετσαρία. Η αδιάβροχη ταπετσαρία μπάνιου είναι ένα υλικό που υπάρχει παντού στην αγορά και σε μεγάλη ποικιλία καθώς μπορεί να εφαρμοστεί σε όλων των ειδών τα μπάνια. Εφαρμόζεται πάνω σε τοίχους και μπορεί να αλλάξει ριζικά την εμφάνιση του δωματίου. Το μωσαϊκό αποτελεί ένα διαχρονικό υλικό που χρησιμοποιείται στα μπάνια από παλιά είναι και μία εναλλακτική επιλογή από το συνηθισμένο μπάνιο με πλακάκια. Το μωσαϊκό εισάγει μια διαχρονική και όμορφη αισθητική στο μπάνιο, ενώ υπάρχει στην αγορά σε διάφορα χρώματα και σχέδια.

Οι σπουδαιότερες τάσεις στις επιφάνειες κουζίνας – μπάνιου
Σχετικά με τις νέες τάσεις στις επιφάνειες κουζίνας – μπάνιου, η Χ. Μάλαμα σημειώνει πως «σε συνέχεια της διευρυμένης χρήσης της πατητής τσιμεντοκονίας όπου η απουσία αρμών και η χρήση ενός και μόνο υλικού σε πολλαπλές επιφάνειες και κατασκευές έγιναν πραγματικότητα, η βιομηχανία κεραμικών επιφανειών έχει δημιουργήσει πλακίδια μεγάλων διαστάσεων και μικρού πάχους σε αμέτρητες αποχρώσεις και υφές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένες συνθέσεις συνδυάζοντας τα υλικά των δαπέδων και των τοίχων με ιδιοκατασκευές, όπως διευρυμένους πάγκους με ενσωματωμένους νιπτήρες, επιλέγοντας υφές και αποχρώσεις από μεγάλη ποικιλία. Έτσι εξασφαλίζουμε αντοχή στον χρόνο πετυχαίνοντας το κατά βούληση αισθητικό αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια, ο Μ. Τροκούδης συμπληρώνει ότι «από τις τάσεις όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο κορυφαίο παγκόσμιο εμπορικό γεγονός Salone Internazionale del Mobile Milan σημείο αναφοράς για το έπιπλο και το design, τη βιτρίνα των νέων προχωρημένων τάσεων του μέλλοντος, ξεχωρίσαμε για το χώρο του kitchen & bathroom design και ενσωματώσαμε ήδη στις συλλογές μας τα εξής: O σχεδιασμός φέτος περισσότερο από ποτέ επικεντρώνεται στη διαμόρφωση ενός οράματος σχεδιασμού επίπλωσης, ηθικού και συνειδητοποιημένου, λειτουργικού και ικανού να δημιουργήσει συνθήκες και χώρους για ευεξία, καταφύγιο και ένταξη. Εξερευνείται έντονα η σχέση μεταξύ της φύσης και του τρόπου που ζούμε με στροφή προς τα βιώσιμα υλικά. Το φυσικό δρυς υποχωρεί από τον σχεδιασμό οριζόντιων και κάθετων επιφανειών κουζίνας. Επίσης τα ξύλινα στοιχεία με ρόζους και οι ρετρό ξύλινες αποχρώσεις. Οι όψεις τσιμέντου και τα γύψινα εφέ δίνουν την θέση τους σε οριζόντιες επιφάνειες με εφέ μωσαϊκού από λεπτό ή χοντρό χαλίκι, σε πάγκους μεταλλικούς από real aluminum, stainless steel ή FENIX Alloy, έρχονται μάρμαρα σε όλες τις τονικότητες του γκρί παστέλ και θα επικρατήσουν οι ήσυχες επιφάνειες πέτρας με δημοφιλέστερο το είδος Travertino Romano. Παράλληλη είναι η παρουσία μιας σειράς σοφιστικέ μαρμάρων με δυνατές έγχρωμες φλέβες και έντονες χρωματικές εναλλαγές με κορυφαίο το μαύρο τύπου marmo elite με τις πορτοκαλί καφέ φαρδιές φλέβες. Φέτος, θα δούμε ισχυρότερη από ποτέ την τάση για λεπτούς πάγκους 1-2 cm (max) με cb core p5 και τα compact hpl – τάση που ακολούθησαν μαζικά όλοι οι μεγάλοι οίκοι.

Αναφορικά με τα κάθετα στοιχεία σχεδιασμού, θα αναφέρουμε την ολική απουσία πόμολων, την αντικατάσταση του δρυς από μια μεγάλη γκάμα τύπων καρυδιάς – η καρυδιά είναι ο πρωταγωνιστής στο σχεδιασμό, τα καφέ στοιχεία ως το νέο μαύρο, την έντονη παρουσία ανάγλυφων στοιχείων τύπου milled, σε διάφορες μορφές αναφορικά με το βάθος, το φάρδος ή το υλικό κατασκευής και κορυφαίο το μασίφ ξύλο. Γενικά οι όψεις 3D όπως στοιχεία ταμπλαδωτά, ανάγλυφες επιφάνειες και πόμολα χούφτες θα επικρατήσουν έντονα όλη τη χρονιά. Επίσης, τα πολλά διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία για πορτάκι από αληθινό αλουμίνιο, ανοξείδωτο ατσάλι, εφέ καθρέφτη, metal hpl & FENIX Alloy. Και τέλος, θα σημειώσουμε σε αυτό το σημείο την ισχυρή εισαγωγή των γήινων παστέλ χρωμάτων στα trends, τις παστέλ αποχρώσεις σε κάθε σχεδιασμό, επίπλου, στο χώρο της κουζίνας, στο μπάνιο, στα είδη υγιεινής και σε κάθε στοιχείο εσωτερικής διακόσμησης. Τα σιδερένια μαύρα blocks, κεντρικά στοιχεία στον προηγούμενο σχεδιασμό κουζίνας & μπάνιου απουσιάζουν πλέον οριστικά».

