Υφάσματα που απογειώνουν το interior design, έπιπλα που αναδεικνύουν τον κήπο ή τη βεράντα σας, αποτελεσματικοί μέθοδοι συντήρησης του ξύλου και ιδανικές λύσεις σε συστήματα σκίασης, που εγγυώνται ηχομόνωση και διαχείριση θερμοκρασίας.

Αν αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, τα πράγματα που βλέπεις θα αλλάξουν, είχε πει κάποτε ο Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας Wayne W. Dyer και αναμφισβήτητα η ανακαίνιση του σπιτιού ή του γραφείου συνιστά μια μοναδική ευκαιρία να προσδώσετε έναν αέρα ανανέωσης στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή, ενισχύοντας παράλληλα τη λειτουργικότητα του χώρου σας.
Ανακαινίζοντας την κατοικία σας, την καθιστάτε αισθητικά ελκυστικότερη και πιο άνετη, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζετε τα χρόνια τεχνικά της προβλήματα και ανεβάζετε την αγοραστική αξία της. Από την άλλη πλευρά, η ανακαίνιση στην επιχείρησή σας ενισχύει την παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού και λειτουργεί ως ισχυρό εργαλείο προσέλκυσης πελατών, εκτοξεύοντας το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα.

Καθώς λοιπόν η θερμοκρασία ανεβαίνει, πώς θα σας φαινόταν να φέρετε το καλοκαίρι στο σπίτι ή το γραφείο σας, με τις κατάλληλες επιλογές ανακαίνισης; Υφάσματα που αναδεικνύουν το εσωτερικό της κατοικίας ή της επαγγελματικής εστίας σας και έπιπλα που απογειώνουν τον κήπο και τη βεράντα σας τίθενται στη διάθεση σας ενώ η αισθητική παντρεύεται μοναδικά με τη τεχνολογία στα συστήματα σκίασης, τις τέντες και τις πέργκολες.
Εάν επιθυμείτε ηχομόνωση και διαχείριση της θερμοκρασίας, τα πλέον καινοτόμα συστήματα ρολών υπόσχονται να σας τις εξασφαλίζουν. Όσο για το δύσκολο έργο της συντήρησης του ξύλου; Με την κατάλληλη στρατηγική, παύει πια να αποτελεί ένα όνειρο θερινής νυκτός για εσάς.

Υφάσματα: Οι πρωταγωνιστές του εσωτερικού χώρου
Πρωταγωνιστής του interior design, το ύφασμα συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία σας αλλά και την ταυτότητα που επιθυμείτε να διαμορφώσετε για τον χώρο σας, καθώς ντύνει το σπίτι ή το γραφείο σας με χρώμα, ζεστασιά, στυλ, κομψότητα, δροσιά, δημιουργώντας μια μοναδική αίσθηση φυσικότητας και φιλοξενίας.
Στο interior design, ο όρος «κλωστοϋφαντουργικά» αφορά οποιοδήποτε προϊόν που είναι υφαντό ή κατασκευασμένο από ύφασμα, όπως χαλιά, κουρτίνες, υφάσματα επίπλωσης, μαξιλάρια, κουβέρτες και τέχνη τοίχου.

Με μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και σχέδια και δεκάδες χρήσεις και εφαρμογές, το ύφασμα αποδεικνύεται ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου αρχιτέκτονα ενώ οι νέες τεχνοτροπίες και τάσεις εναρμονίζονται πλήρως με την εποχή της πράσινης ανάπτυξης και της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή, στοχεύοντας στη βιωσιμότητα και την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. Ιδιαίτερα σημαντικές παράμετροι στην επιλογή των υφασμάτων αποδεικνύονται η αντοχή του υλικού, η λειτουργικότητα και οι ιδιαίτερες ανάγκες του σπιτιού και του γραφείου.

Ένα πλήθος δυνατοτήτων απλώνονται μπροστά σας λοιπόν: Επιθυμείτε να προσδώσετε μια πλούσια και αριστοκρατική εμφάνιση στην κρεβατοκάμαρα σας; Προτιμήστε το μετάξι. Όσο για το βαμβάκι; Φυσικό, ελαφρύ και εύκολα διαθέσιμο συνιστά ιδανική επιλογή για τα παιδικά δωμάτια. Και εάν θέλετε ένα απαλό και εξαιρετικά άνετο ύφασμα για τις καρέκλες στο γραφείο σας, δεν έχετε παρά να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στο δέρμα.

