Αποκύημα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής τοπίου είναι η δημιουργία έργων, τα οποία σέβονται το φυσικό περιβάλλον, ενώ αποτελούν χώρους χαλάρωσης και ευεξίας για τους χρήστες.
Riviera Tower: Ο υψηλότερος “πράσινος” ουρανοξύστης της Ελλάδας
Θωμάς Δοξιάδης, Principal, Doxiadis+
O πύργος Riviera Tower, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στη Μαρίνα του Άγιου Κοσμά, θα είναι ένα από τα πρώτα αρχιτεκτονικά τοπόσημα του Ελληνικού, καθώς θα αποτελέσει το υψηλότερο «πράσινο» κτίριο στην Ελλάδα. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, τα στοιχεία φύτευσης, το φυσικό φως και η απεριόριστη θέα, φέρνουν μία καινοτόμα σχεδιαστική προσέγγιση στην περιοχή.
Καινοτομία και βιοκλιματικός σχεδιασμός
Το εν λόγω κτίριο, με συνολικό ύψος 200 μέτρα, θα στεγάσει 200 διαμερίσματα σε 45 ορόφους και θα γίνει το κυρίαρχο στοιχείο μίας περιοχής 620τμ. Με την ολοκλήρωσή του θα δεσπόζει ως ένα από τα έξι υψηλότερα κτίρια του Ελληνικού. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει γίνει από τους Foster + Partners και η αρχιτεκτονική τοπίου από το γραφείο doxiadis+. Η πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πράσινο ορόσημο στην ακτογραμμή της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το οποίο θα συνδυάζει αρμονικά το φυσικό περιβάλλον με τον χαρακτήρα της μεσογειακής βλάστησης. Σημαντικό ρόλο κατέχουν τα πράσινα και υδάτινα στοιχεία που ενισχύουν τον βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου.
Τοποθετημένο στην καρδιά του Ελληνικού, το Riviera Tower ενσαρκώνει τις αρχές δημιουργίας ενός βιοκλιματικού έργου μεγάλης κλίμακας, που θα ανταποκρίνεται στις επιταγές του σύγχρονου τρόπου ζωής. To design συνθέτει τα οικολογικά και πολιτιστικά στοιχεία του Μεσογειακού τοπίου και της αρχιτεκτονικής της Αθήνας, εναρμονισμένα σε μία καινοτόμα προσέγγιση. Ο πύργος θα αποτελέσει έναν από τους πρώτους «πράσινους» ουρανοξύστες του κόσμου, ενσωματώνοντας πρωτοποριακές περιβαλλοντικές στρατηγικές και διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας.
Κάθε «πράσινο» κτίριο θα πρέπει να έχει περιορισμένη κατανάλωση ενέργειας τόσο κατά την κατασκευή του όσο και κατά τη λειτουργία του, να διαθέτει συστήματα σωστής διαχείρισης του νερού, να έχει ελάχιστο ανθρακικό αποτύπωμα και να ενισχύει το μικροκλίμα της περιοχής του. Το Riviera Tower διαθέτει στο έπακρο τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αποτελώντας εξαίρετο παράδειγμα βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Kolybia Bay Boutique Hotel: Ξενοδοχείο υψηλής αισθητικής στο νησί της Ρόδου
Αναστάσιος Τσερπέλης, Αρχιτέκτων Τοπίου MLD, Επικεφαλής Utopia Hotel Design
Το ξενοδοχείο μελέτης Kolybia Bay Boutique Hotel στα Κολύμπια Ρόδου, του οποίου την αρχιτεκτονική μελέτη αναβάθμισης των εξωτερικών χώρων και των προσόψεων του κτιρίου, ανέλαβε το γραφείο Utopia Hotel Design, εκτείνεται κατά μήκος του παραλιακού δρόμου των Κολυμπίων. Αποτελείται από δύο πολυώροφους κτιριακούς όγκους με δωμάτια και ένα μικρότερο κεντρικό κτίριο, το οποίο είναι χώρος υποδοχής και εστιατόριο. Βασική επιδίωξη στο σχεδιασμό των εξωτερικών χώρων του ξενοδοχείου ήταν να γίνει πιο εξωστρεφές εισάγοντας στοιχεία της πολιτιστικής ταυτότητας και του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, να αναβαθμιστούν τα δωμάτια του ισογείου δημιουργώντας μία πισίνα για κάθε κτίριο, αλλά και να αναδειχθεί το ενιαίο μέτωπο του ξενοδοχείου και το ξενοδοχειακό συγκρότημα στο σύνολό του.
