Αρχιτεκτονική και interior design πάνε χέρι χέρι με τη δημιουργία μίας αισθητικά θετικής πρώτης εντύπωσης στους επισκέπτες ενός ξενοδοχείου.

Ο κομβικός ρόλος του concept στη δημιουργία ταυτότητας και εμπειριών στον επισκέπτη, καθώς και τα στοιχεία που προσδίδουν μοναδικότητα σε ένα κατάλυμα. Αρχιτεκτονική και interior design πάνε χέρι χέρι με τη δημιουργία μίας αισθητικά θετικής πρώτης εντύπωσης στους επισκέπτες ενός ξενοδοχείου. Ειδικά το interior design αναδεικνύεται σε παίκτη-κλειδί για κάθε ξενοδοχειακή μονάδα, μικρή ή μεγάλη, πολυτελή ή low-budget, καθώς πρέπει να μεταδώσει στον υποψήφιο πελάτη μια αίσθηση του χώρου πριν καν τον επισκεφτεί ώστε να τον πείσει να μείνει σε ένα συγκεκριμένο κατάλυμα. Από εκεί και πέρα, ένα αισθητικά άρτιο και καινοτόμο interior design δεν είναι απλά ευχάριστο στο μάτι αλλά προσφέρει μια εξαιρετική και ολιστική εμπειρία επισκέπτη, κάτι που το καθιστά σημαντικό παράγοντα και για την κερδοφορία του εκάστοτε καταλύματος, άρα και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας συνολικά.

Εν αρχή ην το concept
Τα ξενοδοχεία, αν θέλουν να ξεχωρίζουν, πρέπει να έχουν κάτι παραπάνω από ένα ωραίο εξωτερικό (και εσωτερικό). Για να γίνει αυτό, αρχικά πρέπει να προσδιοριστεί το concept του ξενοδοχείου. Το concept όμως λαμβάνει υπόψη του πολλά και διάφορα στοιχεία -από ένα αισθητικά ευχάριστο interior design και τις υπηρεσίες που προσφέρει το ξενοδοχείο μέχρι την ιστορία που θέλει να αφηγηθεί, την ταυτότητα του χώρου και τα συναισθήματα του επισκέπτη. Το interior design είναι απλά ένα τμήμα του σχεδιασμού ενός concept.

Η Κάτια Μαργαρίτογλου, Executive Creative Director & Partner του αρχιτεκτονικού γραφείου Block722, τονίζει πως «για εμάς, το interior design είναι αναπόσπαστο κομμάτι του concept ενός αρχιτεκτονικού έργου. Το interior design δεν προδιαγράφεται μόνο με κριτήρια αισθητικής αλλά γεννιέται και συμβαδίζει με την κεντρική ιδέα ενός ξενοδοχείου». Και συνεχίζει δίνοντας έμφαση στην πολυαισθητηριακή εμπειρία του χρήστη. «Μεγάλη σημασία για εμάς έχει, από την σύλληψη της ιδέας, την εφαρμογή της σε σχέδια και αργότερα στην υλοποίηση της, να εξετάσουμε την εμπειρία του χρήστη καθώς βιώνει τον χώρο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου. Η προσέγγιση μας είναι πάντα ολιστική λαμβάνοντας υπόψιν την πολυαισθητηριακή εμπειρία του χρήστη. Υλικά, γραμμές, κλίμακες, αναλογίες, μυρωδιές, θερμοκρασίες, η κίνηση είναι κομμάτια μελέτης, για να συνθέσουμε μία ατμόσφαιρα που ξυπνάει συναισθήματα και επιθυμίες».

H Μυρτώ Θεοδωράκη, Partner & Lead Architect των mtarchitects Ι Massouridis Theodoraki, στέκεται στην ατμόσφαιρα και την αίσθηση που δημιουργεί το concept στον επισκέπτη. «Με αφετηρία την τοποθεσία, το brief, το branding και το look & feel, διαμορφώνονται οι κατευθυντήριες γραμμές για το concept ενός ξενοδοχείου. Σε αυτές εστιάζει η αρχιτεκτονική σύνθεση, το interior design και το styling. Όλες αυτές, αν και διακριτές, αρχικά, διαδικασίες, ανατροφοδοτούν η μια την άλλη και συνδιαλέγονται για τη δημιουργία ενός ενιαίου concept που διατρέχει την κάθε φάση και κλίμακα ενός έργου, από την παρουσίαση έως και την τελική παράδοση και λειτουργία. Ήδη από την αρχική παρουσίαση του concept ενός ξενοδοχείου, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ‘τελική εικόνα’, την ατμόσφαιρα και την αίσθηση που θα προσφέρει στον επισκέπτη. Ο χώρος φιλοξενίας νοείται πια ως ένα κέλυφος δημιουργίας εμπειριών και αναμνήσεων. Το interior design έρχεται να επισφραγίσει αυτήν την αφήγηση σε απόλυτη ισορροπία και σπουδαιότητα με την αρχιτεκτονική σύνθεση».