Ο ρόλος των υφασμάτων στο interior design
Το interior design επιδιώκει μέσα από τη σύνθεση κατάλληλων χρωμάτων, υλικών, φινιρισμάτων, επίπλων, υφασμάτων και φωτισμού να προσφέρει μια διακοσμητική πρόταση για τη δημιουργία ενός χώρου με αισθητική και αρμονία, καλύπτοντας τις λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες αυτού που πρόκειται να τον χρησιμοποιήσει, δηλώνει στο Architect η Σίσσυ Φειδά, Interion Designe και Founder στη Sissy Feida Interiors.

Ο ρόλος του υφάσματος στην εσωτερική διακόσμηση αποδεικνύεται καθοριστικός, αφού αυτό είναι που τελικά, θα «ντύσει» τον χώρο μέσω της επίπλωσης, της σκίασης, της ταπετσαρίας, των χαλιών ή του φωτισμού και μέσα από ανεξάντλητους συνδυασμούς χρωμάτων, υφών και μοτίβων, θα ελέγξει ή θα ενισχύσει την ένταση στο φως, χαρίζοντας ζεστασιά, γοητεία, βάθος, ιδιαιτερότητα, εκλεπτυσμένο στυλ, αλλά και τον τελικό χαρακτήρα στο χώρο, σημειώνει.

Τα υφάσματα ενεργοποιούν τις αισθήσεις, διαμορφώνουν ένα στιλ ή δημιουργούν μια τάση, μας εξηγεί ο Σπύρος Σούλης, Αρχιτέκτων, και Founder στη ΣΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ @ΣΙΑ Ε.Ε, υπογραμμίζοντας πως ανάλογα με την απόχρωση, το μοτίβο και την υφή τους προκαλούν οπτικό ενδιαφέρον και διεγείρουν την αφή, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία μας.

Πολύ σημαντικό είναι να επιλέγουμε τα υφάσματα ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου, τη λειτουργικότητα και το ύφος που θέλουμε να διαμορφώσουμε, καθώς με αυτόν τον τρόπο «δένουμε» όλα τα στοιχεία της διακόσμησης μεταξύ τους ενώ ταυτόχρονα η ανατρεπτική τους χρήση μπορεί να απογειώσει το αισθητικό αποτέλεσμα και να χαρίσει έναν πιο έντονο χαρακτήρα στον χώρο, τονίζει.

Η διακόσμηση του εσωτερικού χώρου επικοινωνεί το επιθυμητό ύφος και προσδίδει τα τελικά χαρακτηριστικά του, αναδεικνύοντας την αρχιτεκτονική, μας λέει η Βάνια Μπόγρη, Interior Designer στη EBArchitects, χαρακτηρίζοντας τη χρήση των υφασμάτων ως ένα από τα πιο δυνατά όπλα στη φαρέτρα του διακοσμητή/αρχιτέκτονα (μαζί με τον φωτισμό), που όταν γίνεται με δημιουργικό και ισορροπημένο τρόπο προσφέρει μια πλούσια εμπειρία του χώρου, τόσο σε οπτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο υφών.
Μέσω των διαφόρων χρήσεων των υφασμάτων (κουρτίνες, επίπλωση, ταπετσαρίες τοίχου, χαλιά και διακοσμητικά μαξιλάρια), ο χώρος αποκτά βάθος και «διαβάζεται» πολυεπίπεδα, σε αισθητική και λειτουργική βάση συμπληρώνει, σημειώνοντας πως οι αρμονικοί συνδυασμοί των υφών, των μοτίβων και φυσικά των χρωμάτων προσδίδουν ενδιαφέρον, δημιουργούν αρμονία, ενοποιούν χώρους και δρουν συμπληρωματικά στα διακοσμητικά δομικά υλικά, που έχουν προ επιλεχθεί, στη φάση της κατασκευής.