H αρχιτεκτονική προσέγγιση
Ιδιαίτερο πρόβλημα για την αρχιτεκτονική ομάδα αποτέλεσε ο τρόπος σύνδεσης των ισόγειων δωματίων με το υψηλότερο επίπεδο του δρόμου. Ως ιδανικότερη λύση επικράτησε η ιδέα της κλιμακωτής διαβάθμισης επιπέδων κατά μήκος των δωματίων του ισογείου των δύο κτιρίων. Στη λογική αυτή θεωρήθηκε ως πρώτο επίπεδο το επίπεδο του δρόμου, έπειτα δημιουργήθηκε ένα ενδιάμεσο επίπεδο λίγο πιο χαμηλά και τέλος ως τρίτο ορίστηκε το επίπεδο της αυλής των υπνοδωματίων.
Στο πρώτο επίπεδο της εισόδου, κατά μήκος του δρόμου, δημιουργήθηκε ένα δευτερεύον μονοπάτι με μια ακολουθία τοξωτών ανοιγμάτων, ως παραπομπή στα ανοίγματα και τις καμάρες της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου. Δίπλα στο μονοπάτι και σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου επί του οποίου εκτείνεται το ξενοδοχείο, υπερυψώθηκαν υδάτινες επιφάνειες, φέρνοντας το νερό πιο κοντά στον επισκέπτη. Μεταξύ αυτών των μακρόστενων υδάτινων επιφανειών, παρεμβάλλονται λωρίδες πρασίνου με τις οποίες αναδεικνύεται το φυσικό περιβάλλον, διανθίζεται η αισθητική του χώρου και απομονώνονται οι οπτικές προς τα δωμάτια, προσφέροντας μερική ιδιωτικότητα.
Οι υδάτινες επιφάνειες διατάσσονται βαθμιδωτά. Έτσι, προσεγγίζοντας από το δρόμο βλέπει κανείς σε πρώτο πλάνο τα εντυπωσιακά τοξωτά ανοίγματα δίπλα σε μια διαμήκη υπερυψωμένη υδάτινη επιφάνεια, ενώ κατά μήκος και κατά διαστήματα εκτείνονται λωρίδες πρασίνου. Οι υδάτινες επιφάνειες και από τα δύο κτίρια συγκλίνουν προς το κεντρικό κτίριο και την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου, μαγνητίζοντας το βλέμμα του επισκέπτη και του περαστικού. Στο κατώτερο επίπεδο, το επίπεδο των δωματίων, εκτείνονται οι υδάτινες επιφάνειες ελαφρά υπερυψωμένες από τα δωμάτια, προσφέροντας επίσης μια διακριτική ιδιωτικότητα στον άμεσο χώρο της αυλής των υπνοδωματίων, αλλά και δίνοντας στους επισκέπτες των δωματίων άμεση πρόσβαση στο υδάτινο στοιχείο.
Σε όλη τη διαδρομή της μελέτης και της κατασκευής υπήρξε ιδιαίτερα στενή και δημιουργική συνεργασία του γραφείου της Utopia με την οικογένεια του ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία ήταν καθοριστική για τον επιτυχή και πρωτότυπο ανασχεδιασμό των εξωτερικών χώρων του ξενοδοχείου Kolybia Bay Boutique Hotel. Δημιουργήθηκε έτσι ένας ιδιαίτερος και ελκυστικός εξωτερικός χώρος, ο οποίος στόχος είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή και να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία φιλοξενίας.
