Αρχιτέκτονες και designers μας μιλούν για την εφαρμογή των κουφωμάτων στα έργα τους, παρουσιάζοντας τις τάσεις, τη φιλοσοφία και τις επιλογές που ακολούθησαν για να πετύχουν το τελικό αποτέλεσμα.
Η ποιότητα καθορίζεται από το βάθος στο οποίο το έργο ενσωματώνει τις εναλλακτικές επιλογές και κυριαρχεί σε αυτές, είχε πει κάποτε ο Γερμανός φιλόσοφος Τέοντορ Αντόρνο και, αδιαμφισβήτητα, τα κουφώματα βάζουν τη δική τους ανεξίτηλη σφραγίδα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ενός κτιρίου, ξεχωρίζοντας για την ασφάλεια και τη διάρκεια στο χρόνο που παρέχουν.
Η διάκριση των ειδών κουφωμάτων γίνεται σύμφωνα με το υλικό τους, τον τύπο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, δηλώνει στο Architect η Αθηνά Τριανταφύλλου, Αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, Founder & Design Director στην Epitomēe Design.
Για παράδειγμα, έχουμε βάσει υλικού κουφώματα ξύλινα, PVC και αλουμινίου, βάσει τύπου κουφώματα ανοιγόμενα, συρόμενα, με υαλοπετάσματα κτλ και βάσει τεχνικών χαρακτηριστικών κουφώματα με θερμοδιακοπή, διατομές profile κτλ., μας εξηγεί.
Η επιλογή κουφωμάτων για ένα έργο συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, τόσο λειτουργικά όσο και μορφολογικά, εν αντιθέσει με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, που τα κουφώματα αποτελούσαν αποκλειστικά στοιχείο πλήρωσης των ανοιγμάτων και συνδυαστικά σε ελάχιστες περιπτώσεις μορφολογικά στοιχεία, μας λέει.
Οι νέες σειρές κουφωμάτων αλουμινίου, καθώς και εγκιβωτισμού του οδηγού δαπέδου, παρέχουν μεγάλη ελευθερία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την τάση που υπάρχει για ενοποίηση του indoor και τοu outdoor, σημειώνει η Αθηνά Τριανταφύλλου.
Όπως υπογραμμίζει, οι εταιρίες κουφωμάτων αφουγκράζονται την τάση στην αγορά και εξελίσσουν συνεχώς τις υπάρχουσες σειρές τους, προτείνοντας προϊόντα με αντίστοιχα σχεδόν χαρακτηριστικά, τα οποία απευθύνονται σε όλα τα budget και μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε νέες κατασκευές, όσο και σε ανακαινίσεις, όπου τις περισσότερες φορές υπάρχουν περιορισμοί.
Ξύλινα κουφώματα: Αίσθηση θαλπωρής και πινελιές πολυτέλειας
Μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα τα ξύλινα κουφώματα ήταν εκείνα που κυριαρχούσαν στην κατασκευή κτιρίων. Το ξύλο αποτελεί ένα υλικό έτοιμο στην φύση, με καλές μηχανικές ιδιότητες και ευκολία στην επεξεργασία. Τα ξύλινα κουφώματα διακρίνονται για την άριστη ηχομόνωση τους, τις εξαιρετικές θερμομονωτικές ικανότητές τους, αλλά και την ευελιξία στην αλλαγή χρώματος που προσφέρουν.
Επιπλέον, παρέχουν μια ιδιαίτερη αίσθηση θαλπωρής και ζεστασιάς στον χώρο και προσδίδουν στην κατασκευή μια πολυτελή πινελιά. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο είδος κουφωμάτων έχει αυξημένο κόστος, χρειάζεται συχνή συντήρηση (3 με 5 χρόνια), προσβάλλεται από μικροοργανισμούς, ενώ εμφανίζεται ευάλωτο σε εξωτερικούς παράγοντες και κλιματολογικές συνθήκες,
Λόγω της ανάγκης για πυροπροστασία, που παρουσιάστηκε κυρίως σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στα καινούργια κτίρια, υπήρξε σταδιακή αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων από σιδερένια παράθυρα και από το ατσάλι, ενώ τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στις κατασκευές των κτιρίων πρωταγωνίστησαν τα κουφώματα από σίδερο ή χάλυβα, των οποίων οι υαλοπίνακες χωρίζονται από τα καΐτια.