Οι νέες τεχνοτροπίες και τάσεις στα υφάσματα
Σήμερα, η πράσινη ανάπτυξη κι η ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή έχουν δημιουργήσει μια παγκόσμια τάση προς την αειφορία και τη βιωσιμότητα, που οδηγεί στη χρήση προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, δηλώνει στο Architect η Σίσυ Φειδά επισημαίνοντας πως η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει σημαντικά και τον κλάδο των interior textiles, με τον καταναλωτή να προσανατολίζεται στην επιλογή υφασμάτων, που η προέλευση και παραγωγή τους δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Oι κατασκευαστές στο χώρο των interior textiles, εστιάζουν πλέον στη χρήση βιοδιασπώμενων υλικών και φυσικών ινών και φυσικών βαφών, για την παραγωγή υφασμάτων υψηλών προδιαγραφών, με την ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια και το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον, μας εξηγεί.

Tυπικά τα eco friendly υφάσματα φτιάχνονται από το μαλλί, το λινό και το οργανανικό βαμβάκι, μας πληροφορεί ο Σπύρος Σούλης υπογραμμίζοντας ωστόσο πως καθώς η βιομηχανία αναπτύσσει πιο καινοτόμες τεχνολογίες βλέπουμε νέους τύπους υλικών να μετατρέπονται σε νήματα.
Φυτικά προϊόντα όπως για παράδειγμα τα μανιτάρια και τα μήλα μετατρέπονται σε δερμάτινα υφάσματα ενώ πολλά υφάσματα κατασκευάζονται και από μαλλί, κάνναβη, lyocell και ανακυκλωμένο πολυεστέρα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ανακυκλώνονται, διευκρινίζει.
Το άχυρο αποτελεί βιοδιασπώμενο και μπορεί να υφανθεί, σημειώνει ο Σπύρος Σούλης, συμπληρώνοντας πως δεν είναι τυχαίο το ότι τα τελευταία χρόνια τα ψάθινα στοιχεία συνιστούν μεγάλη τάση στην διακόσμηση.

Πολλές εταιρείες με ταπετσαρίες και κουρτίνες κατασκευάζουν υφάσματα από νήματα που παράγονται από πλαστικά μπουκάλια ενώ υπάρχει επίσης ύφασμα το οποίο κατασκευάζεται από τα κλωστοϋφαντουργικά απορρίμματα από τη βιομηχανία της μόδας, aαναφέρει ο Σπύρος Σούλης.
Καθώς η τεχνολογία στην κλωστοϋφαντουργία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, είναι πλέον αυτονόητη η ροπή προς τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, τόσο κατά τη βιωσιμότητα της πρώτης ύλης και τη διαδικασία παραγωγής, όσο και στους ρυθμούς αποσύνθεσης, αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους, σχολιάζει η Βάνια Μπόγρη.

Συστήματα σκίασης: Aνάσα δροσιάς

Kαθώς στον ανοιχτό χώρο αέρας και ήλιος συνιστούν τα κυρίαρχα στοιχεία, απαιτούνται ειδικές παρεμβάσεις για τη ρύθμιση των θερμοκρασιακών συνθηκών με τρόπο που θα διευκολύνει την υπαίθρια διαβίωση, μας λέει ο Kαθώς στον ανοιχτό χώρο αέρας και ήλιος συνιστούν τα κυρίαρχα στοιχεία, απαιτούνται ειδικές παρεμβάσεις για τη ρύθμιση των θερμοκρασιακών συνθηκών με τρόπο που θα διευκολύνει την υπαίθρια διαβίωση, μας λέει ο Δημήτρης Γιαννίσης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Π. Πατρών, υπογραμμίζοντας πως ο σχεδιασμός σκιάστρων και φυτεύσεων (οριζόντιων και κατακόρυφων) συμβάλλει στη δημιουργία των υπαίθριων δωματίων-χώρων, τα οποία παρεμβάλλονται της πόλης και της κατοικίας και αλληλοεπιδρούν με το κτίριο.

 

Επιτρέποντας την τέλεια ενσωμάτωση σε οποιοδήποτε αρχιτεκτονικό περιβάλλον, τα συστήματα σκίασης προσφέρουν όχι μόνο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χάρη στη μειωμένη απαιτούμενη ενέργεια για κλιματισμό του χώρου, μας εξηγεί η Μιμή Ασκούνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc στη Point Architects. Τέτοιες παρεμβάσεις προσδίδουν μια επιπλέον οικολογική διάσταση στο κτίριο, προστατεύοντάς το από την ηλιακή ακτινοβολία και ελαχιστοποιώντας την υπερθέρμανση του κτιριακού κελύφους, υπογραμμίζει ο Δημήτρης Γιαννίσης.