Το σύγχρονο λιβάδι που θυμάται
Nicol Ridley, Lanscape Designer
Το Ellinicon 3 είναι η σύγχρονη ερμηνεία ενός κήπου άγριας ζωής, ενώ αποδίδει φόρο τιμής στην κληρονομιά της περιοχής. Παίρνοντας έμπνευση από την τοπική χλωρίδα και πανίδα, αυτή η περιοχή αποτελούταν από σχίνα και αγρούς με αγριολούλουδα και αγρωστώδη. Η συνεργασία της Nicol Ridley με τον αρχιτέκτονα Θανάση Χοχλιδάκη και την εικαστικό Φωτεινή Γουσέτη που αποσκοπεί στην ανάδειξη της μνήμης του τόπου και των ανθρώπων, αλλά και της επίδρασης που έχουν αυτοί στο περιβάλλον του, οδήγησε στην δημιουργία ενός φιλόξενου κήπου για όλα τα είδη.
Ενίσχυση της τοπικής χλωρίδας και πανίδας
«Το σύγχρονο λιβάδι που θυμάται», είναι ένας κήπος με μεγάλη ποικιλία ιθαγενών και μερικών μη αυτόχθονων λουλουδιών, θάμνων και δέντρων σε ένα σύγχρονο λιβάδι, με πολλές υφές, αρώματα και χρώματα, ένα ισορροπημένο οικοσύστημα που επίσης δεν απαιτεί χημικά φυτοφάρμακα. Ο κήπος σχεδιάστηκε ώστε να ταιριάζει με το τοπικό κλίμα, να έχει χαμηλή συντήρηση και μικρή κατανάλωση νερού, να αποτελεί πηγή τροφίμων για έντομα και πουλιά, και φυσικά να είναι αισθητικά ευχάριστος τόσο οπτικά όσο και ακουστικά. Επιλέχθηκαν πλούσια σε νέκταρ φυτά με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων αρωματικών ειδών, rosmarinus officinalis, lavandula dentata, origanum vulgaris, perovskia atriplicifolia (ρώσικο φασκόμηλο), thymus vulgaris, vitex agnus castus (λιγαριά), nerium oleander (πικροδάφνη)και πρώιμης ανθοφορίας spartum junceum και echium candicans μεταξύ πολλών άλλων. Αυτά τα φυτά προσελκύουν πεταλούδες και μέλισσες, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της δραματικής αύξησης της χρήσης φυτοφαρμάκων και, συνεπώς, της δραστικής μείωσης των πληθυσμών των επικονιαστών. Το Pistacea lentiscus (σχίνο) αρχικά ενδημικό σε αυτήν την περιοχή φυτεύτηκε σε μεγάλες ομάδες για διαχωρισμό των χώρων στάθμευσης και των γειτονικών κήπων. Διακοσμητικά αγρωστώδη, όπως stipa tennuissima, festuca, muhlenbergia και ποικιλίες pennisetum φυτεύτηκαν μαζικά για να δημιουργήσουν την αίσθηση των άγριων αγρών. Η θέα και ο ήχος των χόρτων που πνέουν στον άνεμο δημιουργούν ένα αίσθημα ηρεμίας. Οι κεφαλές σπόρων παρέχουν επίσης τροφή για άγρια πτηνά. Κατά μήκος του μονοπατιού εισόδου ενσωματώθηκε στο σχεδιασμό διακοσμητικό στοιχείο κυλιόμενου νερού σε επίπεδα, κάθε ένα που πέφτει αργά στο επόμενο, δημιουργώντας μια αρμονική ατμόσφαιρα, ηχοθεραπεία και επίσης ένα μέρος για τα πουλιά να κάνουν μπάνιο και να ξεδιψάσουν.
Ένα μεγάλο μέρος του κήπου βρισκόταν πάνω από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης και αντιμετωπίστηκε με τη τεχνική των πράσινων στεγών. Ο σχεδιασμός φωτισμού σε συνεργασία με τη Halo προσδίδει διακριτικότητα στη χαμηλή φύτευση τονίζοντας μόνο τα ευθυτενή κυπαρίσσια (cupressus sempervirens) με στενές φωτιστικές δέσμες. Η ευθύγραμμη πρόσβαση πεζών υπογραμμίζεται με γραμμικούς φωτισμούς δαπέδου, ενώ οι επιφάνειες νερού αντανακλούν προς το κτίριο το λαμπερό τυρκουάζ.
