Τζεφ Μπέζος, Έλον Μασκ αναζητούν αρχιτέκτονες για… διαστημικές συνεργασίες

Όταν η αποστολή-θρύλος Apollo 11 απογειωνόταν από τη Γη για να φτάσει 4 μέρες αργότερα στη Σελήνη το ημερολόγιο έγραφε 16 Ιουλίου 1969. Μια ημερομηνία-σταθμός για την ανθρωπότητα, η οποία αντανακλά από τότε το γεγονός ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας μάς φέρνει ίσως ένα βήμα πιο κοντά στη ζωή πέρα από τον πλανήτη μας.

Στις μέρες μας, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται γνωστοί μεγιστάνες οι οποίοι διαγκωνίζονται σ’ έναν άτυπο διαγωνισμό για μια μεγάλη αναδυόμενη αγορά ίσως και για τη ζωή του μέλλοντος: τον διαστημικό τουρισμό ή ακόμα και την εγκατάσταση των ανθρώπων στο φεγγάρι ή άλλους πλανήτες. Πώς όμως θα μπορέσουν οι άνθρωποι να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους εκεί;
Όπως αναδεικνύει δημοσίευμα του archdaily.com, η σύγχρονη αρχιτεκτονική πειραματίζεται και έχει πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Παρακάτω, παρουσιάζουμε μερικά αρχιτεκτονικά έργα που με τη βοήθεια 3D εκτυπωτών και ανεπτυγμένης τεχνολογίας είναι ήδη από άλλον πλανήτη. Ίσως η ζωή στο φεγγάρι και ακόμη πιο πέρα είναι τελικά πιο κοντά από ό,τι είχαμε ποτέ φανταστεί.

Αρχιτεκτονική για τη ζωή στη Σελήνη

Lunar Living από τη Foster + Partners
Η γνώριμη και σε εμάς λόγω του mega project του Ελληνικού Foster + Partners έχει λύση και για τη ζωή στη Σελήνη. Σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το 2012 παρουσίασε ένα έργο με τίτλο «Lunar Habitation», μια διαστημική κατοικία που θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και τέσσερα άτομα. Με την πρότασή τους, οι αρχιτέκτονες πίσω από το έργο διερευνούν τη δυνατότητα χρήσης τρισδιάστατης εκτύπωσης για την κατασκευή κατοικιών στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου το φως του ήλιου λάμπει μόνιμα.

Moon Village: Ανθεκτικότητα και αυτάρκεια
Πρόκειται για το έργο Moon Village, μια πρόταση που έλαβε «σάρκα και οστά» μέσω της συνεργασίας του ESA και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Το Moon Village παρουσιάστηκε, αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε από την SOM και θα μπορούσε να ήταν ο πρώτος μόνιμος οικισμός των ανθρώπων στο φεγγάρι. Βασικά χαρακτηριστικά που έδωσαν έμφαση οι δημιουργοί ήταν η ανθεκτικότητα και η αυτάρκεια.

Test Lab: Μια βραβευμένη πρόταση στον διαγωνισμό «Moontopia»
Αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκοί, και ειδικοί από τη NASA κατέταξαν στην 1η θέση τη δημιουργία Test Lab, των Monika Lipinska, Laura Nadine Olivier and Inci Lize Ogun στον διεθνή διαγωνισμό «Moontopia».
Το Test Lab είναι επίσης ένας οικισμός για διαμονή, εργασία και έρευνα ο οποίος μπορεί να «αυτοσυντηρηθεί». Και όχι μόνο… Ο σχεδιασμός του επιτρέπει την επέκτασή του ο οποίος μπορεί να γίνει με αυτόματη συναρμολόγηση μέσω 3D εκτύπωσης, διευρύνοντας έτσι σταδιακά την αποικία πάνω στο φεγγάρι.

Momentum Virium: Με πρώτη θέα το φεγγάρι
Διαφορετική είναι η προσέγγιση και η πρόταση του project Momentum Virium. Ειδικότερα, το έργο έχει ως στόχο τη δημιουργία οικισμού στην τροχιά, πρακτικά, της Σελήνης και όχι στην επιφάνειά της.
Ειδικοί ανελκυστήρες συνδέουν τη διαστημική αυτή πολή με τη σεληνιακή επιφάνεια, δημιουργώντας ένα σκηνικό επιστημονικής φαντασίας πραγματικά.