PVC: Eυρέως διαδεδομένο στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης
Τη δεκαετία του 1980 ένα ακόμα υλικό που κάνει την εμφάνιση του και αρχίζει να εδραιώνεται στο χώρο των κουφωμάτων είναι το PVC, γνωστό για την υψηλή θερμομονωτική και ηχομονωτική του απόδοση και ευρέως διαδεδομένο στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τους περισσότερους μήνες του χρόνου.
Το συγκεκριμένο υλικό προϋπήρχε ήδη από το 1835, όταν ο Γάλλος μηχανικός Henri Regnault ανακάλυψε την πρωταρχική σύνθεση του χλωριούχου βινυλίου, στην οποία βασίστηκε το 1912 ο Fritz Klatte για να δημιουργήσει το βελτιωμένο και τεχνολογικά εξελιγμένο συνθετικό υλικό PVC.
Με αθόρυβη λειτουργία και μηδενική συντήρηση, τα συνθετικά κουφώματα, που συνιστούν ένα πλήρες ανακυκλώσιμο υλικό, διατίθενται σε πολλούς τύπους, χρωματισμούς και διαστάσεις, έχοντας, μάλιστα, το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη κουφωμάτων.
Η μεγάλη αντοχή τους σε περίπτωση πυρκαγιάς, η εξαιρετική τους ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες, η δυσκολία προσβολής τους από μικροοργανισμούς και ο υψηλός συντελεστής ηχομόνωσης που προσφέρουν συγκαταλέγονται στις ιδιότητες που τα καθιστούν δημοφιλή.
Η φθορά που εμφανίζουν, απόρροια της επίδρασης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας και της θερμοκρασιακής διακύμανσης, αποτελεί ένα ζήτημα που φαίνεται να επιλύεται, χάρη στις νέες προδιαγραφές της Ε.Ε , σύμφωνα με τις οποίες είναι απαραίτητη η επικάλυψη του εξωτερικού φύλλου με λεπτή μεταλλική θερμική γαλβάνιση.
Αλουμίνιο: Το κυρίαρχο υλικό του 21ου αιώνα
Το αλουμίνιο, ένα υλικό διαχρονικό και δημοφιλές όχι μόνο για το στυλ του αλλά κυρίως για την αφθονία των επιλογών που προσφέρει, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ευρέως στην κατασκευή του εμβληματικού Empire State Building της Νέας Υόρκης, ενώ στη σύγχρονη εποχή έχει εξελιχθεί σε μια απολύτως αξιόπιστη επένδυση για τον χρήστη και εφαρμόζεται σε μπαλκονόπορτες, σήτες, ρολά, στόρια, παράθυρα, κουζινόπορτες, παντζούρια, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σπιτιών και εξωτερικών χώρων.
Τα κουφώματα αλουμινίου διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδιάζονται σε διάφορα, εναρμονισμένα με τις αισθητικές απαιτήσεις της κάθε κατασκευής, στυλ, ενώ η λειτουργία τους ενδείκνυται σε περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία και σε σημεία όπου το παράθυρο βρίσκεται εκτεθειμένο στα φυσικά φαινόμενα. Επιπλέον, καθώς είναι ελαφριά, εφαρμόζονται ιδανικά σε παλαιότερα κτίρια με στατικούς περιορισμούς, όπως, ασφαλώς, και σε μεγάλες επιφάνειες σύγχρονων κατασκευών.
