Τα επίπεδα φωτισμού, οι χρωματικές επιλογές, όπως και το design των εστιατορίων και των μπαρ αποτελούν βασικά στοιχεία που καθορίζουν την επιτυχία μίας ανακαίνισης κάθε ξενοδοχειακής μονάδας.
Οι ξενοδοχειακές μονάδες, θέλοντας να επιτύχουν ένα μοντέρνο και θελκτικό περιβάλλον για τους πελάτες τους, ανακαινίζουν κατά καιρούς τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τους χώρους, προσπαθώντας να παρέχουν μία μοναδική εμπειρία διαμονής. Κάθε χώρος θα πρέπει να έχει τον δικό του χαρακτήρα σχεδιαστικά, ενώ παράλληλα θα εναρμονίζεται με το ευρύτερο design του κτιρίου. Τα επίπεδα φυσικού και τεχνητού φωτισμού, η διαμόρφωση του μπάνιου, οι χρωματικές αποχρώσεις στους τοίχους και στα έπιπλα, καθώς και η διαμόρφωση των εστιατορίων και των μπαρ, αποτελούν μερικά μόνο στοιχεία που επηρεάζουν το ύφος ενός ξενοδοχείου.
Στο παρόν αφιέρωμα θα εξετάσουμε τι πρέπει να προσέχει ένας αρχιτέκτονας κατά την ανακαίνιση μίας δομής φιλοξενίας και ποια χαρακτηριστικά του χώρου μπορούν να αναβαθμίσουν το περιβάλλον διαμονής, χαρίζοντας μία αξέχαστη εμπειρία στους ενοίκους.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Ο φωτισμός και οι χρωματικές επιλογές είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά που μπορούν να αλλάξουν ριζικά το ύφος ενός ξενοδοχειακού χώρου, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Οι αποχρώσεις και ο φυσικός φωτισμός είναι αποδεδειγμένο ότι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση των ατόμων, καθιστώντας ένα κτίριο περισσότερο ή λιγότερο θελκτικό.
Συνεπώς, όταν γίνεται λόγος για δομές φιλοξενίας, οι σωστοί συνδυασμοί χρωμάτων που θα κάνουν τα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους πιο δελεαστικούς, αποτελούν τον πυρήνα μίας ανακαίνισης. Το lobby που αποτελεί τη βιτρίνα ενός ξενοδοχείου, παραδοσιακά θα έχει πιο έντονα χρώματα και θα διαχέεται από άπλετο φως, ενώ τα υπνοδωμάτια θα αποτελούνται από πιο ήπιους χρωματισμούς και θα έχουν χαμηλό φωτισμό, ώστε να επιτυγχάνεται η χαλάρωση των επισκεπτών.

Διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων
Στην αρχιτεκτονική και όχι μόνο, το χρώμα και το φως είναι άμεσα συνδεδεμένα με την οπτική καλαισθησία. Ένα κτίριο μπορεί να αναδειχθεί σχεδιαστικά αν έχουν γίνει οι κατάλληλες επιλογές αποχρώσεων και υπάρχει η σωστή διάχυση φωτός. «Το φως και το χρώμα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την όραση, μια από τις βασικές ανθρώπινες αισθήσεις. Το ίδιο και η αρχιτεκτονική. Το παιχνίδι φωτός και σκιάς και η συνθετική επιλογή χρώματος αποτελούν βασικές αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ενός χώρου. Το φως και η σκιά τροποποιούν τις διαστάσεις και τις ποιότητες του κάθε χώρου και κατά συνέπεια αλλάζουν την εμπειρία του επισκέπτη. Το βλέμμα κινείται μέσα στο ανάγλυφο του αρχιτεκτονημένου χώρου και κατευθύνεται μέσα από την επιλογή του design, δίνοντας την ευκαιρία στον αρχιτέκτονα να υποβάλλει τον επισκέπτη στο αρχικό, προσωπικό του αφήγημα» αναφέρει ο Αριστείδης Ντάλας, ιδρυτής του γραφείου Aristides Dallas Architects.
Το φως και το χρώμα είναι δυο βασικά συστατικά για τη διαμόρφωση αρμονικών χώρων, στους οποίους θα αισθάνονται άνετα και ευχάριστα οι επισκέπτες. «Το φως αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής. Στους εσωτερικούς χώρους το φως, οι σκιές και το σκότος δίνουν τη μάχη τους για την ισορροπία.