 

 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη πρόοδος στο σχεδιασμό και την παραγωγή βιομηχανικών συστημάτων σκίασης, καθώς αρκετές εταιρίες εμπλέκονται πλέον ενεργά, μας ενημερώνει ο Χρήστος Κουφίδης, Αρχιτέκτονας/Partner στη Divercity Architects τονίζοντας πως το παραπάνω γεγονός έχει επηρεάσει καθοριστικά τα αρχιτεκτονικά γραφεία, αφού συνδυάζονται τεχνικές απαιτήσεις (πλήρης προστασία από βροχή, αντοχή στο χρόνο, πιστοποιητικά καλής λειτουργίας, εγγυήσεις, κτλ.) με ένα πραγματικά άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα.
Υπάρχουν διάφορα είδη και συστήματα σκίασης, όπως τέντες και πέργκολες, αρχιτεκτονικά συστήματα με περσίδες για ελεγχόμενη σκίαση και φυσικό φωτισμό κτιρίων, συστήματα σκίασης κουφωμάτων με πολύ υψηλές επιδόσεις, κ.ά. που επιλέγονται ανάλογα με τον χώρο, τον προσανατολισμό, τις καιρικές συνθήκες, το κόστος, τα βιοκλιματικά κριτήρια, τις αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις, περιγράφει η Μιμή Ασκούνη.
Οι αρχιτέκτονες μπορούμε να διαμορφώνουμε ποικίλες κατασκευές, ώστε να υποστηριχθούν διαφορετικά σενάρια κατοίκησης και να επιλέγουμε ανοδιώσεις ή άλλες τεχνοτροπίες και τελειώματα από μία μεγάλη γκάμα βιομηχανικών προϊόντων που να εντάσσονται τόσο σε ένα πιο παραδοσιακό περιβάλλον, όσο και σε μία πιο αστική συνθήκη, σημειώνει ο Χρήστος Κουφίδης.

Τέντες: Η ομπρέλα προστασίας και λειτουργικότητας του χώρου σας
Πρόκειται για την πλέον γνωστή μέθοδο σκίασης των σπιτιών και των επαγγελματικών χώρων, που προστατεύει αποτελεσματικά και χωρίς υψηλό κόστος από την ηλιακή ακτινοβολία.
Ειδικά στην Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από έντονη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες, το κατέβασμα της τέντας εξασφαλίζει χαμηλότερη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι, καθιστώντας, παράλληλα, τον εξωτερικό χώρο πιο λειτουργικό και ιδανικό για στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια και τους φίλους.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Τμήμα Ενέργειας των ΗΠΑ, οι τέντες όχι μόνο μειώνουν την ανάγκη για χρήση του κλιματιστικού αλλά μπορεί να ενισχύσουν και την απόδοση του, αφού επιτυγχάνεται 10% αύξηση της απόδοσης όταν η εξωτερική μονάδα είναι υπό σκιά και δεν την βλέπει απευθείας ο ήλιος.
Όπως μας ενημερώνει η Μιμή Ασκούνη, υπάρχουν βασικά δύο τύποι τέντας (με διαφορετικά σχέδια, χρώματα), οι τέντες με αρθρωτούς βραχίονες και οι τέντες (βιοκλιματικής) πέργκολας. Έτσι διαχωρίζονται στα εξής, μας εξηγεί: 1)Το κλασικό σύστημα, που είναι πτυσσόμενο με βραχίονα, 2) το σταθερό και στιβαρό, που είναι η τέντα – pergola, 3) τα ιστία, μία ιδιαίτερη πρόταση τέντας με τη μορφή ιστίων και 4) η ομπρέλα.

