Τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα κτίρια n ZEB.
Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινίου Σιδήρου συμμετέχουμε ενεργά σε δράσεις πιστοποίησης των κατασκευαστών και των επαγγελματιών του κλάδου προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Θεόφιλος Παγιάτης, πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ.

Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η οικοδομική δραστηριότητα το επερχόμενο φθινόπωρο αλλά και τον χειμώνα;

Στην οικοδομή παρατηρούμε μια αργή σταδιακή επιβράδυνση της δραστηριότητας που υπήρχε, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές των υλικών και γενικότερα του κατασκευαστικού κόστους που έχει πλέον μια οικοδομή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η άνοδος αγγίζει το 50% στο συνολικό κατασκευαστικό κόστος. Αιτία βέβαια είναι οι μεγάλες ανατιμήσεις, οι οποίες ήρθαν για να μείνουν και δεν βλέπουμε κάποια αποκλιμάκωση. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν τις αυξήσεις στα υλικά, με αποτέλεσμα να περνάνε στους τελικούς καταναλωτές, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης που συρρικνώνουν τα διαθέσιμα εισοδήματα. Υπάρχει μια αναβλητικότητα σε ορισμένα έργα και καθυστέρηση στον ρυθμό αποπεράτωσης τουλάχιστον ιδιωτικών έργων, η οποία αναμένεται να προκαλέσει πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα. Σημαντικό πάντως είναι να γνωρίζουμε και να προετοιμαστούμε για μια σταδιακή πτώση του ρυθμού της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο, η οποία ελπίζουμε να μην είναι μεγάλη.

Με ποια μέτρα, εκ μέρους της Πολιτείας, θα μπορούσε να θωρακιστεί καλύτερα ο κλάδος που εκπροσωπείτε, κατά την άποψή σας;

Η έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙME ΓΣΕΒΕΕ δείχνει ότι το 53% των επιχειρήσεων έχει μείωση ρευστότητας, το 76% αύξηση στο κόστος της ενέργειας και το 58% στο κόστος καυσίμων των οχημάτων. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλοί επαγγελματίες να εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενη διακοπή δραστηριοτήτων. Η κατάσταση όμως μπορεί να αντιστραφεί με ένα σύνολο μέτρων όπως είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με βάση και τις οδηγίες της Ε.Ε. Οι επιδοτήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά τη διαφήμιση που υπήρξε, δεν έχουν φτάσει ακόμη στις μικρές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες οι οποίες παραμένουν στην πλειοψηφία τους εκτός των δυνατοτήτων τραπεζικού δανεισμού. Συνεπώς, η βελτίωση των απαιτήσεων σε σχέση με τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια θα βοηθούσε σημαντικά διότι ανάπτυξη χωρίς δανειοδότηση δεν μπορεί να γίνει. Η ραγδαία αύξηση της τιμής του ρεύματος επιβάλλει τη λήψη μέτρων δομικού και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που θα μειώσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης η οποία δεν πρέπει να εξαρτάται από τον ακριβότερο παραγωγό, που σήμερα είναι το φυσικό αέριο.

Συγχρόνως, να γίνει μείωση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα. Η απαλλαγή της Ελλάδας από τον φόρο άνθρακα τουλάχιστον μέχρι να μειώσουμε τα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας είναι αναγκαία και δίκαιη με αυτές τις συνθήκες. Παράλληλα, να ακολουθήσει η χώρα μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και τις ανάλογες πρακτικές που θα το υποστηρίζουν, το οποίο θα επιτρέψει τη σταδιακή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με ταυτόχρονη αύξηση της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης θα βοηθούσε τον κλάδο η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας για παράνομες εισαγωγές προϊόντων και την εφαρμογή της Σήμανσης CE στα προϊόντα του κλάδου.