Modulpia: Αποικία με φτηνά και βιώσιμα υλικά
Μια επιπλέον πτυχή σε όλα αυτά δίνει και το έργο Modulpia, το οποίο δεν περιορίζεται στη δημιουργία μιας δομής φιλοξενίας, αλλά στη δημιουργία και την επέκταση της ζωής. Πρόκειται για μα αρθρωτή κατασκευή η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επεκταθεί οργανικά: παρέχοντας μάλιστα τροφή χρησιμοποιώντας φυτά που θα παρέχουν οξυγόνο και θα αποβάλουν διοξείδιο του άνθρακα, πόσιμο νερό μέσω καθαρισμού του γκρίζου νερού, στο πλαίσιο ενός είδους βιο-αναγέννησης. Χρησιμοποιώντας το δομικό σύστημα Weair-Phelan, στόχος του εν λόγω project είναι η δημιουργία ενός οικισμού που θα μας επέτρεπε να κατοικήσουμε στη Σελήνη χρησιμοποιώντας σχετικά οικονομικά, βιώσιμα και απλά μέσα.

Lunar Oasis: Βλάστηση στη Σελήνη
Η δημιουργία βλάστησης είναι στο επίκεντρο του έργου Lunar Oasis, που αυτοπροσδιορίζεται ως «βιοφιλικό καταφύγιο» και στοχεύει να φέρει τα χαρακτηριστικά της φύσης της Γης στους μελλοντικούς κατοίκους της Σελήνης.

Διαστημικός τουρισμός με το «The Aerosphere»
Από τις προτάσεις με τη μικρότερη «έκταση χώρου», καθώς εστιάζει κυρίως στις ανάγκες ενός χρήστη και στη δυνατότητα κανείς να μπορεί να κάνει «διαστημικό τουρισμό. Ο λόγος για το «The Aerosphere» της Stephan Stiers. Πρόκειται για μια φορητή στολή-καταφύγιο που χρησιμεύει ώστε να μείνει κανείς στο φεγγάρι προσωρινά ή να περιηγηθεί στην επιφάνειά του σε συγκεκριμένες τουριστικές διαδρομές.

Αρχιτεκτονική για τη ζωή στον πλανήτη Άρη

Mars Science City: Μια προσομοίωση του πλανήτη Άρη
Όπως φαντάζεται κανείς από το τίτλο του έργου αυτού, στόχος είναι η δημιουργία μιας πόλης που προσομοιώνει τις συνθήκες ζωής στον Άρη. Μέσω αυτής, οι ερευνητές θα έχουν τη δυνατότητα για δοκιμές, πειράματα, στρατηγικές κατασκευής ικανές να αντέξουν τις «καυτές» συνθήκες στον πλανήτη Άρη. Θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη εκτύπωση που θα χρησιμοποιεί άμμο από την έρημο των Εμιράτων, δημιουργώντας έναν πειραματικό χώρο διαβίωσης στον οποίο η ομάδα θα κατοικήσει για έναν χρόνο. Πρόκειται για μια πρόταση που παρουσιάστηκε το 2017 και είναι δημιουργία πολλών μηχανικών, επιστημόνων και σχεδιαστών από το Διαστημικό Κέντρο Mohammed bin Rashid σε συνεργασία με την BIG.

Marsha: 3D εκτύπωση, πετρώματα και βιοπλαστικό
Το AI Space Factory έχει διαφορετική άποψη από όσα φουτουριστικά παρουσιάζονται ως προτάσεις για την εικόνα της αρχιτεκτονικής στο Διάστημα. Επιμένει σε χαρακτηριστικά και στοιχεία βιώσιμα που παραπέμπουν σε συνθήκες που γνωρίζουμε εδώ στη Γη. Η πρόταση ακούσει στο όνομα Marsha, η οποία βρέθηκε στη πρώτη θέση στο πλαίσιο του «NASA Centennial Challenge».
Κατασκευασμένο με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης και ενσωματωμένα ρομποτικά εγκατεστημένα παράθυρα, το έργο πειραματίζεται με διαφορετικά δομικά υλικά όπως ίνες βασάλτη που εξάγονται από πετρώματα του Άρη και βιοπλαστικό.

Mars Case: Για όσους θέλουν μια minimal κατοικία
Μήπως χρειάζεστε minimal στοιχεία και υψηλού επιπέδου design και αρχιτεκτονικής; To 2018 η OPEN Architecture και η Xiaomi παρουσίασαν το Mars Case, ένα οίκημα στο οποίο ενσωματώνονται ηλεκτρονικές συσκευές του κινέζικου κολοσσού τεχνολογίας.
Μέσω αυτών η θερμότητα μπορεί να ανανεωθεί στο χώρο, ενώ συνολικά το σπίτι μπορεί να ανακυκλώνει ενέργεια, νερό και αέρα μέσω ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση πόρων.

Mars Colonization: Η δημιουργία αποικίας
Τους τρόπους για τη δημιουργία μιας πραγματικής αποικίας είχε κατά νου η γερμανική ZA Architects, μέσω του έργου Mars Colonization. Η πρόταση αφορά τη κατασκευή ενός τεράστιου υπόγειου δικτύου σηράγγων για να εγκατασταθεί ο πρώτος πληθυσμός στον κόκκινο πλανήτη.
Μέσω της τεχνολογίας και της ρομποτικής, οι εμπνευστές του εν λόγω project θα σκάλιζαν πρώτα μεγάλα σπήλαια στα βασαλτικά πετρώματα του πλανήτη για να εξασφαλίσουν αργότερα την παροχή οξυγόνου και νερού μέσω της παραγωγής ενός υπόγειου παγετώνα σε μια μονάδα επεξεργασίας βασάλτη.

Ice House: Με φίλτρο για τον ήλιο τον πάγο
Το έργο Ice House ξεχωρίζει ως ο νικητής του «3D Printed Habitat Challenge» που υποστηρίζει η NASA. Αξιοποιώντας εγγενή υλικά του Άρη και τρισδιάστατη εκτύπωση, το SEArch (Space Exploration Architecture) και το Clouds AO (Clouds Architecture Office) χρησιμοποιούν το παγωμένο νερό ως κρίσιμο στοιχείο για την προστασία των υποθετικών κατοίκων από την ακτινοβολία.
Χρησιμοποιώντας την ικανότητα του πάγου να φιλτράρει τις ακτίνες του ήλιου, το Ice House δίνει προτεραιότητα στη ζωή στον Άρη.

Analemma Tower: Αιωρούμενα κτίρια
Οι αρχιτέκτονες της Clouds AO, επιπλέον, δεν έχουν πρόταση μόνο για τις συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη Άρη.
Προτείνουν τη δημιουργία αιωρούμενων κτιρίων 5.000 χλμ. πάνω από το έδαφος, σε μια γεωσυγχρονισμένη τροχιά με την περιστροφή της Γης.

Mars Utopia: Δημιουργώντας ατμόσφαιρα στον Άρη
Σε παρόμοιο μοτίβο ο Ισπανός αρχιτέκτονας Alberto Villanueva από το IDEA Architecture Office, με το έργο του Mars Utopia, προτείνει τη χρήση υλικών από την επιφάνεια του Άρη και μυκήλιου από μύκητες, ένα στοιχείο γνωστό για τις δομικές του ιδιότητες που το κάνουν να αντέχει σε ακραίες – για εμάς – συνθήκες.
Στόχος, η δημιουργία ενός στρώματος ατμόσφαιρας που θα βοηθήσει ώστε ο πλανήτης να είναι εν τέλει κατοικίσιμος. Μεταξύ άλλων προτείνει τη χρήση οργανισμών (βακτήρια) που έχουν την ικανότητα βιοφωταύγειας ως μια οργανική λύση για την παραγωγή φωτός στον πλανήτη.

*Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών: archdaily.com