Ο Θωμάς Δοξιάδης, Principal του αρχιτεκτονικού γραφείου doxiadis+, επισημαίνει: «Παρατηρήσαμε πως το Z by HP Workstation μπορεί να επεξεργάζεται προγράμματα BIM, δεδομένα αρχιτεκτονικής απεικόνισης και τρισδιάστατης σάρωσης, που είναι τα πιο απαιτητικά από άποψη επεξεργαστή, ώστε η εργασία να γίνεται απρόσκοπτα και σε σωστό χρόνο».

Ένας υπολογιστής για απαιτητική επαγγελματική χρήση
Οι επαγγελματίες αρχιτέκτονες σήμερα έχουν ανάγκη από υπολογιστές με κορυφαία απόδοση, που να ανταποκρίνονται στα υψηλά στάνταρ της σχεδίασης, εξοικονομώντας πόρους και χρόνο, χωρίς όμως την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα.

Το Z by HP Workstation είναι ένας υπολογιστής αυτού του επιπέδου, χάρη στους κορυφαίους Intel® επεξεργαστές, τα γραφικά και τον αποθηκευτικό χώρο που ενσωματώνει. Και ποιος καταλληλότερος να τον δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες αρχιτεκτονικού σχεδιασμού από τον αρχιτέκτονα τοπίου Θωμά Δοξιάδη και την ομάδα του στο γραφείο αρχιτεκτονικής και αρχιτεκτονικής τοπίου doxiadis+, που υπογράφει κορυφαία έργα όπως το Experience Park και ο Riviera Tower στο Ελληνικό, αλλά και πλήθος ξενοδοχειακών, residential και εμπορικών κτιριακών έργων σε όλη τη χώρα.

Επεξεργαστής που «σηκώνει» απαιτητικά προγράμματα
Το πρώτο χαρακτηριστικό που κοιτάζουν οι αρχιτέκτονες σε ένα workstation είναι το πώς ανταποκρίνεται σε προγράμματα κομβικής σημασίας για το αντικείμενο και την εργασία τους. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κλάδου των κατασκευών και του δομημένου περιβάλλοντος είναι σύμφωνα με την ΕΕ σε εξέλιξη, με βασικό εργαλείο τη μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (ΒΙΜ) και προβλέπεται πως θα καθιερωθεί ως πρότυπο για την εκτέλεση των δημόσιων έργων υποδομής σε παγκόσμιο επίπεδο (εγχειρίδιο EUBIM)», σημειώνει ο αρχιτέκτων τοπίου Θωμάς Δοξιάδης.

Το Z by HP Workstation, λοιπόν, καταφέρνει να ανταποκρίνεται ταχύτατα σε λειτουργίες και προγράμματα τύπου CAD, BIM και αυτό χάρη στην τελευταία γενιά επεξεργαστών Intel® Xeon® και Intel® Core™, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργαστών K-Series και vPro, που ενσωματώνει.
Συγκεκριμένα επ’ αυτού, η ομάδα του doxiadis+ επισημαίνει: «Παρατηρήσαμε πως το workstation μπορεί να επεξεργάζεται προγράμματα BIM, δεδομένα αρχιτεκτονικής απεικόνισης και τρισδιάστατης σάρωσης, που είναι τα πιο απαιτητικά από άποψη επεξεργαστή, ώστε η εργασία να γίνεται απρόσκοπτα και σε σωστό χρόνο». Πρόκειται σίγουρα για ένα χαρακτηριστικό που ευνοεί ιδιαίτερα τον σχεδιασμό καθώς όπως συμπληρώνουν: «Η χρήση ΒΙΜ στα έργα διαφορετικής κλίμακας της ομάδας μας κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος, καθώς βελτιώνει τις διαδικασίες που αφορούν τους πελάτες και την κατασκευή».

Υψηλής ευκρίνειας γραφικά σε όλα τα workflows
Το επόμενο γνώρισμα που πρέπει να διαθέτει ένας σταθμός εργασίας που απευθύνεται σε αρχιτέκτονες και μηχανικούς είναι η ευκρίνεια και τα λεπτομερή γραφικά. Βέβαια, για το Z by HP Workstation αυτό δεν αποτελεί πρόκληση. Συνδυάζοντάς το με την οθόνη Z (HP Z27k G3 4K USB-CR) που είναι φτιαγμένη από γνήσιο αλουμίνιο, προσφέρει ανάλυση 4Κ, χρωματική γκάμα sRBG 99% και εντυπωσιακή εμπειρία θέασης.
Οι αρχιτέκτονες και αρχιτέκτονες τοπίου του doxiadis+ δοκίμασαν το Z by HP Workstation σε workflow 2D/3D concept, 3D modeling & rendering και construction documentation. Αυτό που τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το γεγονός πως «τα γραφικά του συστήματος και ο τύπος οθόνης (4Κ) είχαν αποτέλεσμα υψηλής ευκρίνειας στις αρχιτεκτονικές απεικονίσεις, είτε ήταν δισδιάστατα σχέδια είτε τρισδιάστατα δεδομένα». Το ακόμη πιο ενδιαφέρον με το Z by HP Workstation είναι πως πρόκειται για έναν προηγμένο υπολογιστή που μπορεί να σέβεται παράλληλα το περιβάλλον και να συμβάλει με τη λειτουργία του στο όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης. «Η εκτύπωση των σχεδίων, που είναι συνηθισμένη πρακτική ελέγχου της σχεδιαστικής διαδικασίας, μπορεί με τη χρήση του συστήματος να μειωθεί επιτυγχάνοντας ένα μοντέλο paperless office», τονίζει η ομάδα του Θωμά Δοξιάδη προσθέτοντας: «Πιστεύουμε στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και για τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας και της οικολογίας. Στην ομάδα μας χρησιμοποιούμε καινοτομίες με στόχο την επίτευξη συστημάτων που αναγεννούνται, την ενίσχυση της διατήρησης και προστασίας των φυσικών πόρων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία των επενδύσεων».

Το Z by HP Workstation με μια ματιά
Διακριτικός και χρηστικός σχεδιασμός
Επεξεργαστική ισχύς: Intel® Xeon® και Intel® Core™,  συμπεριλαμβανομένων των επεξεργαστών K-Series και vPro®
Ευελιξία: φορητοί υπολογιστές, laptop, οθόνες, λογισμικό, VR headsets
Γραφικά: NVIDIA RTX™ professional, NVIDIA GeForce RTX™ ή AMD Radeon™ Pro
Αποθηκευτικός χώρος: RAM έως 128 GB στα Ζ laptop και μνήμη RAM έως 1,5 TB στα desktop Z
Μπορείτε να βρείτε το Z by HP Workstation εδώ: Msystems: Αμβροσίου Φραντζή 30, Νέος Κόσμος 11745, Αθήνα, +30 2109246280, www.msystems.gr