Πόσο βοηθούν τον κλάδο σας τα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ»; Τι συμβαίνει με τις καθυστερήσεις στις αποπληρωμές, όπως ισχυρίζονται πολλοί επαγγελματίες;

Η καθυστέρηση αποπληρωμής των έργων που υλοποιούνται εντός των προγραμμάτων «Eξοικονομώ» εξακολουθεί να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στον κλάδο. Αν υπήρχε όμως εκ μέρους των αρμοδίων η βούληση, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι καθυστερήσεις θα ήταν πολύ μικρότερες και ως εκ τούτου αντιμετωπίσιμες από τον κλάδο.
Όπως καταλαβαίνετε, λόγω των ανατιμήσεων των υλικών, οι τιμές στο πρόγραμμα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και ίσως έχει έρθει η ώρα για να γίνει μια μεγαλύτερη και πιο δίκαιη παραμετροποίηση των τιμών τουλάχιστον ως προς τα εξώφυλλα. Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», ως προς το μέγεθος των προκαταβολών, είναι επαρκές προκειμένου να δουλέψει ικανοποιητικά η αγορά και με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας που πιέζει τις επιχειρήσεις μετά από 12 χρόνια οικονομικών κρίσεων, αλλά επαναλαμβάνω ότι πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των τιμών. Θέλω να τονίσω ότι, αν δεν ενδιαφερθεί το Υπουργείο για τη διόρθωση ορισμένων σημαντικών θεμάτων, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» κινδυνεύει να απαξιωθεί και να μην πετύχει τους στόχους, παρότι είναι ξεκάθαρο ότι η προσφορά του στην κοινωνία είναι πολύ σημαντική και καθοριστική ως προς τον ρυθμό σταδιακής απεξάρτησης της χώρας από τη χρήση εισαγόμενης ενέργειας.

Πώς στηρίζετε ως ΠΟΒΑΣ την επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση των Κατασκευαστών Αρχιτεκτονικών Συστημάτων Αλουμινίου;

Η ΠΟΒΑΣ εδώ και μία δεκαετία περίπου έχει βάλει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου. Η Ομοσπονδία είναι σε άμεση και αγαστή συνεργασία με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, μέσω του οποίου έχουν διεξαχθεί πολλές δράσεις εκπαίδευσης και πιστοποίησης εργαζομένων στον κλάδο τα τελευταία έτη. Επιπροσθέτως, συμμετέχει και σε ευρωπαϊκά έργα που έχουν ως κύριο αντικείμενο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Το τελευταίο χρονικό διάστημα συνεργαζόμαστε με βιομηχανίες του κλάδου, έχοντας δημιουργήσει καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία εκτελούνται υπό την αιγίδα της ΠΟΒΑΣ. Στα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας 50 ωρών, τα οποία απευθύνονται σε ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο, έχουμε αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια και εποπτεία. Τέλος, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να διαπιστευτεί φορέας του κλάδου, ο οποίος θα παρέχει υπηρεσίες πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων για το ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου.

Με ποιους τρόπους μπορεί ένα σύστημα αλουμινίου υψηλής απόδοσης να συμβάλει στο ευρωπαϊκό και εθνικό σχέδιο για περισσότερα κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας, ή αλλιώς n ZEB;

Τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα κτίρια nZEB καλύπτοντας τις απαιτήσεις των μελετών κατανάλωσης ενέργειας για τα αντίστοιχα κτίρια. Ταυτόχρονα όμως αναβαθμίζουν την αισθητική, ενώ παρέχουν και πολύ σημαντικά επίπεδα ασφάλειας (προστασία από διάρρηξη). Βέβαια, για να έχουμε όλα αυτά τα αποτελέσματα, τα κουφώματα θα πρέπει να κατασκευαστούν σωστά σύμφωνα με τις απαιτήσεις των σχετικών τεχνικών εγχειριδίων και από πιστοποιημένους κατασκευαστές. Στην ΠΟΒΑΣ τα τελευταία έτη έχουμε εφαρμόσει το Σύστημα Ελέγχου Παραγωγής (ΠΟΒΑΣ FPC) με το οποίο πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου για τις διαδικασίες που εφαρμόζουν. Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην ορθή εγκατάσταση των κουφωμάτων στο κτίριο, έτσι ώστε κατά τη συναρμογή τους με τα όμορα δομικά στοιχεία να ελαχιστοποιηθούν οι θερµογέφυρες και να μειωθεί με αυτό τον τρόπο η κατανάλωση ενέργειας. Η τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών μπορεί να αυξήσει ελάχιστα την τελική τιμή του προϊόντος, αλλά προσφέρει σημαντικά στην ποιότητα του τελικού προϊόντος και την διάρκεια του στο χρόνο, αν υποστηριχθεί από μια απλή συντήρηση.