Λευκές περσίδες εξωτερικά εξασφαλίζουν την αυτονομία των διαμερισμάτων, ενώ το πράσινο στα μπαλκόνια προσθέτει χρώμα και ζωή στην περιοχή.
Εκτός από τα νότια και τα βόρεια προάστια, που διαχρονικά συγκεντρώνουν την κατασκευαστική δραστηριότητα, υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα που αναμορφώνονται χάρη σε καινοτόμες αρχιτεκτονικές δημιουργίες. Μία από αυτές είναι και τα Πετράλωνα, όπου θα κατασκευαστεί η πολυκατοικία C3 Residence. Για να ξεχωρίσει όμως ένα αρχιτεκτόνημα σε μια τέτοια τυπική αθηναϊκή συνοικία, οφείλει να σε κερδίζει τόσο με τον εξωτερικό σχεδιασμό όσο και με την εσωτερική διαρρύθμιση. Η C3 Residence των The Hive Architects το πετυχαίνει σε όλα τα επίπεδα.

Πολυποίκιλη και ανανεωτική
Η πολυκατοικία C3 βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην ιδιαίτερη συνοικία των Πετραλώνων και αφορά σε ένα επταώροφο κτίριο κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κτιριολογικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει 8 μικρά διαμερίσματα των 53 τ.μ. και μία μεζονέτα 126 τ.μ. η οποία καταλαμβάνει τα δύο ανώτερα επίπεδα του κτιρίου.
Το έργο έρχεται να ενταχθεί σε μια ζωντανή, εναλλακτική γειτονιά της πόλης με τρόπο που ενισχύει τον πολυποίκιλο χαρακτήρα της, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία από τους έντονους ρυθμούς και τον ανομοιόμορφο πυκνό ιστό της σύγχρονης Αθήνας.

Η επιδερμίδα του κτιρίου
Η επανάληψη των τυπικών διαμερισμάτων σε όλο το ύψος της πολυκατοικίας και η ανάγκη να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη όψη για την πόλη, οδήγησε στην αντιμετώπιση της επιδερμίδας του κτιρίου ως ένα πλέγμα με κενά και πλήρη. Το λευκό αυτό πλέγμα, αλλού συμπληρώνεται με κλειστούς εσωστρεφείς χώρους, αλλού υποχωρεί δημιουργώντας επίπεδα και χώρους εκτόνωσης οι οποίοι μέσω μεγάλων ανοιγμάτων επικοινωνούν με τους εξωστρεφείς χώρους διημέρευσης.
Σημαντικό στοιχείο της όψης αποτελούν επίσης οι σταθερές λευκές περσίδες, που επιχειρούν να ρυθμίσουν την ιδιωτικότητα του κάθε διαμερίσματος και προσφέρουν κατάλληλες συνθήκες σκιασμού.

Ξεκάθαροι εσωτερικοί χώροι με πράσινο στα μπαλκόνια
Εσωτερικά η διαμερισμάτωση των κατοικιών επιτυγχάνεται με τον σχεδιασμό ενός ξύλινου όγκου που εγκιβωτίζει τους ιδιωτικούς χώρους (υπνοδωμάτιο – λουτρό) αφήνοντας τους χώρους διημέρευσης να οργανωθούν ελεύθερα έξω από αυτό (καθιστικό – κουζίνα).
Στη βελτίωση του μικροκλίματος της κάθε κατοικίας συνεισφέρει η ενσωμάτωση πρασίνου στα μπαλκόνια. Η φύτευση πραγματοποιείται κατά μήκος όλου του εξώστη με αγρωστώδη και αρωματικά φυτά βελτιώνοντας την εικόνα που έχει για την πόλη τόσο ο ένοικος που την παρατηρεί μέσα από την κατοικία του όσο και ο περαστικός που κινείται στη γειτονιά.

Η ομάδα πίσω από το έργο
Αρχιτεκτονικό Γραφείο: The Hive Architects
Αρχιτεκτονική ομάδα: Μιχαήλ Ξηρόκωστας, Θεόδωρος Πανόπουλος, Μυρτώ Χρήστου, Ανθίππη Κατσαρού, Ανδριανός Νοβίτσκι
Μελέτη: 2023
Ημ/νία παράδοσης: Αναμένεται το 2024
Επιφάνεια: 550 m2