Ιδιαιτερότητα του έργου η κατακόρυφη σύνδεση του ανελκυστήρα, από το επίπεδο του οικοπέδου στο επίπεδο της θάλασσας.

Το Anasa Luxury Resort 5 αστέρων βρίσκεται στην Παραλία Ελαιοχωρίου, παράκτια ακτή της περιοχής της Καβάλας. Η περιοχή προσφέρει ένα ήσυχο περιβάλλον που επενδύεται από τον ήχο του κύματος και προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς το Αιγαίο Πέλαγο.

Το έντονο ανάγλυφο και το πλούσιο υπέδαφος δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση υφών με την αμμώδη παραλία. Το δομημένο περιβάλλον του ξενοδοχείου μέσα σε αυτό δημιουργεί ένα καταφύγιο επαφής με τη φύση. Η αρχιτεκτονική ιδέα βασίστηκε στον σεβασμό απέναντι στη φύση. Στόχος της ήταν να δημιουργηθεί ένα ησυχαστήριο για το πνεύμα και το σώμα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σκαρφαλωμένο στον βράχο και ατενίζει το Αιγαίο Πέλαγος και το πυκνόφυτο δάσος της γύρω περιοχής. Από την είσοδο στο οικόπεδο και μέχρι το φυσικό του όριο, που είναι ο βράχος και η θάλασσα, ο επισκέπτης βιώνει μια διαδικασία εξοικείωσης με τον χώρο.

Το φως ως σχεδιαστικό εργαλείο
Στην είσοδο του λόμπυ τον υποδέχεται μια μικρή επιφάνεια νερού. Μια αλληλουχία εσωτερικών κι εξωτερικών χώρων λόμπυ αποτελεί τη γραμμική πορεία που καταλήγει στην μοναδική θέα που προσφέρει η άκρη του βράχου και η υπερχείλιση της πισίνας. Οι χαράξεις του εκτεταμένου περιβάλλοντα χώρου του ξενοδοχείου οδηγούν στην πολυεπίπεδη πισίνα υπερχείλισης που ενσωματώνεται στο έδαφος σεβόμενη το ανάγλυφο. Το υπαίθριο περιβάλλον που δημιουργείται με τις φυτεύσεις και τις χαράξεις έχει ως έμπνευση την Μεσόγειο, εναρμονίζεται με την φύση της περιοχής και διαμορφώνει ένα φιλόξενο τοπίο χαλάρωσης κι ευεξίας. Με την κατάλληλη διάταξη χαράξεων και φυτεύσεων προκύπτουν μικρής κλίμακας ιδιωτικές γωνιές ενταγμένες στον περιβάλλοντα χώρο. Ως όχημα υλοποίησης της αρχιτεκτονικής ιδέας χρησιμοποιήθηκαν τα φυσικά υλικά και μια εκλεπτυσμένη χρωματική παλέτα σε γήινους τόνους με έμπνευση από την φύση, το έντονο ανάγλυφο και την αμμώδη παραλία.

Το φως που ανεμπόδιστα λούζει το έργο χρησιμοποιήθηκε ως σχεδιαστικό εργαλείο με την μορφή κρυφού φωτισμού κατά την μελέτη των εξωτερικών κι εσωτερικών χώρων του ξενοδοχείου.
Η θάλασσα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος του ξενοδοχείου. Η θέα προς αυτή εκτείνεται ανεμπόδιστα μέχρι τον ορίζοντα, και γι’ αυτό το λόγο το στοιχείο του νερού επαναλαμβάνεται με την μορφή της πολυεπίπεδης πισίνας, των διαδρομών και των επιφανειών νερού που διατρέχουν το δομημένο περιβάλλον του.

Eμπνευσμένο από τη χρωματική παλέτα του περιβάλλοντος
Ιδιαιτερότητα του έργου αυτού αποτελεί η κατακόρυφη σύνδεση του ανελκυστήρα, από το επίπεδο του οικοπέδου στο επίπεδο της θάλασσας. Η σύνδεση αυτή, πέραν από επιθυμία του πελάτη, αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο του σχεδιασμού. Οι σχεδιαστικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο αρχιτεκτονικό κέλυφος χαρακτηρίζονται από τη διάθεση να εισαχθούν χαρακτηριστικά μοτίβα που ενισχύουν την ιδιωτικότητα και δημιουργούν ένα άνετο κι ασφαλές περιβάλλον. Για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ευεξίας στους ιδιωτικούς χώρους του ξενοδοχείου διατηρείται η γήινη χρωματική παλέτα, που εναρμονίζεται με τον υπαίθριο χώρο. Με έμπνευση από τις βραχώδεις διαμορφώσεις του ανάγλυφου διαμορφώνονται οι υγροί χώροι των δωματίων και από την αμμώδη έκταση αντλεί τη χρωματική παλέτα ο χώρος ξεκούρασης του δωματίου.

Όπου είναι εφικτό διαμορφώνεται ιδιωτική πισίνα στην επέκταση της ιδιωτικής βεράντας του δωματίου, ενισχύοντας το συσχετισμό του ιδιωτικού χώρου με το στοιχείο του νερού, που διέπει ολόκληρο το σχεδιασμό. Η εμπειρία φιλοξενίας που προσφέρεται ολοκληρώνεται από τις επιπλέον υπηρεσίες που προσφέρονται στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου. Εκεί διαμορφώνεται χώρος γυμναστηρίου, σπα και περιποίησης άκρων για την φροντίδα του σώματος. Στο ισόγειο και με ανεμπόδιστη θέα στην πισίνα υπερχείλισης και τον ορίζοντα προς τη θάλασσα χωροθετήθηκε το εστιατόριο με τον εκτεταμένο εξωτερικό χώρο, που προσφέρει μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες που ολοκληρώνουν την εμπειρία με τη θρέψη του σώματος στο περιβάλλον του ξενοδοχείου.

Συντελεστές του έργου

Τίτλος Έργου: On the Cliff | Anasa Luxury Resort 5*
Αρχιτεκτονική μελέτη/interior design/landscape design: TAKA + PARTNERS
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: EMDC
Μελέτη Φωτισμού: Άννα Γερασίμου – Δούφου
Μελέτη φύτευσης: Ευφημία Ζαμπούνη
Φωτογραφίες: Kim Powell Photography