Μία μελέτη που φιλοδοξία της είναι να αποτελέσει «την αφορμή και το υπόβαθρο» για έναν «πράσινο τρόπο κατοίκισης» απέσπασε το Α’ βραβείο στον διαγωνισμό για την «Ανάδειξη Ταυτότητας Νέου Ψυχικού», που διενεργήθηκε από τον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Με δηλώσεις της στο Build η αρχιτεκτονική ομάδα υποστήριξε πως το δέσιμό της με την περιοχή αποτέλεσε, εξαρχής, το βασικό κίνητρο για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. «Θεωρούμε πως είναι όνειρο κάθε ανθρώπου να μπορεί να διαμορφώνει και να βελτιώνει τον χώρο στον οποίο ζει και κατοικεί. Κατά συνέπεια, το να δίνεται η δυνατότητα σε μας και σε αυτή την ηλικία, να συνδιαμορφώσουμε τη γειτονιά και την πόλη μας, και να τη δούμε σταδιακά να αλλάζει ως αποτέλεσμα της δουλειάς και της τέχνης μας, είναι πραγματικά κάτι το μοναδικό και σίγουρα μας κάνει να ανυπομονούμε για το μέλλον», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν συνολικά οκτώ φάκελοι συμμετοχής. Τρεις μελέτες βραβεύτηκαν και δύο ακόμα εξαγοράστηκαν.

Πρόταση – πιλότος για μελλοντικές παρεμβάσεις
Σύμφωνα με το σκεπτικό της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, η μελέτη ανταποκρίθηκε στο βασικό ζητούμενο του διαγωνισμού που ήταν η διαμόρφωση και ανάδειξη ταυτότητας για την ευρύτερη περιοχή του δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού. «Η προσπάθεια απόδοσης ποιοτικών χαρακτηριστικών πρωτογενούς φυσικής διαμόρφωσης στις πλατείες και τις διαδρομές, καθώς και η επιλογή ευέλικτων, ήπιων, ομοιόμορφων και εύκολα υλοποιήσιμων διαδρομών – ροών με αναφορά στα πολεοδομικά χαρακτηριστικά του δήμου, πετυχαίνει να εμφανίσει την εικόνα της ‘κηπούπολης’ στον αστικό ιστό του Νέου Ψυχικού».
Παράλληλα, «η ευελιξία της πρότασης την καθιστά πρόταση ‘πιλότο’ για μελλοντικές παρεμβάσεις και προσαρμόσιμη σε πιθανές μεταβολές καθώς και στις απαιτήσεις της νομοθεσίας», ενώ «δίνεται έμφαση στην επεξεργασία μίας ‘γλώσσας’ που θα διέπει όλα τα στοιχεία, ώστε να γίνει αναγνωρίσιμη και να σηματοδοτήσει την συνολική επέμβαση».

Το πράσινο και η καμπύλη ως ταυτοτικά στοιχεία
Η πρόταση «αναγνωρίζει το πράσινο, ως εργαλείο ταυτότητας ή ασυνέχειας, καθώς και την καμπύλη, ως εργαλείο εκτροπής του βλέμματος, ως σημαντικά στοιχεία στη διαμόρφωση της ταυτότητας του Ψυχικού και της Φιλοθέης και προτείνει τη διαφοροποιημένη χρήση τους για το Νέο Ψυχικό», αναφέρει η αρμόδια υπηρεσία, σημειώνοντας πως «χαρακτηρίζεται από ισχυρή, αναγνωρίσιμη, συνεκτική και ενδιαφέρουσα ιδέα που διαφοροποιείται στις επιμέρους ενότητες, είτε είναι πλατείες είτε είναι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας».
Σημειώνεται πως πραγματοποιείται μνεία στον τρόπο διεύρυνσης των ορίων των πλατειών με την ενσωμάτωση των πέριξ οδών. «Λειτουργικά η πρόταση επιλύει τα υφιστάμενα προβλήματα και είναι επαρκώς τεκμηριωμένη», ενώ «οι προτεινόμενες κατασκευές και επεμβάσεις είναι απλές». Τέλος κρίθηκε «ότι η απλότητα της πρότασης δικαιολογεί χαμηλό κόστος».

«Να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας σε πόλη – πάρκο»
Όραμα της αρχιτεκτονικής ομάδας είναι, μέσω της πρότασής της, να μετατραπεί η γειτονιά της σε μία πόλη – πάρκο. Παράλληλα, κάνει λόγο για έναν χώρο «προσανατολισμένο στον πεζό και στο πράσινο» και εκφράζει την ελπίδα να επιτευχθούν αντίστοιχα πρότυπα κατοίκησης με εκείνα της βόρειας Ευρώπης. Πώς όμως πραγματοποιείται μία αλλαγή σε τέτοια κλίμακα; «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως όταν μιλάμε για πολεοδομικές παρεμβάσεις καμία πρόταση δεν μπορεί να είναι 100% ουδέτερη ή για να το θέσουμε αλλιώς να τους αφήνει όλους ικανοποιημένους. Ό,τι αλλαγή φέρνει κανείς διαταράσσει την υπάρχουσα ισορροπία και γι’ αυτό η αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων θέλει ιδιαίτερη προσοχή», επισημαίνει η αρχιτεκτονική ομάδα, συμπληρώνοντας πως η πόλη και ειδικότερα οι συγκεκριμένες περιοχές του Νέου Ψυχικού που αφορούσε ο διαγωνισμός, είναι χώροι που χρησιμοποιούνται από όλα τα στρώματα της κοινωνίας και κατά συνέπεια ένα περιβάλλον όπου μπλέκονται πολλές καθημερινότητες πολλών ανθρώπων. Έτσι, για την ομάδα αποτέλεσε πρόκληση το πώς το φιλόδοξο όραμά της, θα μπορούσε να συμπεριλάβει «εκείνες τις λεπτές ισορροπίες που καθιστούν την πόλη λειτουργική για άλλους, χωρίς αυτό να θολώνει την καθαρότητα της πρότασης».

Ένας πράσινος τρόπος κατοίκησης
Ένα έργο τέτοιας φύσης αναμένεται να έχει πολλά επίπεδα επιρροής πάνω στη ζωή των κατοίκων, υποστήριξαν οι μελετητές όταν ρωτήθηκαν για το πώς οι παρεμβάσεις αναμένεται να επιδράσουν στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σύμφωνα με τους ίδιος το πρώτο και ίσως πιο άμεσα αντιληπτό επίπεδο «είναι η βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου χώρου, μέσω των νέων διαμορφώσεων και της εισαγωγής πρασίνου και η αντίστοιχη υπεραξία που αυτό θα επιφέρει στην εικόνα και τη ζωή της περιοχής». Ωστόσο, το πιο σημαντικό, το οποίο χαρακτηρίζουν ως «την πραγματική φιλοδοξία», είναι η πρόταση να αποτελέσει «την αφορμή και το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα χτιστεί ένας συνολικά πράσινος τρόπος κατοίκησης και όχι απλά ένα πιο πράσινο προάστιο». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν η πρότασή τους, «έχει ως βασικό άξονα τη δημιουργία μιας περιοχής όπου ο δρόμος μετατρέπεται σε έναν συνεχόμενο περίπατο, με ελαχιστοποίηση της χρήσης του αυτοκινήτου και συνολικότερη στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και εκεί θεωρούμε πως βρίσκεται η ουσία και η πραγματική αλλαγή όσον αφορά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων».