Οι ενισχυμένες αντιθέσεις και ο λευκός χώρος που προσαρμόζεται χρωματικά σύμφωνα με τις προτιμήσεις του χρήστη συνθέτουν μια πρωτοποριακή κατοικία που διατηρεί όμως τη λειτουργικότητά της. Από τους The Hive Architects.

Η αρχιτεκτονική ταυτότητα της περιοχής της Νίκαιας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού αστικού τοπίου. Κύριο ζητούμενο λοιπόν του project «Planetary Call» είναι ο επαναπροσδιορισμός του εσωτερικού μιας τυπικής κατοικίας – τον σχεδιασμό και την ανακατασκευή της οποίας ανέλαβε το γραφείο των The Hive Architects.

Λευκή ουτοπία
«Η ενίσχυση της αντίθεσης και η δημιουργία ενός νέου λεξιλογίου ήταν βασική προϋπόθεση για τη σχεδίαση του χώρου. Σχεδιαστικό εργαλείο αποτέλεσε η καμπύλη γραμμή ώστε να ενισχυθεί η φυσική ροή της κίνησης στον χώρο, βιώνοντάς τον ως μια τοπιακή συνθήκη σημείων και καμπυλών», σημειώνουν οι επικεφαλής των The Hive Architects, Μιχαήλ Ξηρόκωστας και Θεόδωρος Πανόπουλος.
Οι αρχιτέκτονες, περιγράφοντας στο Architect τον στόχο τους να δώσουν μια αλλιώτικη πνοή σε μια κατοικία και να δημιουργήσουν έναν χώρο ποιοτικό και προσιτό στον χρήστη, σημειώνουν πως μεγαλύτερη πρόκληση αποτέλεσε η δημιουργία των χώρων ώστε να είναι λειτουργικοί αλλά να δημιουργούν, ταυτόχρονα, την αίσθηση μιας λευκής ουτοπίας. «Ο φωτισμός τοποθετείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπογραμμισθούν οι γεωμετρίες της σύνθεσης ενισχύοντας τις αντιθέσεις μεταξύ εσωτερικού-εξωτερικού, ενώ δίνει τη δυνατότητα ένδυσης του λευκού χώρου με όποια χρωματικότητα θα ήθελε να βιώσει ο χρήστης την εκάστοτε στιγμή», τονίζουν.

Κάθε έργο, μια αφήγηση βιωμάτων
Ποιες είναι όμως οι βαθύτερες αρχές που τους παρακίνησαν (και τους παρακινούν) σε κάθε τολμηρό έργο, όπως αυτό στη Νίκαια; «Ο σεβασμός στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, αλλά και η επίτευξη ποιοτικών χώρων στα έργα μας», απαντούν, προσθέτοντας πως για το γραφείο τους οι χώροι διαβίωσης είναι χώροι συλλογικής και βιωματικής εμπειρίας. «Παράγουμε μία αρχιτεκτονική βασισμένη σε μορφικές υπερβάσεις ορίζοντας έτσι μια πολυδιάστατη αφήγηση βιωμάτων», εξηγούν.
Σε όλα τα έργα που έχουν αναλάβει ανά την ελληνική επικράτεια, όσο απαιτητικά και αν είναι, διασυνδέονται, παρά τις διαφορετικές τυπολογίες και μορφολογίες τους βάσει ενός κοινού χαρακτηριστικού: «Βασικό μεθοδολογικό εργαλείο αποτελεί το Hive Mind, δηλαδή η συλλογική νοημοσύνη, με σκοπό την κατανόηση των πολλαπλών και πολύπλοκων αναγκών του κάθε ατόμου. Προμελέτη, οριστική μελέτη και μελέτη εφαρμογής προσεγγίζονται με γνώμονα τη λειτουργικότητα αλλά και τις προσωπικές ανάγκες του εκάστοτε πελάτη παράγοντας έτσι, μία αρχιτεκτονική όπου η ταυτότητά της προσδιορίζεται από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες αρχές του κάθε έργου».

Διευρύνοντας τον σχεδιασμό
Κάθε έργο αποτελεί για τους The Hive Architects μια πρόκληση. «Μέσα από τη δημιουργική διαδικασία παραγωγής του, διευρύνουμε τις σχεδιαστικές μας δυνατότητες και ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και λύσεις. Κύριος στόχος μας, η παραγωγή μιας αρχιτεκτονικής που σέβεται και κατανοεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του», καταλήγουν.