Μια σωστή μελέτη φωτισμού βοηθάει στην επιθυμητή ανάδειξη του χώρου ή της ατμόσφαιρας που θέλουμε να δώσουμε στον εκάστοτε χώρο και στην εξοικονόμηση ενέργειας» υπογραμμίζει ο Ιωάννης Ζαχαράκης, αρχιτέκτων του γραφείου a+ architects και προσθέτει πως «εάν λάβουμε υπόψιν μας ότι το design (σχεδιασμός) στον εσωτερικό χώρο, οφείλει να υπηρετεί τη σωστή λειτουργία ενός χώρου, με κάλλος, αρμονία και ισορροπία και όλα αυτά για την ευεξία του ανθρώπου μέσα στον χώρο που ζει και κινείται, θα καταλάβουμε ότι έχουμε δύο βασικούς συμμάχους το φως και το χρώμα. Έτσι, όταν εμείς οι αρχιτέκτονες χρησιμοποιήσουμε σωστά το φως μέσα σε έναν χώρο, δημιουργούμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο πελάτης μας ζει και αισθάνεται καλύτερα. Το ίδιο συμβαίνει με το χρώμα. Να δεχτούμε ότι το κάθε χρώμα έχει μια ενέργεια, μια δόνηση( χρωματοθεραπεία). Οπότε, η σωστή χρήση των χρωμάτων, δημιουργεί και πάλι τις συνθήκες για ένα αρμονικό αποτέλεσμα στον χώρο».
«Θα ξεκινήσω από το χρώμα, που για μένα αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο σχεδιασμού. Η προσθήκη του ή η αντικατάστασή του μπορούν να αλλάξουν την ίδια τη φόρμα, το ύφος ενός χώρου ή ενός αντικειμένου στον χώρο. Ωστόσο, δεν πιστεύω καθόλου σε αυτό που λέμε “σύνδεση χρωμάτων με συγκεκριμένη διάθεση”, είναι το σύνολο του σχεδιασμού που ορίζει την τελική ατμόσφαιρα, και όχι ένα χρώμα από μόνο του.
Όσον αφορά στο φως, ένας χώρος αλλάζει μορφή ανάλογα με την πρόσβαση που έχει σε αυτό -φυσικό ή τεχνητό.
Το φως επηρεάζει το χρώμα, οριοθετεί, βάζει σε τάξη επίπεδα και αντικείμενα, δίνοντας σε κάποια από αυτά προτεραιότητα» επισημαίνει ο Μίλτος Κοντογιάννης, creative director & founder του γραφείου Studiomateriality.

Το φως και το χρώμα διαμορφώνουν το τελικό design
Συνεπώς, όπως αναφέρει και ο Νικόλαος Βαϊλάκης, αρχιτέκτων του γραφείου Vailakis & Associates «το φως και το χρώμα, στην ουσία δύο έννοιες αλληλένδετες, επηρεάζουν το design των χώρων σημαντικά». Ο ίδιος, μάλιστα, συμπληρώνει πως «ανάλογα με την επιλογή και την υφή, το χρώμα μπορεί να δημιουργεί ηρεμία ή εγρήγορση και να βελτιώνει τη διάθεση. Το ίδιο ισχύει για τον φωτισμό, όπου ανάλογα με την ένταση και τον αριθμό των φωτεινών πηγών, μπορεί να ρυθμιστεί η ατμόσφαιρα μέσα σε έναν χώρο, ανάλογα με την επιθυμητή δράση. Έτσι, χαμηλός φωτισμός με τη δημιουργία φωτεινών και σκοτεινών σημείων βοηθάει στη χαλάρωση σε χώρους εστίασης, ενώ ομοιόμορφος και εντονότερος φωτισμός είναι καλύτερος για εργασία ή και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο φωτισμός, μπορεί να επηρεάσει και το χρώμα ενός χώρου ανάλογα με το πόσο θερμό ή ψυχρό είναι το φως της πηγής, οπότε η επιλογή και ο συνδυασμός των κατάλληλων φωτιστικών σωμάτων δίνουν μια ιδιαίτερη ευελιξία στον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων».

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε έναν χώρο σχετίζεται άμεσα με τις χρωματικές επιλογές και την ένταση του φωτός. Σχετικά, ο Βαγγέλης Αρβανίτης, αρχιτέκτων του γραφείου Loopo Studio δηλώνει ότι «το φως και το χρώμα είναι δύο συνθετικά στοιχεία που παίρνουν τη θέση τους στο αρχιτεκτονικό συντακτικό ενός χώρου. Επηρεάζουν τον τρόπο που βιώνουμε τον χώρο, τόσο σε επίπεδο ατμόσφαιρας και αισθητικής όσο και σε επίπεδο πρόσληψης της κλίμακας του χώρου, του προσανατολισμού του και της υλικότητάς του. Τόσο το φως όσο και το χρώμα περιγράφουν υποενότητες των εσωτερικών χώρων που βοηθούν την οικειοποίηση του χωρικού συνόλου».

Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός του γραφείου VTria Architects τονίζει ότι «τόσο το χρώμα ως βασικό στοιχείο που επηρεάζει το οπτικό μας ερέθισμα, όσο και το φως που λειτουργεί ως η άυλη τέταρτη διάσταση του χώρου, είναι δύο βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την αίσθηση του χώρου καθώς και την ατμόσφαιρα που εκπέμπεται. Είναι παράγοντες που συνομιλούν με την ψυχολογία του χρήστη καθώς σκηνοθετούν και σκηνογραφούν τον χώρο. Το φως που μέσα στη διάρκεια της ημέρας μεταλλάσσεται και μεταμορφώνεται, παίρνει ζωή μέσα από τη χρωματική παλέτα που έχει επιλεγεί στον εκάστοτε χώρο ανάλογα με τον χαρακτήρα που ο κάθε αρχιτέκτονας επιλέγει να προσδώσει».
«Το φως και το χρώμα έχουν μια άρρηκτη σχέση. Συγχρόνως, κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταβάλλεται, αναδεικνύοντας με διαφορετικό τρόπο τους χώρους. Το φυσικό φως, όπως και το τεχνητό είναι βασικά εργαλεία του αρχιτέκτονα που μπορούν να δημιουργήσουν ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα, τονίζοντας το interior design. Υποστηρίζουν το design concept με μοναδικό χαρακτήρα στον χώρο» επισημαίνει η Ζωή Αντωνιάδη, Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π. του γραφείου Archzone.