Ρολά: Ηχομόνωση και διαχείριση της θερμοκρασίας
Διαθέτοντας υψηλούς δείκτες ακαμψίας, στεγανότητας και αντιδιάρρηξης, τα συστήματα ρολών τοποθετούνται σε οποιοδήποτε άνοιγμα, όπως πόρτα ή παράθυρο και εμποδίζοντας τόσο το φως όσο και τη θερμότητα από το εξωτερικό διατηρούν την εσωτερική θερμοκρασία του χώρου δροσερή, συμβάλλοντας έτσι και στη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Εξαιρετική επιλογή για τη σκίαση του οικιακού, βιομηχανικού και επαγγελματικού χώρου είναι τα ελαφριά, εύχρηστα και ανθεκτικά στη θερμική διαστολή και συστολή οικιακά ρολά αλουμινίου. Με πληθώρα πλεονεκτημάτων, ειδικά σε χώρους και περιβάλλοντα όπου προτεραιότητα είναι η ασφάλεια, η ηχομόνωση και η θερμομόνωση, δημιουργούν ένα ασφαλέστερο και πιο άνετο περιβάλλον για τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες και τους πελάτες ενώ το ειδικά σχεδιασμένο σύστημα αυτοματισμού που διαθέτουν παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να απολαμβάνει πλήρη συσκότιση σε μερικά μόλις δευτερόλεπτα.

Πέργκολες: Όταν η αισθητική υπεροχή συναντά την ανθεκτικότητα
Με διαχρονική αισθητική αξία και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από τις τέντες, οι παραδοσιακές ή μοντέρνες πέργκολες συνιστούν μια δημοφιλή επιλογή στα συστήματα σκίασης. Στις φυσικότροπες, κατά βάση ξύλινες πέργκολες, καλούμαστε ως designers να συνδυάσουμε με δημιουργικό τρόπο φυσικά υλικά, ώστε να παρουσιάσουμε μία κατασκευή που να είναι άρτια τεχνικά και αισθητικά για να καλύπτει τις επιθυμίες μας και τις επιθυμίες του εργοδότη, μας αποκαλύπτει ο Χρήστος Κουφίδης
Σημαντικό στοιχείο στη δημιουργία σκιάς είναι η ευελιξία στη διαδοκίδωση της πέργκολας, εξηγεί η Aθηνά Τριανταφύλλου, Founder & Design Director στην Epitomēe Design, τονίζοντας πως η δυνατότητα ηλεκτρικής μετακίνησης ενδείκνυται για τη δημιουργία της κατάλληλης και χωρίς κόπο σκίασης, ανάλογα με την ώρα και το επίπεδο της ηλιοφάνειας.
Θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν παράγοντες όπως οι διαφορετικές ανάγκες σκίασης σε σχέση με το χώρο, τη χρήση του καθώς και τις ώρες της ημέρας, αναφέρει, θέτοντας ως παράδειγμα το καθιστικό της πισίνας, στο οποίο απαιτείται λιγότερη σκίαση συγκριτικά με την εξωτερική τραπεζαρία φαγητού, όπου συνήθως υπάρχει η ανάγκη σκίασης κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Ξύλο: Ένα υλικό με ιδιαίτερους κανόνες συντήρησης
Tο ξύλο συνιστά ένα μοναδικό υλικό, που χαρίζει ζεστασιά και ηρεμία στον χώρο, ωστόσο λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας του απαιτεί προσοχή στη συντήρηση. Για τον καθαρισμό του ξύλινου πατώματος και την προστασία του από τη φθορά και τις γρατζουνιές, προτιμώνται ειδικά και εγκεκριμένα καθαριστικά.
Καθώς το συχνό σφουγγάρισμα σταδιακά αλλοιώνει την όψη του δαπέδου, ως καταλληλότερη επιλογή θεωρείται το σκέτο νερό και το στεγνό πανί. Σε περίπτωση που υπάρχουν μικρές γρατζουνιές ή λεκέδες στο ξύλινο πάτωμα, ένας μαρκαδόρος καμουφλάρει την ατέλεια ενώ για την αποφυγή μελλοντικών γρατζουνιών ενδείκνυνται τα ειδικά τσοχάκια στα έπιπλα.
Προκειμένου να μη χάσει τη γυαλάδα ή το χρώμα του το ξύλο, ο καθαρισμός των λεκέδων πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πριν στεγνώσουν.

