Ο νέος τρόπος ζωής μάς οδηγεί στην επιλογή επίπλων και καθισμάτων με άνεση και λειτουργικότητα στη χρήση, τα οποία ταυτόχρονα διαθέτουν αισθητική και στυλ. Γράφει η Interior Designer, Σίσσυ Φειδά.

Ο νέος τρόπος ζωής μάς οδηγεί στην επιλογή επίπλων και καθισμάτων με άνεση και λειτουργικότητα στη χρήση, τα οποία ταυτόχρονα διαθέτουν αισθητική και στυλ. Γράφει η Interior Designer, Σίσσυ Φειδά.

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων και συνθηκών παγκοσμίως, όπου το σπίτι αποτελεί πλέον τόσο χώρο χαλάρωσης όσο και χώρο εργασίας, ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να βρίσκεται σε χώρους πολλαπλών χρήσεων, φιλόξενους και λειτουργικούς, οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία, ικανοποιώντας σε κάποιες περιπτώσεις ταυτόχρονα και τις επαγγελματικές του ανάγκες.

Καθώς οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα που κατασκευάζονται με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ολοένα και περισσότερο σύνδεση με τη φύση, μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στην επίπλωση και γενικότερα στη διακόσμηση, είναι η στροφή προς τα υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Οι νέες τάσεις απέχουν από τις σκληρές και αιχμηρές γραμμές, αντιθέτως προτάσσουν φόρμες και σχήματα με καμπυλότητες, που προσδίδουν άνεση, υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα. Βιώσιμα υλικά, όπως το φυσικό ξύλο, οι γήινες αποχρώσεις, τα οργανικά σχήματα, οι φυσικές και μαλακές υφές, αποτελούν βασικά στοιχεία στη διακόσμηση του χώρου. Η χρήση καλαμιού ή μπαμπού επίσης, για την επένδυση επιφανειών σε έπιπλα, καθώς και σε άλλα χρηστικά και διακοσμητικά στοιχεία, αλλά και η καθιερωμένη χρήση του πράσινου σε διάφορες γωνίες του χώρου, αποτελούν βασική τάση, η οποία φέρνει το φυσικό στοιχείο στον εσωτερικό σχεδιασμό.

Οι ήπιες γραμμές σε συνδυασμό με κάποια πιο καθαρά και γεωμετρικά στοιχεία, αλλά και vintage έπιπλα και αντικείμενα, δημιουργούν ένα αρμονικό αποτέλεσμα, που προσδίδει αυθεντικότητα και ιδιαίτερο χαρακτήρα στον χώρο. Για παράδειγμα, ένας μοντέρνος καναπές ή μια πολυθρόνα με καμπυλότητες, ή και οι λεπτομέρειες σε έπιπλα, όπως τα πόδια ενός τραπεζιού ή μιας καρέκλας με καμπύλες και μαλακές γραμμές, είναι στοιχεία που «αγκαλιάζουν» τον άνθρωπο και του προσφέρουν ηρεμία και άνεση στην καθημερινότητά του.
Σε συνδυασμό με τα έπιπλα με τις πιο οργανικές φόρμες, οι γήινες αποχρώσεις παραμένουν σε κυρίαρχη θέση, δημιουργώντας ένα ουδέτερο αποτέλεσμα με βάθος και σταθερότητα που ηρεμεί τον άνθρωπο.

Αν και τα χρώματα που κυριαρχούν στην επίπλωση είναι τα παστέλ και τα neutrals, ο μαξιμαλισμός δηλώνει την επιβλητική του παρουσία με λαμπερά στοιχεία, λάμψεις και πολυτελή υλικά όπως μέταλλα και κρύσταλλα, αλλά και με τον ιδιαίτερο συνδυασμό χρωμάτων και στυλ για ένα πιο εκκεντρικό αποτέλεσμα. Ένα έργο τέχνης μεγάλης κλίμακας, ένα αντικείμενο αισθητικής, ή ένα vintage κομμάτι που μπορεί να το μεταμορφώσουμε, πάντα θα αποτελούν βασικά στοιχεία διακόσμησης με μοναδικότητα και υπογραφή.
Η χρήση του γυαλιού σε τραπέζια, coffee tables, καθώς και σε φωτιστικά ή διακοσμητικές λεπτομέρειες, κρατάει σημαντική θέση στη διακόσμηση και την επίπλωση, μιας και το γυαλί ως διαχρονικό υλικό προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε χώρο, αποπνέοντας καθαρότητα και λάμψη, αλλά και μια εκλεπτυσμένη πολυτελή αισθητική μέσα από ποικιλία χρωμάτων, φινιρισμάτων και μεταλλικών υφών.

Οι νέες τάσεις επιβάλλουν την επιλογή χαλιών με ιδιαίτερες υφάνσεις, καθώς και ταπετσαριών και υφασμάτων με πλούσιες και ανάγλυφες υφές, όπως το μπουκλέ, τα οποία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακόσμηση, μιας και δίνουν ακόμη μεγαλύτερη άνεση και ζεστασιά στο χώρο. Τα εντυπωσιακά patterns βρίσκουν τη θέση τους σε λίγο πιο ήσυχο ή neutral περιβάλλον, συμπληρώνοντας τη διακόσμηση με χρωματικές πινελιές, δίνοντας ταυτόχρονα ένα touch πολυτέλειας με στυλ.