Για τις Νεφέλη Γκύζη και Χρυσή Μακρή, Επικεφαλής του BaBatchas Design Studio, το concept είναι αυτό που περιγράφει ακόμα και το επίπεδο των υπηρεσιών που περιλαμβάνει το ξενοδοχείο. Όπως μας αναλύουν, «η αισθητική ταυτότητα του ξενοδοχείου (concept) είναι το σημείο εκκίνησης του σχεδιασμού μιας νέας ή υφιστάμενης ξενοδοχειακής επιχείρησης και έχει καθολικό χαρακτήρα, καθώς περιγράφει την πρόθεση της αρχιτεκτονικής λύσης του χώρου, την υλικότητα, την χρωματική παλέτα, την αισθητική αλλά και το επίπεδο των υπηρεσιών που θα διαθέτει η επιχείρηση. O σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων, που περιλαμβάνει τα στάδια από την διαρρύθμιση μέχρι την επιλογή και της τελευταίας λεπτομέρειας του εσωτερικού χώρου, είναι η βάση πάνω στην οποία γεννιέται, αναπτύσσεται και εν τέλει βιώνεται από τον τελικό χρήστη το concept.

Άρα έχουμε ένα συνεχή «διάλογο» μεταξύ interior design και concept».
Από την πλευρά της, η Μαρία Σφυράκη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Πολεοδόμος και Ιδρύτρια του γραφείου Maria Sfyraki & Associates, σχολιάζει πως «το γραφείο μας πρωτίστως συνδιαλέγεται με το όραμα του πελάτη και με την ανάλυση του “τόπου”, της “τοπογραφίας” με την οποία θα συνδιαλλαγεί το ξενοδοχειακό έργο. Ο εσωτερικός σχεδιασμός, ή καλύτερα “η αρχιτεκτονική σκηνογραφία” του έργου εν συνόλω, για το γραφείο μας, δεν αφορά το “ντύσιμο” των αρχιτεκτονικών μας δομών. Οι εσωτερικές δομές, η επιλογή των φυσικών υλικών εφαρμογής, η μελέτη του φωτισμού, η επιλογή των σκηνογραφικών props, το χρώμα και η υφή των υφασμάτων, η στοχευμένη ενσωμάτωση φυτικού υλικού, τα εικαστικά έργα κτλ., αποτελούν το σχεδιαστικό μας εργαλείο και έχουν έναν στόχο: να προσφέρουν έναν χειροποίητο “τόπο” για να εκφραστούν οι καλεσμένοι μας. Το interior design είναι για εμάς ζώσα αρχιτεκτονική σκηνογραφία».

Δίνοντας ταυτότητα στο κατάλυμα
Η επιτυχία του concept βασίζεται τόσο σε “soft” όσο και “hard” στοιχείων, όπως τα υλικά που χρησιμοποιούνται, η λειτουργία και η ταυτότητα του ξενοδοχείου. Ειδικά η ταυτότητα του ξενοδοχείου διαμορφώνεται -μεταξύ άλλων- και από το περιβάλλον και τα εξωτερικά στοιχεία, ενώ είναι αυτή που θα πείσει τον επισκέπτη να διαλέξει και να μείνει σε ένα κατάλυμα. Ποια είναι όμως τα κομβικά σχεδιαστικά στοιχεία και υλικά που δίνουν αυτή την ταυτότητα και ποια η σημασία των υλικών;
«Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι, και δεν μπορεί να είναι, μονοδιάστατη», σχολιάζει η Μαρία Σφυράκη (Maria Sfyraki & Associates). «Κάθε ξενοδοχειακό έργο χτίζεται πάνω στο ιδιαίτερο όραμα των πελατών μας, πάνω στα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του τόπου τους: της θηραϊκής γης, της πέτρας της Κύθνου, των ξεροφυτικών και των μυρωδικών της Μυκόνου… Η ταυτότητα ενός ξενοδοχειακού προϊόντος είναι η οπτικοποίηση της ιστορίας που θέλει να πει».