«Οι σύγχρονες σχεδιαστικές τάσεις, σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες, οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με αυτά τα εξειδικευμένα χαρακτηριστικά. Οι πάγκοι κουζίνας και μπάνιου κατασκευάζονται από compact HPL, ένα υλικό 100% αδιάβροχο, με ιδιαίτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και την τριβή. Τα εσωτερικά πλαίσια των επίπλων μπορούν να κατασκευαστούν από κόντρα πλακέ επενδυμένο με HPL, προϊόν με αντοχή στην υγρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες, κ.λπ. Για τις μετόπες των εν λόγω επίπλων, η υψηλή πιστότητα με τα φυσικά προϊόντα (απομίμηση ξύλου, μετάλλου, μαρμάρου κ.λπ.), σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα κοστολόγια, έχουν καθιερώσει τη χρήση μελαμινών», τονίζει ο κ. Αθανασιάδης.

Τέλος, ο Α. Ντάλας αναφέρει ότι «γενικότερα υπάρχει μια στροφή στα φυσικά και ακατέργαστα υλικά. Ωστόσο τα φυσικά υλικά φέρουν ιδιότητες που δεν είναι πάντα συμβατές με τις ανάγκες της καθημερινότητας και της μακροχρόνιας χρήσης τους. Συνήθως η αντοχή τους είναι μικρότερη σε σύγκριση με ένα τεχνητό υλικό, ενώ η μειωμένη ανθεκτικότητά τους αυξάνει τις διαδικασίες και το κόστος συντήρησης που χρειάζονται. Βέβαια, συμβαίνει μία συνολική προσπάθεια για την εύρεση νέων τεχνικών, ώστε με την κατάλληλη επεξεργασία πάνω στην πρώτη ύλη των φυσικών πόρων να προκύπτει το επιθυμητό αποτέλεσμα με βελτιωμένες και ανθεκτικές ιδιότητες. Επίσης, παρατηρείται μια στροφή προς την βιώσιμη αρχιτεκτονική. Έτσι καθιερώθηκαν νομοθετικά πλαίσια και πιστοποιήσεις (LEED, WELL) που προστατεύουν την βιωσιμότητα του κτιρίου σε όλες τις πτυχές και ορίζουν την χρήση πιστοποιημένων βιώσιμων υλικών απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο, προωθείται η έρευνα και η χρήση περισσοτέρων ανακυκλώσιμων υλικών με λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κάθε χρόνο πιο πρωτοποριακά υλικά που δεν υπήρχαν στο παρελθόν».

Χριστίνα Μάλαμα
Αρχιτέκτονας στο Αρχιτεκτονικό Γραφείο Gonzalez-Malama Architects
«Η εναρμόνιση του χώρου και η τήρηση ενός αισθητικά άρτιου αποτελέσματος παίζουν καθοριστικό ρόλο για ένα επιτυχημένο τελικό αποτέλεσμα. Οι σωστές επιλογές θα εξασφαλίσουν ένα μοναδικό και καλαίσθητο αποτέλεσμα που θα κάνει την κουζίνα και το μπάνιο να μοιάζουν βγαλμένα από διάσημα περιοδικά διακόσμησης σπιτιού».

Μιχάλης Τροκούδης
General Manager της εταιρείας ELTOP
«Συχνά, οι επιφάνειες ξύλου, τις οποίες γνωρίζουμε καλά ως μέλος του ομίλου της Interwood Ξυλεμπορίας, επιζητούν και ανανεώσεις μέσω τριβής και νέα επάλειψη. Επιφάνειες πάλι όπως το hpl και το compact hpl δεν απαιτούν καμία συντήρηση, καθαρίζονται με ισχυρά καθαριστικά και ατμό και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής με
άριστη σχέση ποιότητας τιμής».

Αριστείδης Ντάλας
Founder – Lead Architect της εταιρείας Aristides Dallas Architects
«Ο χώρος του μπάνιου και της κουζίνας αποτελούν χώρους σημαντικούς για το τελετουργικό της καθημερινής ζωής. Το πρωταρχικό στην επιλογή υλικών είναι η επίτευξη της βέλτιστης λειτουργικότητας του χώρου ώστε να προσφέρουν σαν αποτέλεσμα μία ολοκληρωμένη εμπειρία στον χρήστη».

Θεόδωρος Αθανασιάδης
Sales Manager στην εταιρεία Χylokat
«Οι ιδιαίτερες συνθήκες χρήσης καθιστούν απαραίτητο τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των επίπλων να είναι υψηλής αντοχής. Αντοχή στην υγρασία, τριβή, κρούση και τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται στα έπιπλα που θα χρησιμοποιηθούν σε μπάνιο και κουζίνα».