Το νέο ξενοδοχείο, που άνοιξε πριν λίγο καιρό τις πύλες του, αποτελεί μια νέα προσθήκη στο διευρυμένο ξενοδοχειακό portfolio του Ομίλου Radisson Individuals στην ελληνική αγορά.
Μια συναρπαστική μεταμόρφωση έγινε πρόσφατα στο The Social Hotel στο Κολωνάκι, που από δημόσιο κτίριο της δεκαετίας του 1960, έγινε ένα boutique ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων 24 δωματίων. Όταν το βραβευμένο ελληνοσουηδικό γραφείο OOAK architects σχεδίασε το ξενοδοχείο-μέλος Radisson Individual, η συγκεκριμένη πρόθεσή τους ήταν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια πραγματικά αυθεντική, προσωπική, ταξιδιωτική εμπειρία στην Αθήνα.
«Το σκανδιναβικό στυλ της γκάμας προϊόντων μας, που χαρακτηρίζεται για την απλότητα και τη λειτουργικότητά του, προσδίδει μια αίσθηση άνεσης και χαλάρωσης στον χώρο, ενώ η πλούσια γκάμα προϊόντων μας συνεισφέρει στη δημιουργία ενός εκλεπτυσμένου και λειτουργικού εσωτερικού χώρου. Ως εταιρεία, δεσμευόμαστε να παρέχουμε τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες μας, και η συμμετοχή μας στα Interiors Awards αποτελεί μια περαιτέρω επιβεβαίωση αυτού του στόχου.
Μέσα από αυτήν τη στήριξη, επιθυμούμε να αναδείξουμε τον ρόλο του interior design στη δημιουργία χώρων που δεν είναι απλώς όμορφοι, αλλά και λειτουργικοί και βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων».

Στην καρδιά του αθηναϊκού κοσμοπολιτισμού
Στην καρδιά του σύγχρονου Κολωνακίου, στην εμβληματική οδό Βουκουρεστίου, έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στο κέντρο της Αθήνας, το Social βρίσκεται μέσα σε εκθεσιακούς χώρους Ελλήνων σχεδιαστών και διεθνούς φήμης οίκους μόδας, σε μία ιδανική τοποθεσία τόσο για επαγγελματικούς σκοπούς όσο και για αναψυχή.
Το ξενοδοχείο αναπτύσσεται σε οκτώ ορόφους, συνολικής επιφάνειας 1.370 m2, με το ισόγειο και τον ημιώροφο να φιλοξενούν το bar-εστιατόριο, τον χώρο πρωινού και τη reception. Στους έξι πάνω ορόφους βρίσκονται τα δωμάτια, ενώ στον τελευταίο υπάρχει γυμναστήριο με ανοιχτή θέα προς τον λόφο του Λυκαβηττού και την κεντρική περιοχή της Αθήνας. Λευκή και εμβληματική, η νέα πρόσοψη παραπέμπει σαφώς στην ελληνική αρχιτεκτονική τονίζοντας τη θέση που καταλαμβάνει το ξενοδοχείο στην πόλη. Ξεχωρίζει στο αστικό τοπίο και δημιουργεί ένα νέο τοπόσημο, με σαφείς αναφορές στην κλασική ελληνική αρχιτεκτονική. Το λευκό χρώμα και οι κυματισμοί αναδεικνύουν το φως και τη σκιά, αλλάζοντας συνεχώς εντύπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθώς δεν υπάρχουν τα τυπικά αθηναϊκά μπαλκόνια, η όψη ενσωματώνει φυτεύσεις οι οποίες γίνονται αναπόσπαστο μέρος της, λειτουργώντας ως φίλτρο ανάμεσα στο ξενοδοχείο και τα δωμάτια και προσφέροντας ιδιωτικότητα και καθαρό αέρα.