Η Κάτια Μαργαρίτογλου (Block722) επισημαίνει πως «η φιλοσοφία του σχεδιασμού μας εκφράζεται από την δημιουργία διαδοχικών ορίων που στόχο έχουν να καταργήσουν το σύνορο μεταξύ του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Μελετάμε το ελληνικό τοπίο και επιδιώκουμε μία σαφή σύνδεση με βασικά υλικά όπως το ξύλο, το μέταλλο, την πέτρα, το μάρμαρο. Αυτά αγαπάμε πιο πολύ και τα χρησιμοποιούμε με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά. Συνεργαζόμαστε στενά με ντόπιους τεχνίτες και μέσα από την έρευνα και την δημιουργική διαδικασία ανακαλύπτουμε πάντα κάτι καινούργιο. Είμαστε βέβαια ανοιχτοί στην χρήση νέων υλικών όταν αυτά αποτελούν έμπνευση για την γέννηση μιας νέας ιδέας».

Σύμφωνα με τη Μυρτώ Θεοδωράκη (mtarchitects), «η ταυτότητα του ξενοδοχείου διαμορφώνεται από ποικίλα στοιχεία. Πέρα από την τοποθεσία και την συνολική αρχιτεκτονική προσέγγιση, κομβικό ρόλο στο interior design έχουν και οι επιμέρους λειτουργίες και χώροι, όπως η υποδοχή που σηματοδοτεί την μετάβαση από τον εξωτερικό στον εσωτερικό χώρο και αποτελεί προοίμιο της ατμόσφαιρας που θα εμβυθιστεί ο επισκέπτης. Ο χώρος είναι φιλόξενος και απόλυτα εναρμονισμένος με τις εμπειρίες που θα ακολουθήσουν. Σημαντικό στοιχείο είναι και το δωμάτιο, όπου η σωστή χωροθέτηση του κρεβατιού και του λουτρού βελτιστοποιεί την κυκλοφορία στον χώρο. Σκοπός είναι η μεγιστοποίηση της άνεσης, της χαλάρωσης και της ιδιωτικότητας του επισκέπτη. Η επιλογή ποιοτικών υλικών, όπως το μάρμαρο, τα δρύινα δάπεδα, οι επενδύσεις με διαφορετικές υφές, χρώματα και σχέδια αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του».

Οι Νεφέλη Γκύζη και Χρυσή Μακρή (BaBatchas Design Studio) ξεχωρίζουν τη σημασία της θέσης του καταλύματος, των υλικών και του χρόνου ζωής και φθοράς τους. «Όπως κάθε οργανισμός έχει μια μοναδική προσωπικότητα, έτσι και ο κάθε χώρος πρέπει να έχει την δική του ταυτότητα, η οποία διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες. Κατά την άποψή μας, ο τόπος ως γεωγραφική/ιστορική θέση δίνει την αρχική ταυτότητα στο κατάλυμα ξεδιπλώνοντας τα κομβικά σχεδιαστικά στοιχεία που θα πρέπει να αναδειχθούν: την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το υφιστάμενο κτίσμα (εάν προϋπάρχει) με τα όμορφα και χαρακτηριστικά στοιχεία που μπορεί να διαθέτει, την πρόθεση της επιχείρησης, την αναμενόμενη δηλαδή λειτουργία και το επίπεδο των υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν μια αισθητική αλφάβητο, που σε συνδυασμό με την σωστή επιλογή των υλικών προσπαθεί να δώσει ένα αποτέλεσμα αρμονικό και διαχρονικό. Επίσης, ο χρόνος ζωής καθώς και η φθορά των υλικών είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή τους, καθώς ορίζει σε σημαντικό βαθμό, τόσο την μελλοντική εικόνα του καταλύματος όσο και το βάρος της συντήρησης και ότι αυτό συνεπάγεται για την επιχείρηση».

