Τα τελευταία χρόνια, νέες τεχνολογίες έχουν εισαχθεί στον κλάδο της αρχιτεκτονικής, παραμερίζοντας τις παραδοσιακές μεθόδους μελέτης και υλοποίησης των έργων. Ποιες είναι λοιπόν οι καινοτόμες τεχνολογίες, που πρωταγωνιστούν σήμερα;

Είναι εμφανές, ότι η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και μέρα με τη μέρα νέες εφαρμογές της εμφανίζονται στο προσκήνιο, διευκολύνοντας σε εξαιρετικό βαθμό το έργο του σύγχρονου αρχιτέκτονα. Όχι μόνο εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος στο σχεδιασμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά αξιοποιώντας τις καινοτόμες τεχνολογίες που προσφέρονται, γίνονται πιο ακριβείς μελέτες. Κατά αυτόν τον τρόπο, περιορίζονται τα τεχνικά σφάλματα και είναι εφικτό να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, που θα περιορίσουν το κόστος κατασκευής κατά περίπτωση.
Κάποια από τα τεχνολογικά μέσα που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια, έχουν ήδη αξιοποιηθεί από εταιρείες, αποφέροντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ μερικά είναι ακόμα σε πιλοτικό στάδιο.

ΒΙΜ
Το ΒΙΜ είναι μία πρωτοποριακή τεχνολογία, η οποία πρόκειται να μας απασχολήσει αρκετά το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για ένα «έξυπνο» εργαλείο, το οποίο μπορεί να προβάλλει σε τρισδιάστατη (3D) μορφή το κτίριο , επιτρέποντας στους αρχιτέκτονες, στους μηχανικούς και στους λοιπούς επαγγελματίες κατασκευής, να επεξεργάζονται και να διαμορφώνουν το σχέδιο σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία BIM διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των εκάστοτε ειδικοτήτων, καθώς όλοι εργάζονται ταυτόχρονα στο ίδιο μοντέλο και έχουν τη δυνατότητα να επιβλέπουν την πρόοδο του έργου και ταυτόχρονα να εξετάζουν προβλήματα, που ενδέχεται να προκύψουν. Πλέον η χρήση πληθώρας δισδιάστατων (2D) σχεδίων, θεωρείται ξεπερασμένη και μη αποδοτική.
Το ΒΙΜ χρησιμοποιείται ευρέως από κορυφαίους αρχιτέκτονες της Ελλάδας και του εξωτερικού και αναμένεται να είναι το βασικό εργαλείο, με το οποίο θα γίνονται οι μελέτες για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα.

ΒΙΜ και VR (Virtual Reality)
Το Virtual Reality, το οποίο ίσως να είναι πιο διαδεδομένο για την ώρα στο χώρο του gaming, είναι η προσομοίωση ενός χώρου ή ενός περιβάλλοντος με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ωστόσο η τεχνολογία VR, μπορεί να έχει ωφέλιμες εφαρμογές και στην αρχιτεκτονική, ανεβάζοντας τον πήχη στον σχεδιασμό υπερσύγχρονων κτισμάτων. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό VR είναι εφικτή η αναπαράσταση των ψηφιακών μοντέλων BIM, με συνέπεια ο χρήστης να μπορεί να περιπλανηθεί ελεύθερα στους εικονικούς χώρους του κτιρίου. Μία τέτοια πρακτική παρέχει τόσο στους επαγγελματίες του κλάδου, όσο και στους πελάτες, μία πρώιμη και συνάμα ρεαλιστική αναπαράσταση του project, αποφεύγοντας έτσι πολυδάπανες αναδιαμορφώσεις, καταμεσής του έργου.

Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence)
Η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να μιμηθεί αποτελεσματικά σχεδόν κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά και δεξιότητα, καθιστώντας εφικτή την αυτοματοποίηση εκατοντάδων πολυδάπανων και χρονοβόρων διαδικασιών. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, η τεχνητή νοημοσύνη κατευθύνεται με ταχύτατους ρυθμούς στο machine learning (μηχανή εκμάθησης). Όπως ακριβώς ένας ζωντανός οργανισμός, το υπολογιστικό σύστημα μαθαίνει μέσω των αναρίθμητων δεδομένων που επεξεργάζεται καθημερινά, αποκτά εμπειρία και είναι σε θέση να κάνει ακόμη πιο αξιόπιστα οικονομικά και επιχειρηματικά μοντέλα, χωρίς εκ νέου, χειροκίνητο προγραμματισμό. Συμπερασματικά η σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία βελτιώνεται διαρκώς, αποτελεί μοναδικό εργαλείο στα χέρια του αρχιτέκτονα, διότι θα μπορεί να του προσφέρει μείζονος σημασίας συμβουλές για τον σχεδιασμό των κτιρίων, που θα μειώσουν το κόστος και τον χρόνο κατασκευής. Οι μελέτες για τις κτιριακές εγκαταστάσεις θα γίνονται αυτοματοποιημένα, με μεγαλύτερη εγκυρότητα και συνέπεια, γεγονός που θα εκμηδενίσει το επιχειρηματικό ρίσκο.

Drones
Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα ή με την πιο διαδεδομένη ονομασία τους, drones, αρχίζουν να χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα κατασκευαστικά έργα. Τα drones μπορούν γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια να σαρώσουν μεγάλες εκτάσεις γης, κάνοντας πολύ πιο απλό το τοπογραφικό έργο. Παλαιότερα, η ιχνηλάτηση μίας περιοχής από έμψυχο δυναμικό, μπορούσε να διαρκέσει από εβδομάδες έως μήνες, κάτι που πλέον μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Τα drones διαθέτουν μικρές ενσωματωμένες κάμερες, υψηλής ανάλυσης, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες που συλλέγουν, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα στους τοπογραφικούς χάρτες και στα αντίστοιχα τοπογραφικά μοντέλα. Η χρήση των drones έχει αποδειχθεί ότι έχει μειώσει δραματικά το κόστος της χαρτογράφησης, σε ποσοστό που πολλές φορές αγγίζει το 95%.

Cloud και smart devices
Ποικίλα λειτουργικά συστήματα, βασιζόμενα στο cloud, φαίνεται να χρησιμοποιούνται σήμερα από χιλιάδες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Με λίγα λόγια το cloud είναι μία πρωτοποριακή τεχνολογία, που σε αντίθεση με παλαιότερα, αποθηκεύει τεράστιο όγκο δεδομένων διαδικτυακά και όχι τοπικά. Το εν λόγω σύστημα, προσφέρει στους χρήστες του εγγυημένη ασφάλεια, ότι δεν πρόκειται να χαθεί η βάση δεδομένων τους εξαιτίας κάποιας βλάβης στο hardware, καθώς η πρόσβαση σε αυτή, μπορεί να επιτευχθεί, μέσω οποιασδήποτε συσκευής είναι συνδεδεμένη διαδικτυακά με τον λογαριασμό cloud. Εύκολα με τη χρήση ενός smart phone ή tablet, όλοι οι συντελεστές ενημερώνονται για την εξέλιξη του οικοδομικού έργου και μπορούν να μοιράζονται εξ αποστάσεως πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο. Αναμφίβολα, η άμεση επικοινωνία είναι ο πυρήνας μίας επιτυχούς συνεργασίας, η οποία με τη σειρά της επιφέρει βελτίωση της αποδοτικότητας και της οργάνωσης.

Τεχνολογία και προοπτικές
Ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις, οι επιχειρήσεις επενδύουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους σε καινοτόμες τεχνολογίες. Κατά αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό την εξομάλυνση των λειτουργικών τους διαδικασιών και την ενίσχυση της παραγωγικότητα τους. Η υιοθέτηση προηγμένων στρατηγικών, που στηρίζονται στην τεχνολογική εξέλιξη, επιφέρει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εταιρείες και κατ’ επέκταση περισσότερα έσοδα και προοπτικές ανάπτυξης. Είναι γεγονός, ότι οι κλάδοι της αρχιτεκτονικής και της βιομηχανίας κατασκευών, αλλάζουν διαρκώς πρόσωπο και κατευθύνονται προς σύγχρονες πρακτικές, εγκαταλείποντας τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας, οι οποίες σύντομα θα θεωρούνται απαρχαιωμένες.