Eπιδίωξη της Ν. Ridley είναι να σχεδιάζει κήπους που προσφέρουν γαλήνη, αίσθημα ευεξίας και ηρεμίας σε αρμονία με τη φύση, ένα μέρος όπου κανείς ξεχνά την πολυσύχναστη πόλη, όταν επιστρέφει στο σπίτι.
Κήπος σε πολυτελή κατοικία στη Σαρωνίδα Αττικής
Δημήτρης Γ. Χαλκιάς, Γεωπόνος & Αρχιτέκτων Τοπίου, WATER LAND GREEN
Κάθε κήπος, αναμφίβολα, αποτελεί τη συνέχεια της κατοικίας μας. Είναι ο χώρος που θέλουμε να κάνουμε σκέψεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, καθώς και το μέρος που θέλουμε να βλέπουμε την οικογένειά μας να χαλαρώνει, τους φίλους μας να τον απολαμβάνουν και τα παιδιά να τον ανακαλύπτουν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο. Σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η πλειοψηφία των υλικών που χρησιμοποιούμε στους κήπους μας, είναι ζωντανοί οργανισμοί, έχουν πόρους και αναπνέουν.
Χώρος χαλάρωσης και πολλαπλών εμπειριών
Το έργο που παρουσιάζουμε, το οποίο τοποθετείται σε κατοικία στη Σαρωνίδα Αττικής, είναι ένας μεσογειακός κήπος, με πλούσιο άρωμα και ποικιλία χρωμάτων. Στο κεντρικό παρτέρι κυρίαρχο στοιχείο είναι ένα δένδρο ελιάς, ένα παραδοσιακά ευλογημένο ελληνικό φυτό με τεράστια ιστορία. Ζει πριν από εμάς, μαζί με εμάς και μετά από εμάς. Πλαισιώθηκε με αρωματικά φυτά για να υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε άρωμα και χρώμα φυλλώματος. Φυτευτήκαν αγρωστώδη φυτά για να δοθεί η αίσθηση του φυσικού τοπίου και διάφορα πολυετή εποχιακά για να γίνεται αντιληπτή η αλλαγή των εποχών. Στο παρτέρι, παραπλεύρως της πισίνας υπήρχε ένας μεγάλος κάκτος, ο οποίος διατηρήθηκε καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών, καθώς ήταν επιθυμία των ιδιοκτητών και πλαισιώθηκε με άλλα είδη κάκτων και παχύφυτων.
Όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά, πάντα χρειάζεται ελεύθερος χώρος για παιχνίδι. Έτσι, στην μεγάλη επιφάνεια του κήπου, τοποθετήθηκε χλοοτάπητας, ποικιλίας platinum paspalum. Είναι μία ποικιλία αγριάδας, που μπορεί να ποτιστεί ακόμα και με υφάλμυρο νερό.
Για να αποκτήσει ιδιωτικότητα ο χώρος, φυτεύτηκαν στο σύνορο με τον γείτονα Κυπαρίσσια Αριζόνικα (κάνουν πυκνό φράχτη στα 6,00μ. – 7,00μ.) και θάμνοι μετροσίδηρου. Με τον τρόπο αυτό περιφράσσεται η κατοικία, ενώ παραμένει αναλλοίωτη η θέα στην θάλασσα από το καθιστικό στο πάνω επίπεδο της.
Το γραφείο WATER LAND GREEN, επιδιώκει οι κήποι που κατασκευάζει και στη συνέχεια συντηρεί, να αποτελούν επέκταση του φυσικού τοπίου, να υπάρχει σε αυτούς πανδαισία χρωμάτων, να γίνεται αισθητή η αλλαγή των εποχών και να παρακινούνται οι επισκέπτες να ανακαλύψουν και να απολαύσουν κάθε γωνιά τους.