Αναμφισβήτητα, η αντοχή τους στο χαλάζι, τη βροχή, τη χιονόπτωση, τον δυνατό αέρα και την παρατεταμένη ζέστη καθιστά τα κουφώματα αλουμινίου μια ασπίδα προστασίας απέναντι σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες και οι μεταβολές τους, που απειλούν το εσωτερικό του χώρου του χρήστη.
Εξαιτίας του 100% ανακυκλώσιμου υλικού τους, τα κουφώματα αλουμινίου δεν φθείρονται, δεν γρατζουνίζονται και δεν καίγονται. Επιπλέον, παρέχουν ασφάλεια από τυχόν κλοπές και παραβιάσεις του χώρου και, ανάλογα με τις ανάγκες που καλούνται να εξυπηρετήσουν, δύνανται να υποστούν ποικίλες επιφανειακές κατεργασιές.
Η ενεργειακή αποδοτικότητα των κουφωμάτων αλουμινίου δημιουργεί άριστες συνθήκες διαβίωσης διευκολύνοντας, παράλληλα, και τη γρήγορη απόσβεση του αρχικού κόστους αγοράς τους. Η διάρκεια ζωής τους αγγίζει τα 30-40 χρόνια, ενώ, ακόμη και στις πιο ακραίες συνθήκες, δεν απαιτούνται τακτικές εργασίες για τη συντήρηση του χρώματός και των ιδιοτήτων τους.
Στα μειονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου είναι το γεγονός ότι οι απλές σειρές έχουν χαμηλό συντελεστή θερμομόνωσης, σε σχέση με τα κουφώματα P.V.C, αλλά και υψηλότερο κόστος.
Έργα που ξεχωρίζουν στην εφαρμογή κουφωμάτων
Παρακάτω, αρχιτέκτονες και designers μιλούν στο Architect για την εφαρμογή των κουφωμάτων στα έργα τους, παρουσιάζοντάς τις τάσεις, τη φιλοσοφία και τις επιλογές που ακολούθησαν, προκείμενου να οδηγηθούν στο τελικό αποτέλεσμα.
Πέτρινες κατοικίες στη Χαλκιδική: Kύριο χαρακτηριστικό η λίθινη φέρουσα τοιχοποιία
«Το έργο αφορά τρεις εξοχικές κατοικίες στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, όπου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η λίθινη φέρουσα τοιχοποιία» αναφέρει η αρχιτεκτονική ομάδα της Not a Number Architects.
Όπως σημειώνεται «ο τρόπος που διατρυπούν τα ορθογώνια ανοίγματα το παχύ κέλυφος υπογραμμίζει την καθαρή γεωμετρία του κτιρίου, ενώ έχουν μελετηθεί ώστε να δίνουν οπτικές φυγές σε σχέση με την εσωτερική λειτουργία του».
«Στα πλαίσια μιας βιώσιμης αρχιτεκτονικής προσέγγισης, η δρυς επιλέχθηκε ως το βασικό υλικό των κουφωμάτων σε αρμονία με τη χρήση των φυσικών υλικών που χαρακτηρίζει την συνολική σύνθεση» υπογραμμίζεται.
Όπως μας πληροφορεί η αρχιτεκτονική ομάδα της Not a Number Architects «δώδεκα διαφορετικοί τύποι κουφωμάτων εφαρμόστηκαν στο έργο, όπως ανοιγόμενα, συρόμενα, με ανάκληση, σταθερά υαλοστάσια με μασίφ πορτάκια αερισμού και ενσωμάτωση σκιάστρων και σίτας, καθιστώντας κάθε ένα μια μικρή άσκηση πάνω στην προσαρμοστικότητα και τις δυνατότητες του ξύλου ως ένα σύγχρονο και βιοκλιματικό υλικό κουφωμάτων».
The Wings – Veranzerou Office Building: Εφαρμογή κουφωμάτων και περσίδων στις όψεις
Το έργο αφορά την ανακαίνιση και επανάχρηση υφιστάμενου δεκαώροφου κτιρίου, συμβατικής κατασκευής του ’60, στο κέντρο της Αθήνας.
«Στόχος μας ήταν ο εκσυγχρονισμός, η αισθητική, λειτουργική αλλά και ενεργειακή αναβάθμισή του» αναφέρουν οι αρχιτέκτονες της Deda & Architects.
«Πραγματοποιήθηκε καθολικός ανασχεδιασμός των εσωτερικών χώρων και αναδιαμόρφωση των όψεων. Το νέο κέλυφος αναδεικνύει το ίδιο το κτίριο, καθιστώντας το ορόσημο της περιοχής, και παράλληλα αποτελεί μια προστατευτική «ασπίδα»» μας πληροφορούν.
Όπως περιγράφουν «για τα κουφώματα επιλέχθηκε το σύστημα ανοιγο-ανακλινόμενων θερμομονωτικών κουφωμάτων, το οποίο χάρη στα υψηλά επίπεδα στεγανότητας, ηχομείωσης και λειτουργικότητάς του, συμβάλλει στη δημιουργία ιδανικών συνθηκών διαβίωσης για το χρήστη». Υπογραμμίζουν πως «η επιλογή του συστήματος σκίασης επιδρά κατακόρυφα στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Οι σταθερές κατακόρυφες ελλειψοει-δείς περσίδες λειτουργούν ως σκίαστρα για τους εσωτερικούς χώρους, επιτυγχάνοντας την ηλιοπροστασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η μελέτη ηλιασμού / σκιασμού οδήγησε στην ιδανική επιλογή διατομής και τοποθέτηση της περσίδας με στόχο τη μέγιστη θερμική άνεση του χρήστη».
«Ο συνδυασμός των κουφωμάτων με τις περσίδες δεν είναι απλά μια σχεδιαστική πρόταση αλλά ένας χειρισμός προς τη βιωσιμότητα και την
αειφορία της κατασκευής» όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι αρχιτέκτονες της Deda & Architects.
Ανακαίνιση μονοκατοικίας στην Καρδία Θεσσαλονίκης: Επανασχεδιασμός διώροφου κτιρίου
«Το έργο αφορά στην ολική ανακαίνιση και τον επανασχεδιασμό ενός διώροφου κτιρίου με δύο πανομοιότυπα οροφοδιαμερίσματα και τη μετατροπή του σε μία ιδιωτική διώροφη μονοκατοικία στην Καρδία Θεσσαλονίκης» μας πληροφορούν οι αρχιτέκτονες της Office Twenty Five Architects.
«Το υπάρχον Κτίριο, ένα τυπικό αρχιτεκτόνημα της δεκαετίας του 80 χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη, είχε λήξει τόσο λειτουργικά όσο και αρχιτεκτονικά πολλά χρόνια πριν» μας λένε.
«Αλλάζοντας το κέλυφος, του οποίου ο σχεδιασμός βασίστηκε στην δημιουργία ενός δεύτερου κελύφους (second skin) που αγκαλιάζει το υπάρχων κτίριο, αλλάξαμε και συνολικά το λειτουργικό διάγραμμα της κατοικίας» αποκαλύπτουν.
«Αφαιρέθηκαν τα περιττά στοιχεία και τονίστηκε η αρχική ογκοπλασία την οποία εντάξαμε στην αρχιτεκτονική μας προσθέτοντας μια πέργκολα στον αρχικό όγκο που έχει σημαντικό ρόλο τόσο στην μορφή όσο και στην λειτουργία του νέου κτιρίου» περιγράφουν οι αρχιτέκτονες της Office Twenty Five Architects ενώ, όπως μας ενημερώνουν «από το αρχικό κτίσμα διατηρήθηκαν οι πλάκες των στεγών, οι εξώστες, το κλιμακοστάσιο στο κέντρο του κτιρίου, τα εσωτερικά τζάκια στους δύο ορόφους και το υπόγειο parking».