Ξύλινα έπιπλα: Βάλτε φρένο στη φθορά
Για να προστατευτούν τα διαχρονικά και όμορφα ξύλινα έπιπλα του κήπου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα προτείνεται η αποθήκευσή τους μέσα στο σπίτι το χειμώνα ή η κάλυψή τους στο μπαλκόνι με τραπεζομάντηλα από νάϋλον και άλλα αδιάβροχα υφάσματα, σε περίπτωση που δεν διατίθεται χώρος για τη φύλαξη τους εσωτερικά.
Για τη συντήρηση του ξύλου εξωτερικού χώρου κατάλληλα θεωρούνται τα άχρωμα βερνίκια σε υγρή μορφή, που προστατεύουν από υγρασία, ρύπους και αλλοίωση του χρώματος, ενώ για τη λείανση του, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί πιο εύκολα το βερνίκι, προτιμώνται τα γυαλόχαρτα. Λάδια συντήρησης/προστασίας που διατίθενται στην αγορά συμβάλουν στο να καταστεί το ξύλο αδιάβροχο και το προστατευτικό κερί αποτρέπει τη συσσώρευση σκόνης πάνω στο υλικό.

Έπιπλα εξωτερικού χώρου: Η ιδανική θερινή επένδυση
Tο πρώτο που οφείλει να προσέξει κάποιος σε ότι αφορά τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου είναι η χωροταξική αρμονία, μας λέει η Αθηνά Τριανταφύλλου υπογραμμίζοντας πως η άνεση κίνησης και η ισορροπία μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου προϋποθέτουν την προσεκτική επιλογή των επίπλων, με γνώμονα τις διαστάσεις τους.
Όπως στην αρχιτεκτονική πολλές φορές συζητούμε ότι η αντίθεση μπορεί να είναι εργαλείο παραγωγής χώρου, όταν διαφορετικά υλικά, μορφές ή διαφορετικές συνθήκες συνυπάρχουν και προκύπτει ένα αποτέλεσμα αρμονικό, έτσι και η επίπλωση των εξωτερικών χώρων δύναται να επιτελέσει ρόλο σε αυτό, τονίζει ο Χρήστος Κουφίδης
Στην αγορά των επίπλων απαιτείται να λαμβάνονται υπόψιν οι καιρικές συνθήκες, η συντήρηση, το ύφος -ώστε τα έπιπλα να ταιριάζουν με το υπόλοιπο design- και φυσικά η άνεση που αυτά θα προσφέρουν, αναφέρει η Αθηνά Τριανταφύλλου.

Tα κατάλληλα έπιπλα για εξωτερικούς χώρους πρέπει να αντέχουν στη βροχή και τον άνεμο και να μην παρουσιάζουν σημαντική φθορά μετά από μία σεζόν, μας εξηγεί η Μιμή Ασκούνη σημειώνοντας πως εάν τα ξύλινα έπιπλα ταιριάζουν με τη γενικότερη αισθητική του χώρου, τα έπιπλα από ξύλο τικ, που είναι ανθεκτικό και αδιάβροχο, θεωρούνται τα πλέον διαδεδομένα.
Άλλα μικρού βάρους, εύκολα στην μετακίνηση, ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες είναι τα έπιπλα από αλουμίνιο, ρητίνη και πλαστικό, προσθέτει.
Για εμάς στη Divercity Architects, η επίπλωση και ο εξοπλισμός του εξωτερικού χώρου -όπως και του εσωτερικού άλλωστε- αποτελούν κύρια εργαλεία έκφρασης αρχιτεκτονικής, τα οποία συλλειτουργούν με το κτίριο και παράγουν ένα αρχιτεκτονικό όλον, δηλώνει στο Architects ο Χρήστος Κουφίδης.

