Στο συγκρότημα των τριών εξοχικών κατοικιών που δεσπόζει στο αιγαιοπελαγίτικο νησί της Σκιάθου, τις εντυπώσεις κερδίζουν τα υπόσκαφα τμήματα και οι κολυμβητικές δεξαμενές της κατασκευής.

Το έργο OHLIVE Villas I-II-III αφορά τρεις εξοχικές κατοικίες στην περιοχή «Κεχριά» της Σκιάθου. «Η έντονη κλίση του εδάφους και ο προσανατολισμός προς τη θάλασσα οδήγησαν σε μια παράλληλη, κλιμακωτή διάταξη του συγκροτήματος κατοικιών προκειμένου να εξασφαλιστεί η άπλετη θέα από όλα τα επίπεδα», όπως σημειώνουν οι αρχιτέκτονες του γραφείου 3H Architects.

Πώς διακρίνονται οι λειτουργίες της κάθε κατοικίας
Επειδή λοιπόν το κτίσμα έπρεπε να κατασκευαστεί σε έναν χώρο με έντονη κλίση, οι κατοικίες τοποθετήθηκαν κλιμακωτά, με υψομετρική διαφορά ενός ορόφου, με σκοπό να προσαρμοστούν σε αυτή την κλίση του εδάφους.
Αντικρίζοντας το έργο συνολικά, αντιλαμβανόμαστε πως παρά την ιδιαιτερότητά του ο κάθε χώρος και το κάθε στοιχείο έχει μια διακριτή λειτουργία και μια ξεκάθαρη αυτονομία, χωρίς όμως να μοιάζει αποκομμένο από το όλον και τον εξωτερικό χώρο, με τους οποίους βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία.

Βασική ιδέα, λοιπόν, της αρχιτεκτονικής σύλληψης αποτελεί o διαχωρισμός των λειτουργιών της κάθε κατοικίας σε δύο διακριτούς όγκους, με τον έναν να προβάλλει στο προσκήνιο περιλαμβάνοντας τους χώρους διημέρευσης και τον δεύτερο, των υπνοδωματίων, ως υπόσκαφο τμήμα να εναρμονίζεται στο φυσικό περιβάλλον σε δεύτερο πλάνο. Ανάμεσα στους όγκους αυτούς διαρθρώνονται σε γραμμική ανάπτυξη οι υπαίθριοι, ενδιάμεσοι χώροι διαβίωσης για την κάθε κατοικία. Έτσι διαμορφώνεται ένας διαμπερής άξονας που οργανώνει την κυκλοφορία και τη στάση, στην προέκταση του οποίου γίνεται και η πρόσβαση στην κατοικία από τον αγροτικό δρόμο. Η ενδιάμεση αυτή αυλή διακόπτεται από μια υπαίθρια κλίμακα από την οποία γίνεται η πρόσβαση στην κάτω στάθμη της κατοικίας. Μια μεταλλική «γέφυρα» συνδέει τους υπαίθριους χώρους που διακόπτονται από τη σκάλα, ενώ το κενό κάνει αντιληπτή τη συνέχεια των χώρων και σε δεύτερο επίπεδο. Επίσης, κάθε κατοικία διαθέτει από μία κολυμβητική δεξαμενή τοποθετημένη στον άξονα, με μικρή υποβάθμιση για την καλύτερη προσαρμογή στις κλίσεις του εδάφους.

Η επιλογή των υλικών
Όσον αφορά τα υλικά που επιλέχθηκαν, αυτά καθορίστηκαν βάσει των χαρακτηριστικών του κάθε τμήματος. Δηλαδή, τα υπόσκαφα τμήματα και η συνέχειά τους με τα τοιχεία αντιστήριξης κατασκευάστηκαν από εμφανή αργολιθοδομή, σε αντίθεση με τα υπέργεια κτίρια τα οποία αποτελούν κατά κύριο λόγο μεταλλικές κατασκευές, τονίζοντας έτσι την αντίθεση μεταξύ του συμπαγούς υπόσκαφου και του διαμπερούς υπέργειου τμήματος. Σε συνέχεια της μεταλλικής κατασκευής, η πέργκολα συνδέει τα δύο κτίρια και δημιουργεί σκιερούς ενδιάμεσους χώρους.
Οι τοίχοι αντιστήριξης των πρανών μεταξύ των κατοικιών αποτελούν συνέχεια της πρόσοψης του υπόσκαφου τμήματος, σβήνοντας τα όρια της κατοικίας κατά μήκος του κεντρικού άξονα κίνησης. Οι τοίχοι αυτοί εκτείνονται μέχρι τα όρια του οικοπέδου από τη δυτική πλευρά, ενώ προς τα ανατολικά φτάνουν μέχρι τον δρόμο προσπέλασης δημιουργώντας εσοχές για τους χώρους στάθμευσης.

Η ομάδα πίσω από το έργο
Τίτλος: OHLIVE Villas I-II-III
Ιδιοκτήτης: Architects Villas I.K.E.
Συνολική επιφάνεια: 518 m²
Χρόνος μελέτης/αποπεράτωσης: 2019/2020-2022
Αρχιτέκτονες: 3H ARCHITECTS Νικήτας Χατζημιχάλης, αρχιτέκτων μηχανικός, Ιωάννα Χολέβα, αρχιτέκτων μηχανικός
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Ελεάννα Θεοδωρέλη, αρχιτέκτων μηχανικός
Υπεύθυνος μελέτης: Νικήτας Χατζημιχάλης, αρχιτέκτων μηχανικός
Στατική μελέτη: Φίλιππος Σαμαράς, πολιτικός μηχανικός
Κατασκευή: Γιώργος Λάζος, 3H ARCHITECTS
Ειδικός συνεργάτης: Γιώργος Λάζος, πολιτικός μηχανικός
Επίβλεψη: Νικήτας Χατζημιχάλης, αρχιτέκτων μηχανικός
FF&E Consultant: Αγγελική Μακρή, interior designer
Φωτογραφία: Νίκος Δανιηλίδης