«Τα δύο αρχικά διαμερίσματα λειτουργούν πλέον ως μια κατοικία με χρήσεις κοινόχρηστες στο ισόγειο ( living room , wine bar , τραπεζαρία, κουζίνα , εξωτερικοί χώροι καθιστικού κτλ. ) ιδιωτικούς (υπνοδωμάτια ) στον όροφο και βοηθητικούς (αποθήκες ) ή χώρους φιλοξενίας (ξενώνας) στο υπόγειο. Για την διευκόλυνση των κάθετων κινήσεων προστέθηκε ένα lift στο κεντρικό τμήμα της κατοικίας» δηλώνουν στο Architect.
«Το νέο κέλυφος δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται, σχηματίζει δύο όγκους λευκούς που συνεργάζονται με τη ζώνη του κλιμακοστασίου, και ακολουθώντας τις εσωτερικές λειτουργίες έχει τμήματα συμπαγή, τμήματα ημι διαπερατά με τη χρήση περσίδων και τμήματα πλήρως ανοιχτά. Ο κυβικός Όγκος της προσαρτήθηκε στην πλευρά της κουζίνας και της τραπεζαρίας στη στάθμη του ισογείου στεγάζοντας ένα εξωτερικό καθιστικό, μια τραπεζαρία και ένα BBQ , λειτουργώντας σαν χώρος εκτόνωσης για την νέα κατοικία» περιγράφουν.
«Η επιλογή των υλικών και χρωμάτων ακολουθεί και συμπληρώνει τις σχεδιαστικές αρχές με περιβαλλοντική μέριμνα. Εξωτερικά στο κέλυφος κυριαρχεί το λευκό χρώμα τονίζοντας την ογκοπλασία και οι επιφάνειες σε εσοχή (αρχικό κτίριο) έχουν βαφτεί σκούρο γκρι» αναφέρουν.
«Λευκές περσίδες αλουμινίου δίνουν την αίσθηση συνέχειας του νέου κελύφους, προσφέρουν ηλιοπροστασία και ιδιωτικότητα. Στους εξώστες τοποθετήθηκαν γυάλινα στηθαία ώστε να δρουν αφαιρετικά στην ογκοπλασία και να επιτρέπουν την ανεμπόδιστη θέα από το εσωτερικό» υπογραμμίζουν.
Fani House: Mια ξεχωριστή εξοχική κατοικία
Στην εξοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, σε παραθαλάσσιο οικισμό, βρίσκεται η κατοικία 200τ.μ. που σχεδίασαν οι ΝΟΜΕΝ αρχιτέκτονες. «Στόχος ήταν η δημιουργία μιας κατοικίας, που θα εξασφάλιζε την ηρεμία στους ενοίκους της μακριά από την ένταση της σύγχρονης καθημερινότητας και η αρμονική συνύπαρξη στοιχείων τοπικής και σύγχρονης αρχιτεκτονικής» μας λένε.
«Το κτίριο διαρθρώνεται σε ένα επίπεδο διευκολύνοντας την κίνηση. Δύο βασικοί όγκοι φιλοξενούν τους χώρους διημέρευσης και τους χώρους ύπνου αντίστοιχα και συνδέονται με έναν τρίτο όγκο – γέφυρα όπου βρίσκεται η κεντρική δίφυλλη πόρτα εισόδου» σημειώνουν.
Όπως τονίζουν «σημαντικό ρόλο στην αρχιτεκτονική της κατοικίας έχουν τα ανοίγματα, καθώς διευκολύνουν την επικοινωνία του εσωτερικού χώρου με τον εξωτερικό αλλά και τη διάχυση του φυσικού φωτός, δημιουργώντας ποικιλία εικόνων και αισθήσεων».
«Η επιλογή κουφωμάτων αλουμινίου έδωσε τη δυνατότητα της ευελιξίας ως προς το μέγεθός τους, ανάλογα τον χώρο και τον προσανατολισμό, διασφαλίζοντας τη μόνωση, τη στεγάνωση και την ανθεκτικότητα στον χρόνο» αναφέρουν.