Μια εμπειρία ζωής στον κήπο ή τη βεράντα σας
Στις μεσογειακές χώρες ζούμε σχεδόν όλη την ημέρα στους εξωτερικούς χώρους, είτε μικρότερους (μπαλκόνια, βεράντες) είτε μεγαλύτερους (κήποι, δώματα, αυλές), μας λέει η Κλειώ Γκέκα, Founder στη Gekko Concepts, παρατηρώντας πως μετά την περιπέτεια της πανδημίας οι περισσότεροι αλλάξαμε αντιλήψεις για την οργάνωση των χώρων μας, αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το σπίτι μας είναι η φωλιά μας που χαλαρώνουμε, που δεχόμαστε τους φίλους μας και που ξεφεύγουμε από την καθημερινή πίεση.
Οι καλοκαιρινές ανακαινίσεις συνιστούν μια διαδεδομένη πρακτική, που στην Ελλάδα συχνά επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των κατοικιών κατά την τουριστική περίοδο, αναφέρει ο Δημήτρης Γιαννίσης, σημειώνοντας πως το καλοκαίρι οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της πόλης επιδιώκουν να περάσουν περισσότερο χρόνο στον υπαίθριο χώρο.
Με αυτό το σκεπτικό δημιουργούμε υπαίθρια ‘δωμάτια’ που συνδυάζουν την αισθητική διαμόρφωση του χώρου με τη πρακτικότητα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική αξιοποίηση του εξωτερικού περιβάλλοντος και στην αλληλεπίδρασή του με τους εσωτερικούς χώρους ή όταν είναι δυνατόν στην επέκταση τους, συμπληρώνει.
Οι σωστές, γεμάτες φαντασία επιλογές, δημιουργούν μια εμπειρία ζωής για την καθημερινότητα μας, τονίζει η Κλειώ Γκέκα, προσθέτοντας πως η ατμόσφαιρα που θέλουμε να δημιουργήσουμε θα ήταν καλό να βρίσκεται σε συνοχή με τον εσωτερικό μας χώρο. Σε ethnic, minimal, tropical, wabi sabi στυλ, οι επιλογές πρέπει να είναι βιώσιμα υλικά όπως ψάθες, τροπικά ξύλα, αλουμίνιο, bamboo, λυγαριές, μας εξηγεί.
Για μία καινούργια πνοή στο παλιό μωσαϊκό μπαλκόνι μας, η Κλειώ Γκέκα προτείνει μια επένδυση δαπέδου εξωτερικού χώρου ενώ αν επιθυμούμε να φέρουμε τη φύση πιο κοντά μας, συνιστά χρωματιστά ψάθινα καλάθια με φυτά ή ιδιαίτερες κεραμικές γλάστρες.

Η σωστή στρατηγική οδηγεί στα κατάλληλα έπιπλα
Τα έπιπλα εξωτερικού χώρου επιλέγονται σε συνδυασμό με τα συστήματα σκίασης, μας ενημερώνει η Μιμή Ασκούνη. Στους μικρούς χώρους ενδείκνυνται τα πτυσσόμενα έπιπλα, στους μεγαλύτερους τα έπιπλα τύπου lounge (πολυθρόνες-καναπέ), αναφέρει η Κλειώ Γκέκα, περιγράφοντας το χρώμα ως σημαντική παράμετρο διαμόρφωσης της ατμόσφαιρας.
Σε ένα κτίριο με πιο αυστηρές γραμμές μπορεί να επιλέξουμε έπιπλα με πιο free-form σχεδιασμό ή σε μία λιτή χρωματικά αρχιτεκτονική να αποφασίσουμε ότι ένα πιο έντονο χρώμα στην επίπλωση μπορεί να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα, περιγράφει ο Χρήστος Κουφίδης.
Η κλασική γοητεία και η ασφάλεια ενός ξύλινου τραπεζιού, σε σχήμα κυκλικό ή τετράγωνο, αποτελεί την ιδανική επένδυση για όσους δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο διαχρονικό στυλ. Σε περίπτωση που κάποιος έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τον εξωτερικό χώρο όλο τον χρόνο μπορεί, ακολουθώντας την πρόταση της Αθηνάς Τριανταφύλλου, να αγοράσει ένα fire pit αντί για ένα παραδοσιακό τραπέζι.

Τέσσερις βασικές καρέκλες είναι απαραίτητες για τον κήπο ή τη βεράντα ενώ τα σκαμπώ και ένα ξύλινο παγκάκι δημιουργούν τον επιπλέον χώρο που χρειάζεται για τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας. Η αναπαυτική ξαπλώστρα ενισχύει την απόλαυση των ηλιόλουστων ημερών του καλοκαιριού και οι κούνιες ή οι πολυθρόνες αποδεικνύονται ιδανικές για χαλάρωση, συντροφιά με ένα βιβλίο. Όσο για την αιώρα; Ισοδυναμεί με μια οικονομική λύση για νοερά ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς.
Μεγάλη σημασία λαμβάνει και ο φωτισμός του χώρου, μας λέει η Αθηνά Τριανταφύλλου, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται προσοχή στην τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων και επιδαπέδιων φωτιστικών. Θα πρέπει να είναι χαμηλός και ατμοσφαιρικός με φωτιστικά δαπέδου που μπορούν εύκολα να μεταφερθούν, μας εξηγεί για τον φωτισμό η Κλειώ Γκέκα.