Τι κάνει ένα κατάλυμα μοναδικό;
Όσον αφορά το interior design, εκτός από το να είναι συμβατό με το concept του ξενοδοχείου, οφείλει να αποτελείται από στοιχεία που χαρακτηρίζονται από αισθητική και ποιοτική αρτιότητα. Και εδώ μιλάμε για τα υφάσματα και τα έπιπλα, από τα πρώτα στοιχεία που «τραβάνε» την προσοχή του επισκέπτη.
«Η σωστή επιλογή υφασμάτων και επίπλων είναι πολύ σημαντική. Η ποιότητά τους είναι εξίσου σημαντική με την αισθητική και, όταν αυτά εξυπηρετούν μία ιδέα, έχουμε ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Τα υφάσματα και τα έπιπλα από μόνα τους δεν μπορούν να δώσουν μοναδικότητα σε ένα έργο. Συνυφαίνουν την ατμόσφαιρα ενός ξενοδοχείου με άλλα σημαντικά στοιχεία», δηλώνει χαρακτηριστικά η Κάτια Μαργαρίτογλου (Block722).

Για τη Μυρτώ Θεοδωράκη (mtarchitects), «η μοναδικότητα του ξενοδοχείου ενισχύεται από τον κινητό εξοπλισμό που, ως πρόσθετο layer, “ντύνει” τους χώρους. Τα χρώματα, οι υφές, τα υλικά, τα μοτίβα και τα σχήματα των υφασμάτων και τον επίπλων, όπως και του φωτισμού, δίνουν τις τελικές πινελιές και ολοκληρώνουν την σχεδιαστική προσέγγιση του interior design. Ανάλογα με τον τύπο -resort, urban, mountain, sea side κτλ.- και το επιθυμητό ύφος που υπαγορεύει το branding, αντίστοιχα διαμορφώνεται και η επιλογή του κινητού εξοπλισμού με σκοπό την ανάδειξη της μοναδικής ταυτότητας του ξενοδοχείου και της απόλυτης εμπειρίας που θα προσφέρει στον επισκέπτη».

Οι Νεφέλη Γκύζη και Χρυσή Μακρή (BaBatchas Design Studio) επισημαίνουν -μεταξύ άλλων- τη σημασία των υφασμάτων για το branding του ξενοδοχείου. «Η δημιουργία ενός ιδιαίτερου χώρου που θα μένει στην μνήμη όσων το επισκέφτηκαν είναι ακρογωνιαίος λίθος του σχεδιασμού και της υλοποίησης. Τα υφάσματα είναι από τα τελευταία κομμάτια του παζλ στον σχεδιασμό ενός ξενοδοχειακού χώρου και συχνά η σημασία τους υποβαθμίζεται. Αντιθέτως, ο ρόλος τους είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για το branding της επιχείρησης, καθώς, σε συνδυασμό με τα κλινοσκεπάσματα και τον ιματισμό, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία του πελάτη ως προς την καθαριότητα, συνεπώς διαμορφώνουν σημαντικά το rating. Τα έπιπλα είναι το ισχυρότερο σχηματικό εργαλείο κάθε εσωτερικού χώρου και πρέπει να υπηρετεί πίστα το concept. Θα λέγαμε ότι ο ιδανικός συνδυασμός που εξυπηρετεί την μοναδικότητα του χώρου είναι οι ειδικές κατασκευές, τα ολιγάριθμα προϊόντα εμπορίου και κάποιες ιδιαίτερες αντίκες».

Τέλος, η Μαρία Σφυράκη (Maria Sfyraki & Associates) τονίζει πως «η μοναδικότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος είναι ομαδική υπόθεση και απαρτίζεται από πολλούς ισάξιους παίχτες. Ξεκινάμε με τον πελάτη, το φυσικό τοπίο στο οποίο εντάσσεται το προϊόν, το πλάσιμο της ιστορίας του (hospitality design storytelling), την αρχιτεκτονική του δομή, την διάπλαση των εξωτερικών περιβαλλόντων, ως συνέχεια της εμπειρίας των εσωτερικών χώρων, και την σκηνογραφία του έργου συνολικά. Τα ανωτέρω σμιλεύονται με συνεργατικές διεργασίες: με εικαστικούς για την γέννηση πινάκων, γλυπτών ή έτερων εγκαταστάσεων για ένα έργο, με τον σχεδιασμό ιδιοκατασκευών σε φωτιστικά σώματα, με την δημιουργία χαλιών σε αργαλειό από τοπικούς καλλιτέχνες ή πήλινων διακοσμητικών από τοπικούς κεραμιστές. Η ομαδικότητα καθιστά το έργο βιώσιμο και αειφόρο».