Το εστιατόριο ως σημείο συνάντησης
Το ισόγειο είναι εντελώς ανοιχτό στην πόλη, με το νέο bar-εστιατόριο να ενσωματώνεται στο έργο ως σημείο συνάντησης ανάμεσα στους επισκέπτες και τους μόνιμους κατοίκους. Το εστιατόριο αξιοποιεί τον υπαίθριο δημόσιο χώρο της στοάς, ο οποίος φωτίζεται με τρόπο που τονίζει τη συνέχεια ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ η είσοδος στη reception παραμένει ανεξάρτητη και πιο προστατευμένη. Οι εξωτερικές κολόνες της στοάς επενδύονται με καθρέφτη, πολλαπλασιάζοντας τις αντανακλάσεις τους και σηματοδοτώντας τον δημόσιο χαρακτήρα του ισογείου. Ο χώρος της reception παραμένει εσκεμμένα μικρός, προσφέροντας όμως μια πλούσια εμπειρία, η οποία αναδεικνύει το διπλό του ύψος μέσα από οπτικές εντάσεις. Κυριαρχούν τα έντονα χρώματα (κόκκινα μάρμαρα στο δάπεδο και τη σκάλα, μπλε κοβαλτίου στο έπιπλο της υποδοχής) ώστε να προκαλούν το ενδιαφέρον των περαστικών. Το εφέ του καθρέφτη χρησιμοποιείται και στο εσωτερικό, συμβάλλοντας σημαντικά στην αίσθηση του χώρου, καθώς τον κάνει να μοιάζει μεγαλύτερος.

Το κάθε δωμάτιο έχει την ταυτότητά του
Ζωντανός και ανοιχτός, ο χώρος στοχεύει στην απρόσκοπτη αλληλεπίδραση με την πόλη, προσφέροντας μια πρώτη γεύση από την πλούσια, αυθεντική και θορυβώδη ζωή της Αθήνας. Η Αθήνα είναι έντονα κοινωνική και ζωντανή, και η ανάγκη για ένα γαλήνιο καταφύγιο στο οποίο να μπορεί κανείς να αποσυρθεί είναι απαραίτητη. Η ζωντανή ατμόσφαιρα του ισογείου αλλάζει εντελώς στους έξι ορόφους διαμονής. Εκεί, φιλοξενούνται δωμάτια και σουίτες σε διαφορετικές τυπολογίες, οι οποίες όμως πάντοτε χαρακτηρίζονται από πολυτελή, γηγενή υλικά της Ελλάδας και ήπιους φυσικούς τόνους, που έρχονται σε αντίθεση με την έντονη ζωή της πόλης. Πετρώματα και υφάσματα χρησιμοποιούνται με ευρηματικούς τρόπους, όπως τα μαρμάρινα κεφαλάρια στα κρεβάτια ή οι χτιστοί καναπέδες που μπορούν να λειτουργήσουν και ως γραφείο.
Στο Social χωρούν τα καλύτερα δύο κόσμων: η ζωηρή εμπειρία του ισογείου αντισταθμίζεται από τους ήρεμους, αρμονικούς, ήσυχους εσωτερικούς χώρους των δωματίων, που εμπνέονται από φυσικά υλικά.

Συντελεστές και προμηθευτές του έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη: ΟΟΑΚ architects
Στατική μελέτη: Mancon Development
Η/Μ μελέτη: Αλέξανδρος Καμαρινός
Επίβλεψη: Κώστας Χονδρογιάννης, Johan Annnerhed
Συνεργάτες: Johan Annerhed, Μαρία Παπαφίγκου,
Τζωρτζίνα Ερωτοκρίτου
Μελέτη Φωτισμού: IFI ARCHITECTURAL LIGHTING
Project Managment: SOLIDFRAME
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: BC Perigramma
Ιδιοκτήτης: Member of Radisson Ιndividuals
Τοποθεσία: Κολωνάκι Αττικής
Χρόνος μελέτης: 2020-2021
Χρόνος κατασκευής: 2022-2023
Φωτογραφίες: Γιώργος Κορδάκης
Διακοπτικό Υλικό: Schneider Electric